Oriënterend bezoek …

Het is al een paar jaar geleden dat ik voor het laatst in Burgers Zoo was … dus nu even met de plattegrond mijn weg gezocht.

2019_Grote_Plattegrond NL

Het is best druk ondanks het gebruik van een tijdslot. Veel Duitsers … die schijnen korting te krijgen … “zegt men”. Mensen met kinderwagens, duo wagens, loslopende kinderen, bagagekarretjes … en 1,5 mtr afstand??? Dat gaat wat moeizaam.

In de Bush, de Ocean en de Desert heb ik dan ook mijn mondkapje maar opgezet … vreselijk wat is dat benauwd. Heb mijn kleine camera (Canon PowerShot SX 620 HS) meegenomen maar ben niet enthousiast over de kwaliteit van de foto’s, veel moet ook van achter glas worden genomen. Volgende keer de SX60 maar meenemen … die was me nu even te zwaar. Misschien levert die scherpere beelden op … het prijsverschil moet toch ergens in zitten.

Ik word verwelkomd door de Zwartvoet Pinguins. Ze leven in de natuur in de warme kuststreken van zuid Afrika. Onze zomers zijn prima voor ze, een strenge winter niet. Maar ik neem aan dat ze daar dan wel een oplossing voor hebben.

Dan even rechtsaf … naar de olifanten.

In Burgers’ Zoo leven alleen vrouwtjesolifanten. De groepsstructuur van Aziatische olifanten is ingewikkeld en vereist dat eventuele mannetjes de meeste tijd gescheiden van de vrouwtjes leven. Hiervoor is in Burgers’ Park niet voldoende ruimte. In plaats daarvan is het verblijf zeer geschikt als opvang voor oudere olifantenvrouwtjes die in andere dierentuinen voor problemen zorgen door te dominant gedrag of juist omdat ze gepest worden.

naar de Desert waar een Diamantratelslang ligt lui te wezen, prachtige gekleurde vogels rondvliegen die mij hun derrière laten toedraaien, woestijnschapen rotsen beklimmen en een Dikhoornschaap in al zijn pracht voor mij poseert. De hoorns van de laatste lijken wel puur goud in het zonlicht.

Op naar de Safari … daar ben ik voor het laatst geweest toen je nog met de Savannetrein ( een truck met vier grote wagons met elk vijftig zitplaatsen) over het terrein reed. De dieren los en wij opgesloten. Heel lang geleden … ergens in de jaren ’90. Nu als als eerste een cheetah, daarnaast een leeuw … die geen zin heeft in bezoek en over zijn schouder kijkt of we al verdwenen zijn. Zie er ook maar eentje. Niet echt spectaculair.

Dan naar de Safarivlakte waar een grote groep Rothschildgiraffen rondloopt die hun gebied delen met diverse andere hoefdieren, zoals Grant zebra’s, Breedlipneushoorns, Oost Afrikaanse spiesbokken en de Oostelijke witbaardgnoe. 

Nog even snel door de Ocean … waarvan ik de foto’s maar heb verwijderd … het is er erg druk en de foto’s zijn niet mooi geworden. De apen, de Rimba en de Mangrove bewaar ik voor een volgende keer.

Het is heerlijk om in je eentje rond te lopen. Overal om me heen hoor ik “ik heb honger”, “ik wil een ijsje”, “zullen we nu weer doorlopen”, “heb het nu wel gezien”. Ik heb daar allemaal geen last van en hoe leuk het vroeger ook was met man, kinderen en kleinkinderen … ik heb de tijd aan mijzelf, kan blijven staan waar ik wil en wat me niet interesseert sla ik gewoon over. Een hele andere ervaring!

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.