Menu Home

In gesprek met …

Mijzelf!

Je kunt wel alles willen … maar niet alles wil jou!
Soms moet je jezelf eens onder de loep nemen … nadenken wat je echt belangrijk vindt.

Herken je dat? Dat stemmetje daar achter in je hoofd … dat stemmetje wat je precies vertelt wat je doen en laten moet. Een soort innerlijke begeleider. Handig hè …. had ik er mijn hele leven nu maar naar geluisterd … erkennen dat het stemmetje er is en ernaar luisteren, zijn twee compleet verschillende dingen.

De afgelopen tijd komen mijn gedachten steeds voorbij … op de momenten dat ik het rustig heb … op de momenten dat ik voor mij uit zit te staren. En daar heb ik de afgelopen weken alle tijd voor. Uiteindelijk dwingt het mij tot denken … mijzelf onder de loep nemen.

Eens na te denken over … mijn aarzeling, tweestrijd … aan het overwegen ga ik naar links of toch juist rechtsaf. Misschien is het een twijfel, maar dat denk ik niet. Het is eerder mijn manier om een juiste beslissing te maken. Je hebt alleen jezelf om te overleggen en dat neemt dan wat meer tijd in beslag …

Het stemmetje dat maar blijft vragen … waarom wil je dat??? En dan gaat het nu om dat wat ik mijzelf deze zomer voor ogen heb gesteld …

Waarom wil je die Camino lopenwaarom wil je wandelen door een Frans berggebiedaan wie wil je je bewijzenmoet ik zonodig nòg een uitdagingdobber ik mee op al die prachtige stimulerende verhalenwil ik er over mee kunnen pratenwat zit er achter?

Een Camino … èèn van de belangrijkste redenen om de weg te bewandelen: overwin je eigen grenzen. Hij leert je om niet op te geven … vooruit te blijven gaan om je doelen te bereiken. Ongetwijfeld een van de meest waardevolle levenslessen. Nog steeds gaan er mensen om religieuze redenen, maar daarnaast zijn er zoveel andere motieven … een sportieve prestatie, een eeuwenlange kunst- en cultuurreis. Voor velen is het een rite de passage, een overgangsritueel … uit onvrede met het huidige bestaan, weer een ander hoopt een antwoord te vinden op bepaalde levensvragen. En anderen gaan gewoon op weg omdat het leuk en spannend is.

Mijn reden … buiten mijn comfortzone gaan? Maar waarom zal ik dat doen??? Dat heb ik de laatste 5,5 jaar al zo vaak gedaan. Ik begrijp het gevoel dat bij deze peregrines overheerst … heb het zelf ook ervaren … het gevoel van dankbaarheid, tevredenheid, een klus geklaard. Al heb ik niet de volledige historische pelgrimswegen gelopen … ik ben bekend met de routes … heb veel kilometers op deze wegen gelopen, veel voetstappen liggen in Duitsland, Provence/Drôme Provençale … maar ook in de Pyreneen, de toegangswegen naar Saint Jean Pied de Port, de doorgangswegen vanaf de Provence … vaak bij een klooster.

Midden in Narbonne als ik … tussen heel veel toeristen … toch alleen sta op de Via Domitia … genietend van rust en verstilling.

En dan blijft de vraag … “wil ik meer van dit gevoel ervaren of is het genoeg geweest.” Ik denk dat het genoeg geweest is … heb mijn herinneringen.

Niet langer dromen van het onbereikbare, maar leven bij de dag … van dat wat zich aandient, daarvan genieten want … hetzelfde gevoel heb ik ook tijdens mijn NS tochten in Zuid-Limburg … het gevoel van “ik heb het toch maar gedaan”. Trots op mijzelf. En als dat gevoel voor mij al zo dichtbij huis te vinden is waarom zal ik het dan van ver halen!

Het is fijn weer even met jezelf in discussie te gaan … het helpt bij het maken van een weloverwogen keuze. Om hardop uit te kunnen spreken wat je denkt is eng … maar ben toch maar alleen met mijzelf.

2 replies

  1. Het is geen twijfel, het zijn opties waar je een keuze in kan maken die goed voor je zijn. En als je goed naar jezelf luistert, maak je als vanzelf de juiste keuze. Ik denk dat je ook nu weer de beste beslissing neemt. Het mogelijke kiezen en daar energie in steken en er vooral van genieten. Je niet spiegelen aan dat wat anderen kunnen en doen. Gewoon genieten van hun verhalen en ervaringen en verder lekker je eigen weg gaan. Ik zeg: “Goed bezig Neeltje!” 👍

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.