Veluwe Zwerfpad – 02 … Huis – Oosterbeek station – 13.8 KM

Vaker gelopen en beschreven en nog altijd één van mijn mooiste wandelroutes. Hij is opgenomen in het Veluwe Zwerfpad en ter afwisseling voor mij loop ik hem tegengesteld met als beloning … een visje op de markt in Oosterbeek.

Het is nog vroeg (7.47 uur) als ik de deur achter me dicht trek. Mistig … niet alleen op straat maar ook in mijn hoofd. De begeleidende stem van Komoot nog niet aangezet en het gaat dan ook al direct fout als ik in plaats van achter mijn huis langs, aan de voorkant de straat uitloop. Ik kom een vreemde oversteekplaats tegen … daar rij ik bijna elke dag overheen. Valt dit nou onder de zebrapaden … het zal wel niet! En dan ben ik al bij de golfnbaan.

Een prachtige baan op de Renkumse heide én op de historische grond van de Airborne-landingen. Voor de golfers onder ons … hij behoort tot de top 10 van best onderhouden banen van Nederland en staat hoog op de lijst van mooiste banen ….

15. Heelsumse, Airborne-Sandr holes. De Heelsumse is enorm gestegen in de Top 50 en dat komt omdat de baan bij Arnhem een metamorfose heeft ondergaan. Heelsum is van een saaie course uitgegroeid tot een interessante, uitdagende en mooie heidebaan zoals je ze aantreft in Engeland. De club heeft de oorspronkelijke natuur teruggebracht op de zandbaan. “Het is een inland links zoals je die aantreft op Formby, Soutporth & Ainsdale en Hillside; echt goeie holes, de baan is een absolute topper voor alle spelniveaus.”

Voor een betere kijk op de baan heb ik maar even wat van internet geplukt … die van mij (de onderste) zijn opgegaan in de mist.

De Wolfhezer- en de Doorwerthse hei lopen in elkaar over, wat eigenlijk niet verwonderlijk is. Tot de aanleg van de A50 was het één groot heideveld. Als ik de hei oploop aan de Wolfhezer kant begint het zonnetje door te breken. Prachtige vergezichten, een oude eik die ondersteund moet worden, krentenbomen in bloei … wat kan een mens toch blij zijn. In de verte hoor ik de auto’s al razen en al snel komt het ecoduct Wolfhezerheide in zicht.
Door de aanleg van de RW75/A50 in 1969-1972 wordt een uniek natuurgebied bij Wolfheze in tweeën gedeeld. De aanleg van het Ecoduct (2011/2012) dient om de versnipperde stukken natuur weer met elkaar te verbinden om diersoorten weer meer ruimte te geven en zich voort te kunnen planten.

Via de gescheiden wandelvoorziening (uniek in Nederland!) kom ik aan de andere kant van het ecoduct.

Het eerste stukje geschiedenis is een Middeleeuws landweer of landgraaf … een lijnvormige doorgaande aarden grenswal en/of diepe sloot met vaak een doornenhaag. Wallen die vroeger werden aangelegd als hindernissen om reizigers te controleren, te bestelen of tol te heffen. Landweren werden zowel door de inwoners van de dorpen als door het leger aangelegd en gebruikt. Deze heeft waarschijnlijk een militaire achtergrond.
Het bankje staat er zo uitnodigend bij dat ik maar eens even kijk of ik al aan de koffie mag. Ik blijk al ruim 6 km te hebben gelopen dus inderdaad tijd voor koffie. Een mobiele ping geeft nog een mijlpaal aan … Fitbit heeft uitgerekend dat ik vanaf augustus 2016 ca. 6.649 km heb gelopen!!!!

Maar ik moet de pas er in houden … de markt stopt om 12.30 uur en ik heb zó’n zin in kibbeling.
Langs de Koningsheuvel … de grootste grafheuvel uit de omgeving. De naam verwijst naar de rijkdom die in de heuvel is aangetroffen … een dolk, een klokbeker en een stenen polsbeschermer van een boogschutter. Maar welke is het … de linker of de rechter op de foto?
Verder langs de Heelsumse- en Wolfhezerbeek, twee sprengenbeken (een bronbeek en een kwelbeek) die ooit dienden als krachtbron voor de diverse watermolens. Ikzelf vind dit nog altijd één van de mooiste stukjes waar ik ooit gelopen heb.

Het beekdal laat ik achter me en de ‘Wodanseiken’ en de ‘Duizendjarige den’ komen in zicht. Een gebied dat al geliefd was bij de 19e eeuwse landschapsschilders van de ‘Oosterbeekse School’ .

Een stukje Wolfhezerbossen met sprengen en beken, iets verder de Bilderbergbossen … langs een door de gemeente Renkum in 2006 aangelegde poel midden in het bos voor kikkers en padden. Berken gehuld in jong groen en dan is daar de Graaf van Rechterenweg. Ik ben er bijna!
Toch wijk ik even van de route af om de varkens die een stuk grond beheren tussen het spoor en de Nico Bovenweg, op de foto te zetten. En dan ben ik bij mijn eindpunt voor vandaag … het station!!! Etappe 2 zit er op!

Trolleybus lijn 1 … de ideale verbinding vanaf het station naar het centrum … is niet meer. Sinds zaterdagavond 11 december 2021 na ruim 70 jaar uit Oosterbeek opgedoekt tot ergernis van velen en ik kan het me indenken. De in het filmpje beloofde buurtbus komt volgens mijn ‘Brengapp’ ook niet. https://youtu.be/FKGHgVqbuT0
Dus als je met de trein naar Oosterbeek gaat en je wilt Oosterbeek in dan zal je dat lopend moeten doen of lopend naar het Raadhuisplein en daar lijn 352 nemen. Kan je dus beter de trein naar Arnhem nemen en dan de bus naar Oosterbeek … wat een gedoe!

Maar fit als ik nog steeds ben loop ik met het grootste plezier die laatste kilometer over de stationsweg naar de markt op het Raadhuisplein om daar van mijn visje te genieten. De bus komt net aan rijden als ik bij de halte ben. Kwart voor 8 de deur uit … kwart over 12 terug!

Een prachtige wandeling.

5 comments

 1. Prachtige wandeling en wat heb je er een uitgebreid verslag van gemaakt. Een goed idee die brace en het werpt vruchten af, al moet je je niet gaan forceren door sneller te gaan, om een visje te halen. Al met al weer een aanrader dat Veluws zwerfpad.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je moet toch nog iets van zo’n boswandeling maken. Het is prachtig in het echt maar foto’s lijken allemaal op elkaar, zeker als je het al vaker beschreven hebt … wordt wat saai voor de lezers. Dus maar meer info met beeld.
   Echt leuk wordt het voor mij na etappe 3 … dan kom ik op onbekend terrein.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.