Renkums Beekdal … door andere ogen!

Een vroege start … 09.35 uur. Het is wat nattig op de paden en er hangt een zweem van een nevel over de velden. We starten bij het Kabouterpad dat bedoeld is om jonge kinderen op speelse wijze de natuur te laten ervaren. Om de tocht spannender te maken zitten onderin sommige bomen deurtjes en staan er meubeltjes. Maar of ze echt kabouters zien? Dat hangt helemaal af van de fantasie van het gezelschap waarmee ze op stap zijn. Maar vandaag zijn de kabouters niet thuis … de was is naar binnen gehaald, meubels zijn er ook niet … ze zijn op vakantie en komen terug als het nieuwe verbeterde pad er ligt. Maar het is genieten van de herfstige sfeer.

Aan het eind van het pad steken we de Hartenseweg over, lopen langzaam door de “Papierweide” … want wie wil weten hoe papier gemaakt wordt moet in Renkum zijn. Daar deden ze dit al in 1598. Maar … de papierfabriek heeft plaatsgemaakt voor natuur. Nu broeden er vogels en is er een scala aan de meest prachtige weideplanten. Wil je meer over de papiergeschiedenis weten … loop dan even door naar het papiermuseum aan de Dorpstraat in Renkum.

We houden allebei van geschiedenis dus is het zeker de moeite waard even door te lopen langs de Ommuurde tuin (voormalige moestuin van het koninklijk echtpaar) naar het Landgoed Oranje Nassau Oord.

In 1881 koopt Koning Willem III dit huis met het bijbehorende landgoed van 182 hectare voor zijn vrouw Emma van Waldeck-Pyrmont in de hoop dat het haar zou doen denken aan haar geboortestreek in Hessen en haar heimwee zou verzachten. In 1883 was het paleis, dat de naam Oranje Nassau’s Oord kreeg, na verbouwingen gereed voor bewoning. Emma heeft er uiteindelijk slechts enkele zomers doorgebracht.

Na afloop van haar regentschap krijgt koningin Emma een nationaal geschenk van 300.000 gulden. Dit geld, het paleis en het landgoed bestemt zij voor de bestrijding van tuberculose. Zo verrijst in 1901 naast het paleis het veel grotere, witte sanatoriumgebouw ontworpen door de architect Eduard Cuypers dat nu nog steeds in gebruik is. Dit gebouw krijgt een gebogen vorm. Langs een rechte wand zal tocht kunnen ontstaan, wat de longlijders zal schaden. Het paleis wordt in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en daarna afgebroken. Momenteel wordt er aan de achterkant van het witte sanatorium-gebouw heel veel bijgebouwd.

We gaan op de bonnefooi een stukje het landgoed op. Met dank aan een eerder wandelmaatje weet ik hier redelijk goed de weg en ik hoef alleen maar te zorgen dat we bij Campman uitkomen voor de koffie. Wonderwel treffen we een prachtige ijskelder aan.

Niet veel later komt Campman in zicht waar we genieten van koffie en een overheerlijk stuk appeltaart … genoeg calorieën kwijt geraakt om ons dit qua lijn te kunnen veroorloven.

Aan de achterkant van Campman gaan we verder langs de beek tot aan de Bennekomseweg. Oversteken om Gert de route over Landgoed Quadenoord te laten zien die we met de wekelijkse Nordic Walking Training lopen.

Op landgoed Quadenoord dat zich vanaf hier tot aan de spoorlijn Arnhem-Utrecht uitstrekt, is een camping gevestigd waar ’s zomers vele toeristen verblijven. In de tuin is er een expositie met Afrikaanse beelden. Ook worden er ’s zomers workshops beeldhouwen gegeven in de oude kapschuur. Naast de kapschuur staat langs de beek het overblijfsel een oude molen. Van de vele molens die langs de Renkumse Beek stonden is deze als enige overgebleven. De molen is gespaard omdat deze dienst deed als generatorhuis voor het Grote Huis van Quadenoord, dat begin vorige eeuw gebouwd werd.

We lopen nog even door naar “Het Paradijs ” … een wirwar van sprengen, beken en poelen die in het verleden de energiebron waren voor vele watermolens in het Renkums Beekdal.

Terug naar huis waar blijkt dat we ruim 14 km gelopen hebben. En … mijn voeten doen het prima. Op naar meerdaagse wandelingen.

Een gedachte over “Renkums Beekdal … door andere ogen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.