RapRondje Heelsum …

Zo’n dag dat de zon je naar buiten trekt.

Bron: Wandelzoekpagina RapRondje Heelsum
Misschien een niet zo’n heel stil en rustig rondje, maar wel fraai, pittoresk en vol afwisseling. Alleen al het beginpunt bij het Kerkje op de Heuvel is een bijzondere ervaring, een bijzondere plek. De eerste steen van deze rooms-katholieke kerk werd gelegd in 1517. Opdrachtgever was Frederik van Voorst, heer van Doorwerth. Rond 1650 kreeg de kerk een protestants interieur. Bij de Slag om Arnhem in 1944 liep de kerk aanzienlijke schade op die in 1952 werd hersteld. Het ruim vijfhonderd jaar oude kerkje is in 2021 door Geldersch Landschap en Kastelen overgenomen waarmee het behoud van dit monument is gegarandeerd. We lopen al snel langs het dal van de Heelsumse beek en een moestuincomplex in de richting van de groene randen van Heelsum met grote villa’s en de Wilhelminabossen. De route vervolgt over intieme bospaden langs een golfbaanterrein en tussen de open velden van de voormalige Renkumse Heide. Een smal paadje over de Doorwerthsche Heide leidt naar het ecoduct over de A50, waar wij als wandelaars mogen meeliften met de dieren. Aan de overkant lopen we over de licht glooiende Wolfhezerheide, passeren een oud fort, Het Rondeel, en enkele grafheuvels. Daar komen we ook de Heelsumse beek weer tegen en die blijven we voorlopig volgen, langs boerderij Kabeljauw en het verstopte natuurlandgoed de Kamp. Met steeds mooie uitzichten over het beekdal. De omgeving van Schut Papier met z’n grote schoorsteenpijp is niet bijster fraai, maar heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de papiermolen die hier ooit langs de beek stond. Na het kruisen van alle infrastructuur wandelen we over de Koninginnelaan met een laatste blik op het beekdal terug naar het Kerkje op de Heuvel.

Na de auto geparkeerd te hebben onder het viaduct van de A50 aan de Utrechtse weg in Heelsum loop ik -omdat ik niet weet of ik wel op de juiste plek uitkom als ik het pad pak dat in de lengte onder het viaduct loopt- iets terug om via de Doorwerthsestraat naar de Koninginnelaan te wandelen. Eenmaal aan de overkant blijkt dat ik het viaduct-pad ook had kunnen nemen.
ook is dit een betere opstapplaats voor mensen die met het OV komen … én lijn 51 én lijn 352 (beiden komend vanaf CS Arnhem óf busstation Wageningen) hebben hier een bushalte.”
Een prachtig stukje Heelsum dat mij eerst leidt naar ’t Kerkje op de Heuvel


Eeuwenlang was het kerkje op de heuvel in Heelsum onlosmakelijk verbonden met kasteel Doorwerth. De heren van het kasteel financierden in 1517 de bouw van een kerkje aan de rand van hun landgoed. In de twintigste eeuw kwam het rijksmonument in handen van de zelfstandige kerkgemeente Heelsum. Ondertussen is de historische band tussen kerk en kasteel hersteld. Kasteel Doorwerth was al bezit van Geldersch Landschap en nu heeft de stichting ook het kerkje op de heuvel aangekocht voor het symbolische bedrag van 1 euro.
(podcast)

NOTE: Als antwoord op een vraag die ik mij stel in mijn vlog … de geel/blauwe kleuren van de luiken hier aan de huizen en de kerk zijn inderdaad de kleuren van het Kasteel Doorwerth.

En dan stopt Komoot. Gelukkig heb ik gisteravond de route al bekeken en weet ik precies hoe hij wil dat we lopen. Voorbij de beek rechtsaf … een bossig stukje in. Onbekend voor mij maar wel heel mooi. Mijn vermoeden dat we uit zullen komen bij de rotonde blijkt juist te zijn.
Maar eerst langs het Airborne monument van Heelsum voordat we op zoek gaan naar de Sportlaan.

Iets verder duiken we de Wilhelminabossen in, lopen we tegen sportvelden aan -zie ik op de kaart dat we nu ook op de Sportlaan lopen- en nemen we het pad langs de golfbaan waar het al behoorlijk druk is. Het is best wel frisjes … ben dan ook blij met mijn sjaal.


Aan het eind twijfel ik even. Komoot wilde hier rechtdoor het bos in -dachtik- … ik ga rechtsaf de hei op. Een goede keus blijkt want de herder loopt er met zijn schapen … altijd weer een mooi gezicht.

Inmiddels begint de vermoeidheid wat toe te slaan. Merk dat direct aan mijn benen … ik ga struikelen. Ben hard toe aan een bankje maar ben bang dat dat pas te vinden is nadat we het Ecoduct -dat ik in de verte al tussen de bomen door zie opdoemen- over zijn.
Even de pas er in … en we zijn er. Een hele rare gewaarwording als je door een kijkgat kijkt en er ligt een koe te zonnen.

Midden op het ecoduct meldt Komoot zich weer om mee te wandelen. En al heeft ie me dan wat kilometers in de steek gelaten … de route is wel opgeslagen!
Aan de andere kant met de trap naar beneden, langs de grafheuvels met de koningsheuvel
-volgens mij die ene met die boom er op- en dan kom je in het beken- en sprengengebied van de Wolfhezerheide terecht.

Met een bankje op een heel mooi punt. Tijd voor de lunch en weer verder.

En dan gebeurt er iets raars. Net als ik het laatste bruggetje (op de laatste foto hier boven) over ben wordt ik heel duizelig … probeer mijn ogen te focussen op 1 punt maar dat werkt niet. Zie ineens heel veel bomen, heel veel bruggetjes en heel veel water. Ik ga tegen een boom aan staan … er komt een jong stel voorbij en ik spreek ze maar aan. Ze pakt mijn water, ik drink wat en langzaam wordt alles weer normaal. Meteen maar in mijn camera kijken … nee, geen scheef gezicht … dan maar door.
Gelukkig ben ik vlak bij de auto … best geschrokken. Tot nu toe -6 uur later- is het niet meer teruggekomen. Even gegoogeld … het zal dit wel zijn.
Van schrik geen foto’s meer gemaakt … nog wel filmpjes waar ik wat foto’s van kan maken.

De laatste kilometer door de Kabeljauw waar onlangs 17 schapen zijn doodgebeten. Je kijkt toch anders om je heen .. trouwens ik merkte dat ik dat eigenlijk de hele wandeling wel deed omdat ik weet dat de wolf in de buurt is. En dan ben ik terug bij het viaduct waar mijn autootje staat.

Een prachtige wandeling … zeker voor herhaling vatbaar in het voorjaar en dan misschien wel vanuit huis.

En dan maar weer eens een vlog. Echt blij met deze camera ben ik niet … hij is niet zo stabiel als mijn vorige en er verschijnen altijd van die rode zonnevlekken. Misschien moet ik ook die lens eens schoonmaken.
Vroeger had je gewoon winkels waar je met je camera naar toe kon … met je vragen, met je klachten. Waardeloos dat dát hier niet meer kan … opsturen of je moet er een eind voor rijden.
Aan de andere kant kan ik er wel mee vloggen … en om nu weer een nieuwe aan te schaffen!!!
Voorlopig moet het maar even zo en kijken jullie maar door de vlekken heen.

8 comments

  1. Wat een leuk rondje! Nu leer ik Heelsum ook een beetje kennen en wat een leuk kerkje. Wel in de gaten houden die duizeligheid. Misschien liep je niet zo ontspannen… door gedachtes aan de wolf… of aan Komoot die het weer even liet afweten. Kortom in de gaten houden. Straks even het filmpje kijken, moet nu gaan werken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.