Menu Home

Mijn snoekbaars … 09/2004

September 2004

Afgelopen augustus wordt een warm weekend voorspeld. En omdat we toch nog niet helemaal afgekickt zijn van ons vakantiegevoel gaan we er nog even op uit.

Het wordt een camping met een meertje. Een plaats tussen seizoenkampeerders. Alles lekker rustig. Vooral veel relaxte mensen van onze eigen leeftijd. Vissen blijkt hier een grote hobby te zijn. Will probeert er al eens achter te komen wat ze vangen, maar veel meer dan iets over een baars krijgt hij er niet uit.


Dan legt onze buurman op zondagavond een nogal stevige moot op zijn barbecue. Het ziet er goed uit en ik kan het niet laten ook maar eens te vragen waar ze hier op azen.
“Snoekbaars”.
“Snoekbaars? Daar is toch iets mee? Is dat niet verboden of juist heel duur?
Een echt duidelijk antwoord krijg ik niet. Maar vaag in mijn achterhoofd hangt iets van “erg lekker”.
“Een stukje proeven?”
Nou zit de buurman er zo met z’n vingers aan te pulleken dat alle trek mij vergaat.
“Nee, ik heb net ons vlees klaar liggen, maar het ziet er heerlijk uit!”
Ja, je moet toch wat zeggen.

’s Avonds bij de koffie komt de buurman met een brok diepvries in z’n handen.
“Buurvrouw, omdat je het zo lekker vindt. Maak er maar iets moois van.”
Ik bedank hem uitbundig, hoor de buurvrouw nog vaag iets zeggen van “dat je tegenwoordig nog mensen hebt die dankbaar zijn als ze iets krijgen” en leg de vis direct in de vriezer.

Een paar weken later sta ik er mee in mijn handen. Will is er niet zo gelukkig mee.
“Weet je wel zeker dat ie goed is?”
“Ja joh, hij is uit de caravanvriezer direct in de grote vriezer gegaan.”
“Is hij niet ontdooid in de caravanvriezer?”
“Nee, want hij was nog steeds superhard.”
“Wat mij betreft gooi je hem weg!”

Will loopt weg, maar het staat voor mij vast:
“Dit wordt een superdiner. Ik zal me daar een snoekbaars weggooien. Als ie eens wist wat je er in een restaurant voor betaald. Maar hoe nu verder. Laat ik hem eerst eens wegen. 600 gram. Een behoorlijke moot. Hoeveel zal je nodig hebben voor een goed recept? Wat gaat er aan gewicht af voor de graten”.
Ik pak m’n kook boeken erbij. Maar nee, nergens een recept. Dan maar op internet.
Snoekbaarspotje met witte wijn, mosterd en dille.


“Nou daar is wat voor te zeggen.”
Ik heb niet alle ingrediënten in huis, dus nog even naar de super voor worteltjes, krieltjes, doperwtjes en slagroom.
“Dat gaat een heerlijk potje worden.”

De moot heb ik ’s morgens al in de koelkast gelegd. Bijna ontdooit, haal ik hem uit de verpakking. Na Will z’n woorden sta ik er toch ook niet meer helemaal fris tegenover.
” Wat een slijmerige troep.”

In het recept staat ‘afwassen onder stromend water’.
Het vlees moet wit zijn. Het ziet er prachtig uit, ruikt ook goed. M’n enthousiasme komt wat terug. Ik weeg alle overige benodigdheden af.
“Zo, alles staat klaar. Even het vel en de graten verwijderen. Wat is dat? Kleine contactlenzen? “
Het zijn schubben. Het vlees, het aanrecht, m’n handen, de kraan. Alles zit onder. Ik probeer ze er af te wassen, maar die kleine dingen zitten overal.

Ineens zie ik ook die kleine, dikke pullekende worstenvingertjes weer voor me. Alle kook- en eetlust vergaat me. Ik bedenk me geen moment. Daar gaat m’n kostbare snoekbaars. De hele handel de kliko in. Hier heb ik geen zin meer in.

Ik denk dat ik deze vis ook nooit meer zal kunnen eten want er zullen in mijn gedachten altijd bruine kleine vingertjes omheen zitten.
Jammer, het had zo lekker kunnen zijn.

1 reply

  1. Ik zie het helemaal voor mij… maar je hebt wat gemist want het is idd heel erg lekker. Mijn schoonvader ging altijd op snoekbaars vangen, dus met regelmaat stond het op tafel. Het is lekker maar door al die graten zal ik het zelf niet klaar maken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.