RapRondje Laag-Wolfheze

Tekst klakkeloos overgenomen vanuit de “Wandelzoekpagina“. Want wat kan ik hier nog over vertellen na er al zoveel over geschreven te hebben.
Eén van mijn favoriete wandelingen die ik makkelijk vanuit huis kan lopen maar omdat ik met José heb afgesproken starten we vanaf de kant van Wolfheze. Ik ben benieuwd óf er na er zo vaak gelopen te hebben … überhaupt nog verrassingen voor ons zijn bij deze tocht.
Om aan zijn kilometers te komen heeft Rob Wolfs (routemaker) wat extra lussen ingebouwd.
We gaan het zien.

Wandelzoekpagina:
“Een ‘wildromantische’ wandeling, zoals onze oosterburen dat zo mooi zeggen, en ook nog eens 100% onverhard. De Wolfhezerheide en het Heelsumse beekdal liggen ingeklemd tussen de snelweg A50 en de drukke Utrechtseweg, maar zijn heuse natuurpareltjes. Ook bijzonder vanwege de rijke cultuurhistorie: hier liggen duizenden jaren oude grafheuvels, een middeleeuwse wildwal en de fundamenten van een oud kerkje. Over de heide en langs de Koningsheuvel komen we bij de kronkelende Heelsumse beek.
We volgen de sprengenbeek met een ruime bocht langs diverse sprengkoppen en zijbeekjes aan de rand van hei en bos en we maken een extra lusje langs open veld in het beekdal en over de rand van geaccidenteerd bos.
Verderop wandelen we langs de drooggevallen Papiermolenbeek en Wolfhezerbeek in een eeuwenoud grillig eikenbos. De beken lieten ooit tien papier- en graanmolens draaien en voorzagen ze van schoon en helder water.
Wereldberoemd zijn de Wodanseiken die in de 19e eeuw talloze malen zijn afgebeeld op tekeningen en schilderijen. De oudste eiken kunnen wel 450 jaar oud zijn. We lopen twee keer over het mooie paadje langs de diepe droge beekbedding om nog een tweede rondje over de glooiende heidevelden te maken.
Met een beetje geluk zie je een zandhagedis, ringslang of hazelworm. Typische heidevogels zoals roodborsttapuiten en geelgorzen voel zich hier thuis.”

Doorwertsche- en Wolfhezerheide (mei 2020)
Wolfhezerheide met het kousenhuisje (januari 2021)
Wolfhezerheide (juni 2021)
Wolfhezerheide/Station Wolfheze (oktober 2021)

Lopen met José is altijd een feestje … we lopen een paar keer per jaar samen. Dit keer moeten we de hele zomer bijpraten en mijn onverkwikkelijke Duitse zaak. Onrust speelt mij parten waardoor we niet de volledige 7 km lopen … maar goed het blijft een prachtige (ietwat vochtige) wandeling. Uitwaaien en … we komen inderdaad weer over nooit eerder gelopen paadjes waar we beiden … terwijl zij in Wolfheze zo’n beetje aan dit natuurgebeuren woont … helemaal verrast door worden.
Wederom moeten jullie het met de foto’s doen met lopen over de hei, de grafheuvels, de beekjes, de sprengen … genietend van de wat nevelige herfstkleuren tot uiteindelijk de Wodanseiken.