Klompenpad – Rosandepad …

Routebeschrijving.

De start is bij het Airborne-museum … parkeren kan er naast achter restaurant klein Hartenstein. Via park Hartenstein, het museum en wat monumenten loopt het pad richting Landgoed de Hemelse berg. De route is in beide richtingen gemarkeerd met maroonrode klompjes … een eerbetoon aan de rode baret van de Engelse parachutisten in de strijd om de brug bij Arnhem in september 1944. 

Na een behoorlijke klim … we lopen weer over de stuwwallen … zie je in de verte de Gedenknaald, opgedragen aan het echtpaar Jan Kneppelhout en Ursula van Braam en loop je een heel stuk langs een meanderende sprengenbeek met een mooi verval, echte watervalletjes en flink wat romantisch aandoende bruggetjes. Eén van de bruggetjes is bijzonder … het Grothuisje, ooit gebouwd van ‘misbaksels’ … mislukte bakstenen.

Langzaam daal je af richting de uiterwaarden van de Nederrijn en loop je via een prachtig achterom paadje (vlonder is wat gevaarlijk … zeker bij nat weer … en hij beweegt) langs graslanden, knotwilgen en slootjes naar het eeuwenoude hervormde kerkje … gebouwd in de Karolingische periode (8e tot 10e eeuw) in preromaanse stijl. Delen van de kerk uit die tijd zijn in het huidige gebouw bewaard gebleven. Het is daarmee een van de oudste nog bestaande kerken in Nederland. Heel bijzonder is ook de 300 jaar oude knotlinde aan de voorkant … die heeft alle bombardementen overleeft. (beetje vreemde foto’s van de kerk maar overal lagen bouwproducten)

We duiken de echte uiterwaarden in … hier heb ik vaak gelopen … mijn vaste ommetje vanuit mijn tijdelijke behuizing … Oosterbeek laag, je ziet mijn flat … daar zat ik 6 hoog!!!

Heb er nu bijna 6 km op zitten … het wordt tijd voor een broodje, wat water en mijn voeten luchten … en dan is het hier op de strekdam toch altijd weer genieten. Helemaal in de verte zie je de Westerbouwing en de Duno … zal hem even dichterbij halen. Onder het spoor door langs de strandjes van het grindgat waar het met warm weer goed toeven is.

Ooit heeft hier ook nog een kasteel … een z.g. waterburcht … gestaan waarvan de oudste vermelding stamt uit 1313. Het huis is dan eigendom van Gosewijn van Rijsande. Het kasteel zelf is leengoed onder het Kasteel Doorwerth. Het kasteel was vaak middelpunt van strijd, maar werd altijd weer opgebouwd. In 1515 brandde het af, in 1538 werd het afgebroken en weer opgebouwd. In het rampjaar 1672, werd het kasteel door Franse troepen voor het laatst verwoest, waarna het gebouw werd gesloopt.

De contouren van het kasteel zijn nog altijd herkenbaar in de Rosandepolder. Het kasteelterrein is aangewezen als rijksbeschermd (archeologisch) monument.  Een voorstel om de fundamenten zichtbaar te maken in het landschap werd door de gemeente Renkum niet overgenomen. Ter herinnering aan dit verdwenen kasteel werd ter plaatse een oriëntatiepunt in de vorm van een kasteelvaandel geplaatst.

Iets verder nog even de kamelen gedag zeggen

en dan vlak voor de weg ga je links een smal paadje in met aan weerskanten berenklauwen. Het is dat ze zo giftig zijn … zou mijn hele tuin er wel mee vol willen zetten. Zo mooi!!!

Vanaf de uiterwaarden loop je het Landgoed Mariëndaal binnen … een historische buitenplaats gelegen tussen Oosterbeek en Arnhem. Voor het echte klauterwerk betreed je de ‘Groene Bedstee’ … een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Dat was destijds een teken van welvaart. Na het verlaten van deze “Berceau” is het nog even verder klauteren maar dan heb je ook een prachtig uitzicht.

Je steekt de Schelmse weg over … Landgoed Boschveld … ietsjes verder Landgoed Lichtenbeek … om vervolgens uit te komen bij de militaire begraafplaats … de Airborne War Cemetery of zoals het officieel heet … Arnhem Oosterbeek War Cemetery.

Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden (plus enkele burgers van de CWGC). De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944. Van de graven zijn er 1648 van Britse, 3 van Nederlandse en 79 van Poolse militairen. Drie graven zijn van medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission. Vier militairen die hier liggen dragen de hoogste Britse militaire onderscheiding, het Victoria Cross.

Ik vind het wel mooi geweest en neem de kortste route naar de auto … nou wijkt die ook weer niet zoveel af van de officiële klompenpad … het is lopen tussen de huizen door. Bijna 12 km en 35 heuvels. Heb het helemaal gehad.

3 gedachtes over “Klompenpad – Rosandepad …

    • Meest van tijd is het voldoende maar er wil wel eens een struik voor gegroeid zijn of een boom omgezaagd. Het beste is als je de app klompenpaden op je telefoon zet. Lukt dat niet print dan de routekaart uit die je bij elke beschrijving van een pad aantreft. Veel plezier.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.