MARIËNDAAL … 6 DECEMBER 2020

Landgoed Mariëndaal … zin om mee te gaan?

Mariëndaal is één van de 7 landgoederen die tezamen Mariënborn vormen dat vernoemd is naar het voormalige klooster waartoe de gronden behoorden. Op alle landgoederen zijn wandelingen uitgezet die ook weer onderling met elkaar verbonden zijn.

Zondagochtend 6 december a.s. … 10.00 uu. Google maps: Parkeerplaats Mariëndaal, Mariëndaal 2, 6861 WN Oosterbeek. Direct 1e parkeerplaats links voor spoortunnel Mariëndaal.

App me of mail me via neeltje1948@live.nl … als je mee wilt lopen.

Nu ik toch begonnen ben met het opbouwen van mijn conditie … mijn teen blijft mooi slank en ziet er steeds gezonder uit … durf ik ook de kleine heuvelroute van bijna 4 km over het landgoed Mariëndaal wel aan. Even kijken hoe mijn beenspieren het doen!

Prachtig gelegen op de zuidelijke helling van de Veluwse stuwwal … klim je over grote hoogteverschillen … geniet je van mooie uitkijkpunten … sta je verbaasd over verbluffende doorkijkjes in het groene coulisselandschap. Het is vooral bekend om zijn ‘Groene Bedstee’. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang.

De haag is in 1865 aangelegd. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Dat was destijds een teken van welvaart. Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde. 

In de buurt van het landgoed lag vroeger een oud klooster. Landhuis Mariëndaal is van oorsprong uit de 18e eeuw. In 1392 werd even ten noordoosten van het huidige landhuis Mariëndaal een augustijnenklooster gesticht. Van het klooster zijn alleen grafzerken over. Er staat er een bovenaan de Middellaan opgesteld als ‘stenen tafel’.

Er zijn genoeg bestaande routes maar ik heb voor het eerst een wandeling gemaakt met Komoot … gewoon om het uit te proberen. Het kunnen dus wat meer of wat minder kilometers worden.

Het weer ziet er redelijk uit en tegen kou kun je je kleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.