Kasteel Ruurlo

Een combinatie van museumbezoek en een wandeling. Ik maak een korte wandeling … maar er zijn ook wandelingen van 8 en 10 km.


Sinds 2017 is de collectie schilderijen en tekeningen van Carel Willink ondergebracht in Museum More/Kasteel Ruurlo. Nu heb ik niet zoveel met hem … wel met de kleding en het levensverhaal van zijn vrouw/geliefde/muze nr 3 Mathilde Willink (1938 – 1977). Een onbekend Zeeuws meisje dat in de excentrieke en kleurrijke jurken van mode-ontwerpster Fong Leng uitgroeit tot modekoningin van de stad Amsterdam. Ik hou van kastelen en van mode … de dag kan niet stuk.

Mijn tijdslot start om kwart over 11 maar de tuin in Engelse landschapstijl is al vanaf 8 uur open. Rond 1880 creëeren bekende landschapsarchitecten een landschap met slingerende paden, waterpartijen, heuvels en verrassende doorzichten. De oude kasteelgracht wordt een beeldbepalende vijverpartij … het huis is alleen te bereiken via bruggetjes.
De ingang van het park is naast de Oranjerie … ik heb zin in koffie na 1,5 uur in de auto maar het waait en het is te koud om buiten te gaan zitten. Dan maar meteen lopen.
Na alle negatieve reviews moet ik zeggen dat ik de glazen brug en de glazen entree wel erg mooi vind. Het is een kort rondje, langs de stallen, langs de achterkant- vroeger de voorkant – en dan is daar … Ans, de museumgans. Sinds enkele jaren niet alleen de vaste kasteelgans maar ook de bewaker van het kasteel. Heb begrepen dat ze nog een Frans voor haar zoeken.
Ze haalt uit als ik in de zon op het bankje ga zitten. Tijd voor koffie met wat lekkers … als ze niets krijgt druipt ze af.


Er is tijd over en als ik nog eens op Komoot kijk zie ik dat er achter het parkgazon nog een wandelpad moet liggen. Er staan geen bordjes “verboden het gazon te betreden” dus ik waag het er maar op en kom in een wat meer ruigere omgeving.


De rij wachtenden voor het museum groeit … tijd om naar binnen te gaan.

Al in de 14e eeuw duikt de naam Kasteel Ruurlo op in de archieven als bezit van graaf Reinhoud I van Gelre. Familie Van Roderlo – naar welke familie het kasteel waarschijnlijk ook vernoemd is – waren de eerste bewoners. Kort na 1400 werd Jacob van Heeckeren eigenaar van het Kasteel. Jacob van Heeckeren was de grondlegger van het adellijke en voorname riddergeslacht Van Heeckeren. Een roemrijke familie, want zo was Willem van Heeckeren van Kell (1814-1914) minister van Buitenlandse Zaken en directeur van het Kabinet des Konings. Meer dan vijf eeuwen bleef Kasteel Ruurlo in het bezit van deze familie. Het huidige uiterlijk van het kasteel stamt grotendeels uit de 16e en 17e eeuw. Het zijn vooral de kelders die nog bewaard zijn van het originele kasteel uit de 14de eeuw.

Van het kasteel zelf krijg je geen indruk … je loopt door kale kamers met schilderijen. We zijn de eerste groep vandaag maar het stroopt al snel op als verschillende groepjes senioren met elkaar in discussie gaan voor een schilderij of een opstopping veroorzaken omdat een camera goed ingesteld moet worden in de niet zo goed verlichte zalen. Filevorming … waar blijft de 1,5 mtr … ik heb er genoeg van. Fan van Willink ben ik niet en na de zelfportretten, de Baadsters, de rustende Venus (model = echtgenote 2 Wilma Jeuken) en het Statue bij Lustslot hou ik hem dan ook voor gezien.


Snel door naar boven … naar de jurken van Mathilde. Daar kom ik als eerste en het geeft lucht.

Mathilde (de Doelder/Terneuzen, 7 juli 1938 – Amsterdam, 25 oktober 1977) wordt in 1962 voorgesteld aan de schilder Carel Willink. Zij is 24 … hij 62 en net weduwnaar. Maart 1963 trekt ze bij hem in. Omdat ze er niet tegen kan de hele dag thuis te zitten, wordt ze stewardess bij de KLM. Als haar 5-jaarcontract afloopt in ’68 trouwen ze. Ze ontmoet mode-ontwerpster Fong Leng, van wie ze in vijf jaar tijd 37 jurken van tussen tien- en dertigduizend gulden koopt en in die creaties groeit ze uit tot modekoningin van de stad. In april 1975 onthulde Willink zijn laatste portret van haar “Afscheid van Mathilde”. Op 2 juni 1977 wordt de scheiding uitgesproken.
In de laatste periode van haar leven heeft ze een relatie met Gerard Vittali die haar op 25 oktober 1977 tegen kwart voor zes ’s avonds dood aantreft in haar woning. Ze ligt op haar hemelbed, naakt en onopgemaakt … onder 7 bontjassen. Ze is door haar rechterslaap geschoten. In haar rechterhand houdt ze een pistool. De echte oorzaak is nooit achterhaald … een moordenaar is nooit gevonden.
Heel bijzonder om deze jurken nu eens te zien.


Het kasteel heeft verder geen historische bijzonderheden dus ga ik beginnen aan mijn rondje over het Landgoed van kasteel Ruurlo … via het doolhofhet grootste heggendoolhof ter wereld dat Freule Sophie van Heeckeren in 1890 liet aanleggen … haar dwaaltuinhet liefdespad en een gezellig bankje terug naar het kasteel.

Ik heb weer wat kilometers bij te schrijven.

7 gedachtes over “Kasteel Ruurlo

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.