“Ik pas” en andere gezonde bezigheden …

Blue Monday is volgens de Engelse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. Volgens de formule van Arnall (uit 2005) voelen mensen zich op de derde maandag in januari het treurigst.
Een van de belangrijkste oorzaken is dat de goede voornemens niet haalbaar blijken te zijn, zin in de sportschool lijkt te tanen, het wijntje ziet er ineens toch wel erg lekker uit, de feestdagen vielen weer duurder uit dan gedacht … dus buikriem aanhalen. Dit geeft veel mensen een gevoel van falen.

Of we er waarde aan moeten hechten weet ik niet … wel weet ik dat ik dit jaar Blue Monday als een prima dag heb ervaren. Mijn goede voornemens zitten dan ook nog steeds stevig in het zadel.

  • Stoppen met roken gaat als een trein (1x de mist in (bij een vlaag van zelfmeelij) maar het verstand wint het al binnen een paar uur) … ik bekijk alles per dag en dat is een stuk makkelijker dan het idee te hebben een berg te moeten beklimmen.
  • Een maand geen alcohol. Mijn deelname aan ““Ik Pas” bevalt me goed. Het doorbreekt een patroon dat zich onbewust vastzet in je hersenen waardoor je je gezonde verstand soms laat voor wat het is. Nu valt dat bij mij allemaal nog wel mee maar ik wil toch graag de gewoonte doorbreken.
    De hele maand januari geen druppel drinken. De alcohol mis ik niet … wel dat mooie glas. Daar heb ik de oplossing voor gevonden. Thee in een wijnglas, bubbelwater ook … het geeft zo’n Bourgondisch gevoel. Zelfs een Frans kaasplankje smaakt feestelijker.
  • Sporten/wandelen … is toch even een dingetje met weer een ontstoken teen maar de bij het Kruidvat gekochte dumpbells maakt het makkelijk om mee te doen aan “Nederland in beweging”. Dus sta ik al een paar weken elke ochtend te springen en te stappen.

Ik red me wel … al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik de eerste week mijn boodschappen ’s morgens vroeg in een saaie supermarkt deed. Uit zelfbescherming liet ik aantrekkelijke supermarkten even links liggen.

Het zo mooi geëtaleerde aanbod aan wijnen, speciale bieren en andere Bourgondische lekkernijen in bijvoorbeeld grote AH’s begint al bij de afdeling groente en fruit. Waar een ander zich gewoon bezighoudt met “wat eten we vandaag” sta ik me dan toch wel te verlekkeren aan alles … zeker als het luxe aanbod blijft aanhouden wanneer ik mijn weg vervolg langs de vlees- en kaasafdeling.
Nu kan ik inmiddels alles in de schappen laten staan en vind ik dat wat ik nodig heb ook in de kleine supermarkt bij mij om de hoek.

Het leven bevalt me goed op deze manier. Ik ben fit, sta op tijd op, heb een goed uithoudingsvermogen en dat alles zal ik de aankomende weken nodig hebben want dat het hard werken gaat worden met mijn verhuizing … da’s duidelijk!

Een gedachte over ““Ik pas” en andere gezonde bezigheden …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.