Herfstwandeling over de Landgoederen Vijverberg en Warnsborn … 5.8 km

Een herfstwandeling en speciaal op zoek naar die ene echte mooie grote vliegenzwam … die rood met heel veel witte stippen (zie voorbeeld hier onder). Dat lukt niet maar de Mandarijn-eenden maken het allemaal goed.


‘Warnsborn’ en ‘Vijverberg’ bestonden al in de 15e eeuw en behoorden tot het klooster van Mariëndaal. Het één een landbouw-enclave tussen uitgestrekte kale heidevelden en het andere een ontginningsgebied. Rond 1650 werd een deel van de kloostergoederen verkocht aan de burgemeester van Arnhem en vanaf die tijd werden er groene buitenplaatsen aangelegd.
De oudste bomen die er nu nog altijd staan, zijn al zo’n 300 jaar oud. Door het loofbos slingert zich een spreng, die de vijvers op het landgoed voedt. In de 19de eeuw werd het waterrijke landschap opgesierd met paadjes en bruggetjes, geheel in de ‘Klein Zwitserland’-landschapsstijl.

Ik start vanaf de Harderwijkerweg … een weg die ook al bekend is in 1650 als een belangrijke verbindingsweg naar Ede en de noordwestelijke Veluwe met als “eindpunt” Harderwijk. In later eeuwen werd deze route een belangrijke Hanzeweg. Vanaf het begin van de 17e eeuw werd het een onderdeel van de Hessenwegen.
Het hekje door en een klein stukje Vijverweg … dan linksaf de hei van Warnsborn op om verder over wat bospaden bij de vijvers aan te komen waar het een wilde toestand is. De Mandarijn-eenden hebben het blijkbaar erg naar hun zin … maken een kabaal, vliegen af en aan, duiken het water in … speelkwartier.

Ik probeer er nog wat kilometers uit te slepen en loop zo ver mogelijk langs de oostkant van Warnsborn richting de Oranjerie (voor feesten en partijen) en het Landgoed Hotel Groot Warnsborn. Dan een stukje over de Bakenbergseweg, langs de buste van Mr. S. baron van Heemstra … die Commissaris der Koningin Gelderland was tussen 1925-1946. Maar de reden dat zijn beeld hier staat is dat hij in 1929 samen met de heer P.G. van Tienhoven Stichting Het Geldersch Landschap oprichtte. Elf jaar later volgde Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Verder langs de rand van Hoog Erf dat eveneens in 1650 werd afgestoten door de kloosterlingen van Mariëndaal. Een prachtig stukje … sterk geaccidenteerd. En dan weer terug … zowaar een vliegenzwam maar ook deze is kapot … om uiteindelijk weer uit te komen op de hei van De Vijverberg.

13 comments

  1. Wat een mooie wandeling met prachtige herfstkleuren. Ik ga zaterdag op pad en wens dat het zo’n mooi weer is als vandaag en morgen, maar de weersvoorspellingen zien er een stuk minder uit.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.