RapRondje Hoog Wolfheze

Bron: Wandelzoekpagina

Ingeklemd tussen snelweg, spoor en provinciale weg ligt een fraai heuvelachtige bosgebied met veel oude eiken, heideveldjes en vertakkingen van een droge, diep gelegen sprengenbeek. We lopen eerst met een flinke bocht langs de kronkelende Papiermolenbeek en de bekende Duizendjarige den (die in het echt maar ongeveer 360 jaar oud was) naar Hotel Wolfheze. Daar zakken we over brede bospaden af in de richting van de Watertoren en De Bilderberg. De watertoren is ontworpen door architect Th.K.J Koch en gebouwd in 1938. De toren heeft een hoogte van 22,35 meter. In dit gebied tussen de watertoren en hotel Wolfheze liepen in de tweede helft van de negentiende eeuw Oosterbeekse schilders regelmatig met hun spullen op de rug via de kortste weg heen en weer om de Wodanseiken voor het nageslacht vast te leggen. In de buurt van hotel de Bilderberg passeren we diverse grafheuvels. Bijzonder fraai is de dennenlaan met bruggetje en een uitzichtheuvel in het midden. Het lijkt op een restant van een landgoed. Verrassend is de zwart-gele grenspaal midden in het bos. Dit is een grenspaal van het oude landgoed De Sonnenberg, een van de vele landgoederen die de gemeente Renkum vroeger rijk was. De zigzagbanen verwijzen naar de kleuren in het wapenschild van de familie Wellenberg die zich in 1883 op het landgoed vestigde. Bij een deels vergrast heideveldje komen we langs een paddenpoel, een kleine oase. Op de terugweg wandelen we nog een keer langs hotel Wolfheze en dichtbij het hotel zit er nog wel water in de beek. Dat komt omdat het hotel hier grondwater oppompt om de kelders droog te houden en dit water wordt benut om de vijver van water te voorzien.

Weer een wandeling van Rob Wolfs en ik ben heel benieuwd waar hij me dit keer laat lopen. Hele stukken ken ik maar er zijn ook een paar onbekende paden bij.
Op de parkeerplaats aangekomen is het -5℃ met een heerlijk zonnetje. Ik schakel mijn live tracking van Komoot in en heb meteen contact met mijn dochter die me de rest van de wandeling blijft vergezellen. Thomas -jongste kleinzoon- is vandaag 13 jaar geworden maar taart is er niet bij want kleindochter Anna heeft corona. Het arme kind. Zou ze net naar een concert gaan met een stel vriendinnen. Uiteraard heb ik natuurlijk wel voor een kaart voor Thomas gezorgd.

Muts op, handschoenen aan, de riemen van de rugzak vastgezet (ja, soms luister ik wel eens naar iemand), een foto van het zonnetje en op pad.

Al snel ben ik bij het beken- en sprengen gebied langs de Papiermolenbeek … altijd mooi om doorheen te lopen maar nu met het bevroren blad ook erg glibberig -prachtig die bevroren varens- en zie ik de “1000-jarige den” al liggen.
Achter Hotel Wolfheze ligt De Duizendjarige Den, omgeven door een hekwerk. Hij werd geboren tussen 1600 en 1650 en heeft dus heel wat meegemaakt en veel stormen over zich heen gehad. Er was geen zuchtje wind, maar in de nacht van 27 op 28 mei 2006 is hij omgevallen omdat zijn wortelgestel te zwak was geworden.

Achter het hotel langs en direct aan de overkant van de Papiermolenbeek linksaf de hoogte in, de Bilderberglaan over en ik kom uit bij een gezellig bankje waar ik bezoek krijg van een hond die mij veel liever vindt dan zijn eigen vrouwtje. Maar als ze echt helemaal uit het zicht is, rent hij er toch maar achteraan.
De koffie smaakt goed en het is ook lekker om even bij te komen … die kou vreet energie en je moet er ook weer aan wennen.

Inmiddels is de zon verdwenen, wordt het wel wat aangenamer van temperatuur, en volgt er een stuk langs grafheuvels, door de Bilderbergbossen, over de hei -de watertoren heb ik gemist- om uit te komen daar waar de Wolfhezerbossen en de Bilderbergbossen elkaar raken.

Het laatste stuk gaat weer door vertrouwd gebied. Achter het hotel langs en de Wolfhezerweg over om nog een klein rondje aan de overkant te maken. Langs een slapende vrouw van mos en vlak voor de Wodanseiken rechtsaf om via een bochtje terug te lopen naar de auto.

Een fijne wandeling met zeker -voor mij- mooie nieuwe stukjes en genoeg bankjes om even bij te komen. 8 kilometer in de pocket .. de spieroefeningen werpen hun vruchten af.

5 comments

 1. Ik ben blij dat deze wandeling soepeler gaat als de vorige. Dat zijn toch wel goede oefeningen die je doet👍.
  Prachtige foto’s heb je gemaakt, herfst met een vleugje winter🤩.
  Maar het is wel wennen aan de kou, brrrr.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het grote voordeel op deze wandeling is dat er hier genoeg bankjes staan en die heb ik echt wel nodig. Ja, die versterkende bovenspier-oefeningen voor mijn knie en heup die ik én van Papendal én van mijn online fitnes “”vitaal oud worden” heb gekregen werken echt. Maar doe ze ook 4x per week. Merk goed het verschil. Heb ze samengevoegd in een filmpje en zo heb ik ze altijd bij de hand.
   Het was zó koud … gewoon wennen zo snel van boven de 10 naar onder nul.😂😂

   Like

   1. Ik heb ze ook gekregen bij de fysio op advies van de arts…. versterkende bovenbeenspieroefeningen! Als het mij net zo goed helpt als bij jou dan wordt het wel wat!
    We gaan morgen voor 2 dagen naar Zoutelande, helaas wordt het fietsen ipv wandelen. En het hotel was al geboekt, dus nu gaan de winterjas, das, muts en handschoenen mee, brrrrr.

    Like

    1. Ach wat jammer … je ging natuurlijk ook voor die Trage Tocht Zoutelande. Maar je geniet toch wel. Regen waait er ook vaak over … toch?🤔🤔 Heel veel plezier voor jullie saampjes. Fiets ze.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.