Het Renkums Beekdal …

Om jullie een idee te geven waar ik woon en waar ik vanmorgen gelopen heb en voor degene die het interessant vindt … de geschiedenis van het Renkums Beekdal

Al voordat ik naar Heelsum verhuis weet ik dat er mooie wandelgebieden liggen. Vaak pak ik de auto om te lopen in De Jufferwaard (de uiterwaarden) of het Renkums Beekdal (met haar kabouterpad).

Ik neem me dan ook voor zoveel mogelijk vanuit huis te gaan lopen … de dinsdag, de donderdag en òf de zaterdag òf zondag daarvoor vrij te houden. Er ligt een heel bosgebied tussen Renkum, Bennekom en Ede … kilometers genoeg te maken en heel veel te ontdekken.

Er gaan heel wat dinsdagen en donderdagen voorbij …het komt er maar niet van. Gisterenavond besluit ik dan ook dat ik genoeg gelanterfant heb. Schoenen en wandelkleding worden klaargelegd, camera opgeladen en vanmorgen vroeg op pad nadat ik via google maps een wandelroute heb bekeken hoe bij het informatiecentrum te komen. En dan sla ik bijna steil achterover … 1,6 km … zo dichtbij!

Ik daal via het voetpad mijn heuvel af, pak het tegenoverliggende doorsteekpaadje, nog 1 weg over en dan sta ik al midden in de natuur.

Bij de eerste splitsing zie ik rechtsaf mijn volgende wandeling al verschijnen … maar ik wil vandaag linksaf om in een mum van tijd uit te komen op het kabouterpad. Met dit mooie weer hebben zij ook de was buiten hangen.

En dan is het weer genieten van de natuur totdat ik in Renkum aankom bij het papiermakers monument. Daar steek ik de weg over … en loop verder aan de andere kant van het beekdal waar je nog enkele aandenkens aan de papierindustrie aantreft.

Ik nader in de verte Landgoed Oranje Nassau’s Oord dat door Koning Willem III in 1881 als zomerpaleis aangekocht wordt. Koningin-moeder Emma bestemt het in 1889 tot ‘sanatorium voor longlijders’ en laat er in 1902 het halfronde gebouw bijbouwen. Het oorspronkelijke paleis gaat in WO II door een brand verloren. Het is nu nog steeds in gebruik als verpleeghuis. Niet leuk om er nu naar toe te lopen want het staat helemaal in de steigers … komt later wel een keer.

Ik loop langs De Ommuurde Tuin die in de historische moestuin van koning Willem III ligt . Het wordt omsloten door een prachtige muur; robuust en authentiek. De geschiedenis van de afgelopen eeuw is af te lezen aan scheuren en reparaties. Sinds 1999 is de tuin een productief biologisch tuinbouwbedrijf van een hectare waar ook de oogst vers van het land direct verkocht wordt aan particulieren in de tuinwinkel. je kunt er wat drinken, plantjes kopen, bijzondere groenten kopen … maar hij is nog gesloten.

Via de lange laan terug naar de doorgaande weg, negeren vandaag Campman (altijd lekker voor een lunch of een kopje koffie) en loop rechts van deze pleisterplaats achter langs de begraafplaats teug naar het pad langs de beek waar ik een blik werp op de “zwemvijver voor heren”!!!

Ooit aangelegd als zwembad met springplank. De heren uit de omgeving van de landgoederen zwommen in de vijver die wel vijf meter diep was. Ook Koning Willem III en de gasten van Hotel Nol in ’t Bosch zwommen hier regelmatig

Om het rondje compleet te maken vervolg ik ons pad, loop even langs de weg Heelsum – Bennekom om weer aan de andere kant van de beek richting het Informatiecentrum Renkums Beekdal te lopen waar helaas nog niets geopend is voor een kop koffie of iets dergelijke … maar ach .. ik woon zo dichtbij!

De kabouters hebben gelukkig nog steeds de was buiten hangen en weet ik waar ik de weg over moet steken … en dan is het nog maar een kippeneindje … zie vanaf het pad mijn huis in de verte al liggen … #ikbendankbaar!!

Uiteindelijk 6,57 km gelopen .. trots op mijzelf maar … de spieren zijn wat wankel!!! Valt nog heel wat werk te verzetten.

7 comments

 1. Je wandelgebied was een aantal weken terug bij eigen huis en tuin, toen zag ik al hoe mooi het daar is, super en knap dat je de wandelschoenen weer aangetrokken hebt.
  Misschien vind je daar ook nog eens een wandelmaatje?

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja … keuze uit 2 bussen vanaf het station Arnhem … stoppen allebei dichtbij mijn huis. Inmiddels heb ik deze route verlengd naar ca 9 km.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.