20 minuten op 160℃ in de BluMill airfryer/oven (mijn beste aanschaf van het jaar).
Er is veel veranderd sinds onze eerste lijnzaadcracker ergens in 2009 of 2010 op het forum van GOK (Grip op Koolhydraten) werd bedacht. Dat was een simpele … lijnzaad, water, zout … even laten wellen en dan de magnetron in. Later kwam daar volgens mij nog wat geraspte kaas bij … maar dat ben ik eigenlijk kwijt.
Inmiddels zijn er recepten genoeg op internet te vinden … ik maak mijn eigen mengsel.
INGREDIËNTEN … alles is ca.
- 225 gemengde pitten – pompoenpitten, zonnebloempitten
- 75 g lijnzaad
- 25 g amandelmeel
- 1 flinke snuf zout
- 150 – 170 ml water
Je kunt er voor kiezen om een gedeelte van de pitten en zaden grof te malen tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen. (Ik heb het niet gedaan en het afbrokkelen valt mee.)
Meng het meel met de rest van de zaden en pitten. Voeg amandelmeel en zout toe. Roer dat met het water tot een stevige smurrie en laat 10 minuten staan. Roer af en toe tot je een dikke smeerbare substantie hebt.
Ik heb bakpapier op maat geknipt en kan er met mijn rondje van pvc buis -6,5 cm doornee- 9 crackertjes op kwijt. Maak ze niet te dik want dan zijn ze aan de onderkant of in het midden niet droog. 20 minuten op 160℃.
Blijken ze na de 20 minuten toch aan de onderkant nog iets nat te zijn, keer ze dan om, doe het deurtje dicht en laat ze in de nawarmte verder drogen.
Ik eet er 2 per keer en zit vol.
Vandaag met eiersalade maar je kunt van alles er op bedenken. Uiteraard kan je ook kleinere crackertjes maken voor een borrelhap maar pas dan wel de tijd aan.



