Warnsborn … gewoon een rondje

De gemarkeerde wandelroute van 4,5 kilometer over het landgoed die ken ik nu wel. Ik wil binnen mijn 5 km-mogelijkheden Antjella de mooiste punten van Warnsborn laten zien … dat lukt natuurlijk niet helemaal .. de rest komt wel in het voorjaar.

In plaats van te starten op de parkeerplaats aan de Bakenbergse weg zoeken we het dichter bij huis … de Harderwijkerweg. Eigenlijk alleen maar omdat we dan starten op (vind ik) het mooiste punt van de hele route … het weggetje vanaf het hek naar boven.

Over de hei, via het bos lopen we langs de sprengen, beken en vijvers van het er naast gelegen landgoed “De Vijverberg”. Een ook al vroeg bewoond gebied blijkens de gevonden archeologische resten en grafheuvels van ongeveer 4.000 jaar oud.

In de 19e eeuw werd een parkachtige bosaanleg als landschapsstijl in Vijverberg toegepast. Er kwamen beuken, slingerende paden, vijvers, watervalletjes en bruggetjes. De naam ‘Vijverberg’ dateert uit die tijd.


Dit platte gedeelte ligt ook op één van de stuwwallen van de Veluwe. Opvallend aan deze stuwwal is een groot terrein waar Westerheide, het noordelijk deel van Warnsborn en Vijverberg liggen. Dit vlakke gebied is ontstaan door de afzetting van een enorme puinwaaier, een zogenaamde ‘sandr’. Daardoor is het landschap hier niet heuvelachtig, maar juist plat. Deze puinwaaier is de grootste van Nederland en daarom erg waardevol.

Langzaam naderen we hotel restaurant Groot Warnsborn dat in een 19 de-eeuws landschapspark ligt. Wil je daar meer over weten … klik dan hier.

Maandag .. geen koffie to go te zien … we lopen verder, maken wat foto’s van onszelf en lopen langzaam weer terug richting auto waar we uiteraard eerst nog van onze meegenomen koffie genieten met een prachtige uitzicht.

5, 5 km … had er nog wel 5 bij kunnen lopen … maar ik hou me aan de afspraken met de orthopeed, de podoloog en mijzelf. Het opbouwen mag nu beginnen … we zijn ruim een maand verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.