Een herfstig Beekdal … 5.92 km

Een herfstig Beekdal met helaas wéér nergens (binnen mijn zichtbereik) een vliegenzwam (rood met witte stippen) …

Rond 1860 ontgonnen twee jonge ondernemers een flink stuk bos en bouwden er een boerderij. Lange tijd hebben ze geprobeerd er een rendabel bedrijf van te maken maar de grond bleek te arm te zijn om een goede opbrengst te leveren. De boerderij en grond werden verkocht.
Rond 1890 werd een nieuwe buitenplaats met herenboerderij aangelegd en werden er parkbomen op het landgoed geplant. De bankiersfamilie Insinger kocht de herenboerderij, bouwde een landhuis en liet de bijbehorende oprijlaan opknappen. In 1911 kreeg tuinarchitect Leonard Springer opdracht om hier een Arboretum in te richten. Springer liet bijzondere bomen uit de hele wereld aanplantten.
In de tweede wereldoorlog werd het landhuis door een bombardement verwoest. Daarna kocht Staatsbosbeheer de grond en plantte wederom een aantal bijzondere bomen. Vervolgens werd het hele gebied lang met rust gelaten. In 2011 stuitte Leo Goudzwaard van de WUR (Wageningen University & Research) op oude documenten en ging op onderzoek uit. Er bleken nog bijzondere en oude bomen uit de verschillende aanlegperioden terug te vinden.
In overleg met Staatsbosbeheer en gesteund, eerst door studenten, later door een groep vrijwilligers, is Leo erin geslaagd paden langs de mooiste bomen en struiken aan te leggen.

… en weer op de terugweg een stukje Beekdal.

6 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.