Woelie … de woelmuis … 01/2008

Januari 2008

Vanmorgen sta ik op een voor mij nachtelijk tijdstip op … 06.00 uur. Duco … helemaal gelukkig met zo vroeg al wat aandacht … nestelt zich naast me op de bank en ik zit duf naar een herhaling van Hart van Nederland te kijken.
“Wat is dat?????????????”
Er beweegt iets in mijn linkerooghoek richting Duco zijn knuffelbeesten.
“Een muis?”
Ik kijk voorzichtig die kant op.
“Nee, ’t zal wel iets anders geweest zijn!”
Ik schenk mezelf een tweede kop koffie in om vervolgens weer verder te duffen.
“Wat is dat?????????????”
M’n rechterooghoek vangt iets op.
“Een muis!!!!!!!!”
Hoe krijg ik die weg voordat Duco hem in de gaten krijgt, want dan is het hier niet meer zo rustig.
Ik besluit hem maar te negeren en de kachel aan te steken, hout te halen. Dan heeft de muis tijd om weg te komen terwijl onze altijd zo actieve Duco met mij buiten is.

Als de rust weergekeerd is … Duco weer op de bank en mijn 3e bakkie koffie op tafel staat moet ik denken aan onze eerste zomer in Ansen.

De oude keuken staat er dan nog, het huis is door de verbouwing open aan alle kanten en ’s avonds en ’s nachts horen we de muizen overal lopen. Muizenvallen doen hun werk prima, de één na de ander wordt gevangen.

Net als wij denken dat we ze bestreden hebben ontdekken we kleine hapjes uit appels, cherrytomaatjes en uit het blad van kruidenplantjes.
Vreemd! Wij kennen geen muizen die fruit eten, maar ja, als er niets anders is.
Dus de muizenval maar weer zetten met het bekende kaasblokje. We vangen niets.

Op een zonnige zondag zijn wij heerlijk aan het barbecuen. Brood, groente, vlees, alles staat buiten op tafel. Als ik op een geven moment naar binnenloop op blote voeten zie ik een muis op het aanrecht op de broodplank knabbelend aan ons stokbrood. Hij schrikt geeneens van mij en blijft gewoon zitten … en vooral dooreten!
Stijf van schrik loop ik naar buiten en haal Will erbij.
“Dat is geen gewone muis” … is zijn oordeel.
“Hij is wel erg groot” … vind ik.

Maar ja muis of geen muis …….. we gaan verder met ons eten nadat de muis bij het aanschouwen van 2 menselijke wezens toch maar het muizenpad heeft genomen, ik het aanrecht grondig gereinigd heb en het stokbrood in de kliko heb gedeponeerd.

’s Avonds toch maar googelen naar dit soort muis. De meest aanwijzingen gaan naar een woelmuis met het verlossende antwoord dat die gek op fruit zijn. Het enige wat er tegen zal helpen is gif.


Dat gaat me eigenlijk iets te ver om dat in de keuken neer te leggen. We hebben ook nog 2 honden.
Misschien gaat hij wel vanzelf weg.


Het seizoen vordert, het wordt september, de avonden worden kouder, de dagen trouwens ook en we hebben nog steeds een mede-eter (inmiddels Woelie gedoopt) voor ons fruit. We kunnen er niet meer om heen, we zullen actie moeten ondernemen.
’s Nachts leggen we geel gif op wat door midden gesneden cherrytomaatjes op een schoteltje. De tomaatjes zijn op. Dit werkt dus niet, want we vinden geen Woelie. 3 avonden gaat dit door en dan de 4e ochtend.


We slapen nog boven en ik strompel om half 7 in het donker naar beneden … pak op de tast de koffiepot … doe een stap naar links en voel wat fluweelachtigs onder mijn voet.
Met koffiepot en al sta ik binnen 1 tel boven naast het bed … beneden zien ze me niet meer.
“Will, Woelie ligt dood op de grond”.
Ik blijf boven op bed wachten tot Woelie begraven is in de kliko.

We zijn nooit meer een Woelie tegengekomen in ons huis, maar ik ben nog steeds niet erg gecharmeerd van muizen in ons huis en terwijl ik dit schrijf voel ik in gedachten kriebelende muizenpootjes over mij heen lopen.

2 comments

  1. Een jaar of twee geleden hadden wij ook last van muizen. Later bleek het maar om één muis te gaan. Maar voor zo’n klein veldmuisje, richtte hij toch een ravage aan. Ik kwam er achter toen ik een lade van een keukenkastje open deed, en er verschillende pakjes aangevreten waren. Dus ik ook naar de winkel voor vallen en gekeken wat ze lekker vonden. Pindakaas, hoe kan het ook anders. Helemaal achter in de la de val gezet, en s’avonds hoorden wij in de kamer gezeten, de val dicht slaan. Niets… wel dicht maar geen muis. De volgende dag was het raak, en was de muizenplaag gelukkig voorbij. Nu zitten alle pakjes in de voorraad kasten en lades, voortaan in kunststof bakken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.