Bloggen en auteursrechten

Ik kom een artikel tegen …
WordPress is de websitebouwer met de meeste boetes voor het niet gelegaliseerd plaatsen van foto’s “…
of woorden van die strekking. Ik ben meteen gealarmeerd.
Nou is het wel logisch dat bij hun gebruikers de meest de boetes vallen want …
 Het is één van de meest makkelijke en krachtige platformen die er zijn. In 2013 draaide al liefst 60 miljoen websites op WordPress, wat het tot het populairste platform op het internet maakt.
Er is veel gebeurd sinds 2003.
Veel rechtszaken in Amerika maar ook in Nederland komen ze steeds vaker voor.

Sinds ik op het artikel van auteursrechten stuit bij een zoektocht naar een Nederlandse websitebouwer, heb ik me in het onderwerp verder verdiept en ben ik tot de conclusie gekomen dat je met foto’s die je wilt gebruiken ter verduidelijking of ter verfraaiing van je blog/pagina weinig tot niets kunt. Voor haast alles moet je toestemming vragen. Onderstaand wat artikelen die ik tegenkom …

_ https://radar.avrotros.nl/artikel/consumententip-checklist-getty-images-12608
https://ie-forum.nl/artikelen/tros-radar-vanavond-getty-images
https://www.misterfranklin.be/post/welke-foto-s-mag-ik-op-mijn-website-plaatsen
https://webtalis.nl/welke-afbeeldingen-mag-je-zonder-problemen-gebruiken/
https://www.heelhollandfotografeert.nl/artikelen/over-auteursrecht-van-fotos/

En dan heb je nog een soort grijsgebied … wat ik inmiddels ook link vind …
https://openverse.org/

Als je bovenstaande hebt gelezen durf je niets meer van het net te halen en ben je zelfs voorzichtig met het gebruiken van eigen foto’s … want let op !!!! Je mag ook niet altijd je eigen foto’s plaatsen.

Gisteren heb ik Fabrique des Lumières aangeschreven – met als bijlage de link van mijn blog over hen (waarin ik inmiddels de door mijzelf gemaakte foto’s heb verwijderd) betreffende mijn bezoek aan hen vorig jaar zomer met de vraag “wat mag ik plaatsen van jullie?”
Ik maak er toch alleen maar een enthousiast verhaal van zou je denken. Een verhaal dat mensen stimuleert om ook te gaan. Ben benieuwd naar het antwoord … en of er überhaupt wel een antwoord komt.

Nou El … niet zo negatief want het antwoord komt!!!
En een antwoord waar ik blij mee ben. zo werkt dat dus!
Ik ga met plezier naar de huidige voorstelling over Rembrandt en Vermeer.



Maar het is niet allemaal zo duister want er zijn wel degelijk “vrij” te gebruiken foto’s …
https://pixabay.com/photos/
https://www.pexels.com/nl-nl/
https://tobefound.nl/blog/gratis-rechtenvrije-fotos-websites/

Alleen als je ze aanklikt komen er teksten als …
gratis 10 foto’s, illustraties en vectorbestanden met een proefabonnement van 1 maand … daarna óf 29 p/m voor een basis abb of 79 p/m voor een premium.
– Heb je waardering? Schenk een kleine donatie.

De rest bekijk ik niet meer … maak mijn eigen foto’s. Ben wel voorzichtig, wil zeker niemand voor het hoofd stoten en als ik jullie iets echt niet wil onthouden zoals “Fabrique des Lumières” – met momenteel de “Hollandse Meesters”- dan vraag ik wel toestemming.

Niet alle posters mogen … en graffiti dan?
Dat mag wel!!!

Ook het Gelders archief komt in 2018 in de problemen door een uitspraak van een rechter.
” Een breekpunt voor veel archieven en erfgoedinstellingen was in april 2018 de uitspraak van de rechter in een zaak waarbij Erfgoed Leiden was betrokken. Een auteursrechthebbende spande een rechtszaak aan over het auteursrecht op prentbriefkaarten uit de jaren veertig en vijftig, die op de Leidse digitale beeldbank waren gepubliceerd. In eerste aanleg verloor Erfgoed Leiden de rechtszaak.
In 2020 draaide het gerechtshof de uitspraak van de rechtbank voor een belangrijk deel terug. In de tussentijd haalden erfgoedinstellingen, waaronder het Gelders Archief, massaal foto’s van hun website om schadeclaims te voorkomen. De uitspraken van rechtbank en gerechtshof zorgden ervoor dat erfgoedinstellingen nadrukkelijker de afbeeldingen in hun beeldbanken natrokken op auteursrecht. “

Ze verwijderen eerst alles van hun website, geven er categorieën aan en plaatsen het meeste weer terug. Voor mij een voorbeeld en ben zelf net zo te werk gegaan want …
“We adviseren u foto’s die u voor 2018 van onze website hebt gedownload te contoleren op de status van het auteursrecht. Vindt u de foto niet terug op onze website, dan is de kans groot dat er auteursrecht op het beeldmateriaal rust.”
En ik heb veel foto’s bij hen gedownload vóór 2018 dus zit er maar 1 ding op … alles er af. Alle artikelen, alle foto’s.
Trouwens … als ik het eerste artikel niet gelezen had, had ik dit wat er in 2018 is uitgesproken nooit geweten!
Elk blog, elke pagina dat zich nu nog in de prullenbak bevindt, bekijk ik opnieuw en zoek dan bij hen online de bijbehorende licentie.

Ik heb nu dus een overvolle prullenbak waaruit ik item voor item ga bewerken en wat is dat leuk om te doen. Ik ben niet zo’n teruglezer maar er komen nu soms wandelingen of uitstapjes voorbij waarbij ik denk … “daar wil ik nog een keer heen”.

Al is er maar 1(één) iemand is die iets aan dit artikel heeft, dan ben ik al blij. Het geeft me een goed gevoel dat ik nu alles eens goed heb nageplozen en uitgezocht en de regels voor een groot deel ken.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.