NS-tocht Vught … Den Bosch

Een wandeling waar we o.a. weer met het oorlogsverleden geconfronteerd zullen worden vanwege concentratiekamp Vught (gebouwd met geroofd Joods kapitaal) … het gevangenkamp voor politieke tegenstanders maar ook als “Judendurchgangslager”. De hele geschiedenis vind je o.a. hier. Maar er is veel meer … veel moois ook.

In een miezerregentje lopen we vanaf station Vught/perron nr 2 de Versterstraat in en steken aan het eind links bij de stoplichten de Helvoirtseweg over, dan direct linksaf de Lekkerbeetjenlaan in. Langs het monument van De Slag van Lekkerbeetje. Een georganiseerd groepsduel op 5 februari 1600 onder aanvoering van Charles de Bréauté, ritmeester in dienst van prins Maurits, aan de ene kant en Gerard van Houwelingen, bijgenaamd Lekkerbeetje en kapitein van de Bossche gouverneur Grobbendonck, aan de andere kant. Afgaande op het aantal keren dat hij is afgebeeld, moet de Slag van Leckerbeetje op tijdgenoten een buitengewone indruk hebben gemaakt.

Aan het eind de grote parkeerplaats Loonse baan oversteken en via het onverharde pad naar het water. Vanaf hier volgen we de rood/witte markering van het Pelgrimspad. We lopen langs Lunet III, Lunet II en Lunet I. Een lunet is een klein vestingwerk als onderdeel van een grotere linie. De lunetten van Vught werden gebouwd tussen 1844 en 1848 als voorposten van Fort Isabella vanuit defensiepolitiek van koning Willem II.

Iets verder komen we op een splitsing. Links naar de fusilladeplaats en rechts kamp Vught. Vanaf dit punt is het ongeveer een extra wandeling van een half uur. De route naar de fusilladeplaats is vanaf hier aangegeven met paaltjes met daarop een blauwe wachttoren. Als je de paaltjes volgt, loop je in een cirkel terug naar Nationaal Monument Kamp Vught. De fusilladeplaats Vught is de schietbaan van het voormalig concentratiekamp Vught en ligt op Lunet II. Vlak voor de ontruiming van het kamp zijn er honderden gevangenen om het leven gebracht.

Wij gaan rechtsaf en lopen langs de zwaarbeveiligde gevangenis “De Penitentiaire Inrichting (PI) Vught“, het Zerlegebetrieb naar Kamp Vught.

We houden Kamp Vught aan onze linkerkant … ook vanaf een afstand valt er voldoende te zien en word je er stil van.

We lopen door totdat we tegen het Drongelenskanaal aan lopen en gaan rechtsaf … een heel lang pad … de lucht wordt steeds blauwer …

dat uiteindelijk uitkomt bij Fort Isabella. Gebouwd tijdens het twaalfjarig bestand tussen 1614 en 1618 door de Bosschenaren als vestingwerk ten behoeve van de verdediging van de stad.Vernoemd naar aartshertogin Isabella (1566-1633), hertogin van Brabant en dochter van de Spaanse koning Fillips ll. Maar ook in de 17de eeuw als onderdeel van de oudste, langste, meest benutte waterlinie van Nederland heeft ze haar waarde bewezen. Wanneer de vijand te dichtbij kwam, werd met een ingenieus stelsel van dijken en sluizen het land tussen deze versterkte steden in tijden van oorlog onder water gezet (inundatie). Een verdedigingswerk mét en tegen het water. Uniek in de wereld!

Er wordt hard gewerkt aan het fort. Het moet de stadse groene schakel tussen ’s-Hertogenbosch en Vught worden. “Met visie en aandacht wordt het getransformeerd tot buitenstad om van te houden. Een mix van wonen, werken, recreatie en educatie. Een buitenstad waar het goed toeven is voor bewoners, ondernemers, studenten, bezoekers en natuurliefhebbers.”

In een rechte lijn naar de 102 meter lange brug over de randweg en het spoor. Het is een zogenaamde luie trap … echt klauteren hoeft niet. Aan de ander kant komen we over een prachtig pad langs het water en nemen het trappetje naar beneden naar de opstelplaats van het trekpontje dat ons naar de andere kant van de Dommel zal brengen. Rianne offert zich op … helaas mag er maar aan 1 wiel gedraaid worden en zo brengt ze 5 mensen en een hond naar de overkant … Het Bossche Broek. Een natuurgebied van 202 ha ten zuidoosten van ‘s-Hertogenbosch in het dal van de Dommel. Bijzonder is dat het natuurgebied dicht bij het centrum van de stad ligt

Langs de Dommel en de oude stadsmuur richting het centrum .

En dan sta je voor “De Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist” met een 73 meter hoge toren die al in de 13e eeuw gebouwd werd. Want om maar meteen een misverstand weg te halen … nee, de toren van de Sint-Jan is niet nieuwer dan de rest van het gebouw … hij stond er eerder dan de rest.
Het onderste gedeelte behoort bij de restanten van de kerk uit 1250. De rest van de kerk is pas later gebouwd.
De eretitel ‘Basiliek’ kreeg de Sint-Jan van de paus door de aanwezigheid van de Zoete Moeder, het Mariabeeld achterin de kerk. Aan dit beeld worden heel wat wonderen toegeschreven en ze trekt nog jaarlijks vele bezoekers.

Maar er is nog iets heel speciaals … een bellende engel. De St Jan is rijkelijk versierd met vele prachtige beelden en daar is ná de laatste restauratie een bijzonder exemplaar aan toegevoegd … een engel met een directe hotline naar de hemel.
‘Ut Engelke’ staat tussen 96 beelden en het kan daarom even zoeken zijn om te vinden. De bellende engel staat op een luchtboog aan de zuidzijde van de kathedraal (pleinzijde). Ze biedt voortaan een luisterend oor … let we!! … vloeken en tieren is niet toegestaan en je mag alleen bellen op christelijke tijden.
Wie graag iets wil weten van de Engel of haar graag iets wil vertellen kan haar bereiken op 06-26347470. Terugbellen kan ze niet … ze heeft alleen een lijntje naar boven.
De bellende engel is gemaakt door kunstenaar Ton Mooij in opdracht van het kerkbestuur.

We lopen verder langs het stadhuis,

De architect van het stadhuis was Jan Derkennis, die ook betrokken was bij de bouw van de Sint-Janskathedraal. Het gebouw dateert uit de tweede helft van de 14e eeuw. Vanaf 1366 zetelde het stadsbestuur van ‘s-Hertogenbosch op deze plek aan de Bossche Markt. Het stadshuis werd indertijd door het bestuur aangekocht.

de oude V&D … wat is dat toch een prachtig gebouw …

Het warenhuis werd gebouwd in opdracht van Vroom & Dreesmann zelf naar een ontwerp van de architect Oscar Leeuw Het werd opgetrokken in Expressionistische stijl met gebruikmaking van vele Art Déco stijlelementen. In 1929 werd begonnen met de bouw van het eind 1931 opgeleverde pand.

… langs de Binnendieze waar een fluisterboot je meeneemt op een historische route naar de middeleeuwen. We zijn aangekomen in het gezellige centrum met allemaal terrasjes. Tijd voor een kop koffie bij ’t Keerhuijs … helaas zijn de Bossche bollen uitverkocht … en we spreken af dat dát reden genoeg is om een keer een stadswandeling te gaan maken … kunnen we ook meteen dat boottochtje maken.

Het wordt tijd om terug te lopen naar het station … we overwegen nog even om ook maar in de rij te gaan staan voor een echte Bossche Bol bij Banketbakkerij Jan de Groot … maar ook dat moet volgende keer maar!

Een prachtige afwisselende wandeling … zeker een aanrader. Loop hem vooral met mooi weer zodat je aan het eind jezelf kunt belonen met wat lekkers op een terrasje.

12 comments

  1. Mooie wandeling hoor ! De kampen blijven toch maar akelig om zien. Wij hebben hier het beruchte fort van Breendonk.
    Bedankt voor je boeiende toelichtingen bij de vele foto’s. Jammer dat de Bossche bollen op waren hé 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk Blog Neeltje. Ik dacht… “Ik laat het maar aan Neeltje over, dat is haar wel toevertrouwd.”😉😉😁 Ik kijk er weer naar uit om terug te gaan, voor de Stadswandeling en Jan de Groot.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik vond het ook heerlijk om dit blog te schrijven. Zoveel gezien en gedaan.
      En dan doen we ook die fluisterboot hé. Oh oh … die Bossche Bol van Jan de Groot … het water loopt me weer in de mond.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.