De Rimba en Mangrove …

Vandaag ga ik bij de olifanten direct rechtsaf richting Rimba en Mangrove. Geen idee wat me te wachten staat … maar op weg er naar toe is ook nog genoeg te zien

Aan de rand van Rimba zitten de Stokstaartjes. Eentje zit bovenop de rots op de uitkijk … de rest dartelt er om heen … duiken gangen in om even later weer ergens anders omhoog te komen. Het koppie van de wachter draait maar … van links … naar rechts. Het is leuk om te zien.

Roofvogels zijn hun grootste bedreiging. Daarom staat er altijd minimaal één groepslid op de uitkijk. Recht overeind zittend of zelfs op de achterpoten staand, speurt deze wachter de hemel af naar roofvogels. De andere dieren kunnen ondertussen rustig eten zoeken of spelen, want bij gevaar worden ze gewaarschuwd

Tot begin augustus is het gewei bedekt met ‘basthuid’: een goed doorbloede huid met een veloursachtige beharing. Zolang deze basthuid op het gewei zit, groeit het bot eronder. Op een gegeven moment sterven de bloedvaten af, de basthuid wordt droog. Het hert veegt de droge huid aan struiken en boomstammen. Meestal gebeurt dat in Burgers’ Zoo in de loop van augustus. Een raar gezicht om zo’n rendier dan enkele dagen met flarden huid hangend aan zijn  gewei te zien rondlopen!Het mannetje werpt zijn gewei aan het eind van de herfst of het begin van de winter af. De vrouwtjes doen dat later, pas aan het eind van de winter.

Eerst maar naar de Mangrove … ben heel benieuwd.

De Mangrove in Burgers’ Zoo is gebaseerd op de mangrovebossen van het Midden-Amerikaanse land Belize. Mangroves worden weleens de kraamkamer van de oceaan genoemd, omdat veel vissoorten in de mangrove het levenslicht zien, die later op volwassen leeftijd naar de oceaan trekken. 

Bij binnenkomst enorm veel vlinders, wenkkrabben in het water maar geen zeekoe … kan ook niet dicht bij het water komen … te druk. Bewaren we maar voor een volgende keer. Maar als ik wil leren iets vliegends te fotograferen kan ik hier mijn hart ophalen … één en al gefladder in alle kleuren en maten.

Via de flamingo’s en …

de moeraswallibies …

naar de gorilla’s … waar de Big Boss … een enorme zilverrug gorilla een showtje weggeeft. Hij heeft zijn dames goed onder de knoet … alles deinst terug als hij zijn rondje gaat lopen.

In Burgers’ Zoo leeft een mooie gorillagroep, bestaande uit één zilverrug, een aantal volwassen vrouwen en hun nageslacht. In 2013 zijn er maar liefst vijf jongen geboren, waaronder zelfs een tweeling. Zo’n geboorte van een tweeling is nog zeldzamer dan bij mensen, en deze gorillatweeling is dan ook de eerste in een Europese dierentuin die gewoon door de moeder wordt opgevoed. 

Ik hou het voor vandaag ook weer voor gezien … heb nog een heel jaar de tijd.

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.