Albert West …

Bij het zoeken naar nummers uit de jaren ’70 kom ik Ginny Come Lately tegen van Albert West. Allemaal lang geleden maar ik weet toch heel zeker dat ik dat zelf al in 1962 ten gehore breng. Dus maar eens op zoek.

Albert West (Albert Westelaken) wordt in 1963 op 14-jarige leeftijd zanger van het Brabantse dansorkest The Shuffles. In 1969/1970 scoort de band zijn grootste hit met Cha-la-la, I need you … negentien weken in de Nederlandse Top 40 en wereldwijd vijf miljoen verkochte singles.

In 1973 verlaat hij de groep om als Albert West een solocarrière te starten … Ginny come lately. Een nummer dat oorspronkelijk ten gehore wordt gebracht door Brian Hyland en dat ik rond 1962 samen met mijn vriendin als ‘Black & White’ ten gehore breng op klasse-avondjes.🙄🙄🙄🙄. Even ter zijdelingse info … Brian Hyland is ook de zanger van Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini (ongelooflijk de video) en Sealed with a Kiss. Ik denk niet dat je er nu nog mee aan kunt komen. Het is het tijdperk van de zoet gevooisde liedjes … maar wel mijn tijdperk. En als ik zo terug kijk naar wat ik af en toe hier plaats denk ik dat mijn muzieksmaak toch wat veranderd is.

In ieder geval start hij hiermee zijn solocarrière die vooral gekenmerkt wordt door covers van ballads uit de jaren zestig, zoals Tell Laura I love her en Put your head on my shoulder. Ik plaats maar veel links voor diegene die zich afvragen waar ik het over heb … de meeste nummers zijn zo’n 50 jaar geleden.

In 1975 doet West mee met het Nationaal Songfestival met het nummer “Ik heb geen geld voor de trein” maar verliest van Teach-In met Dinge-dong.

Hij gaat samenwerken met verschillende bekende Engelse en Amerikaanse artiesten. Chris Andrews schrijft nummers voor hem en na vele jaren scoort hij met Give a little love weer een grote hit, deze keer samen met Albert Hammond. Met deze artiest brengt hij een succesvol album uit, Hammond & West, waarop van beide artiesten oude en nieuwe nummers stonden. Op het album West & Friends uit 1988 zingt West oude nummers met artiesten als Helen Shapiro, Tony Christie en Brian Hyland. Het album wordt na een televisiespecial met goud bekroond.

Zijn 25-jarig artiestenjubileum in 1989 viert hij met een album, waarop oude nummers opnieuw worden opgenomen. In 1993 scoorde West voor het eerst sinds 1986 weer een hit met Mockin’ Bird Hill, een nummer dat dankzij een reclamefilmpje voor een verzekeringsmaatschappij in de belangstelling komt … maar waar ik geen beelden meer van kan vinden. Hij bereikt met dat nummer de 24ste positie, terwijl op datzelfde moment de band Roots Syndicate met hun versie van hetzelfde nummer de eerste plaats behaalt. Ik herinner het me niet meer maar in ieder geval vind ik de video van Roots syndicate een stuk vrolijker.

In 1999 komen The Shuffles bijeen voor een reünie-concert op het Gildeplein in Rosmalen. Samen met de Band Zonder Banaan neemt West in 2003 de single Itsy bitsy teenie weenie yellow polkadot bikini opnieuw op. De link hier boven bevat een meer uitgebreid optreden waaronder dat van de Band zonder Banaan. “Itsy bitsy teenie weenie” hoor je op 3.23 minuut. Eigenlijk is het vreselijk om aan te horen (vind ik ) maar wil jullie dit voor een goed overzicht niet onthouden. 😂😂😂😂 In hetzelfde jaar wordt West benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In augustus 2005 scoort West voor het eerst sinds 1993 weer een hit met Is this the way to Amarillo, dankzij een optreden in een reclamespot voor Bavaria. In hetzelfde jaar maken Nederlandse militairen in Afghanistan een ludiek filmpje op de muziek van het lied en plaatsten het op YouTube. Hierop vertrok West naar dat land om voor de militairen op te treden.

Op 27 december 2012 krijgt hij een ruggenmerginfarct. Een bloedpropje tussen zijn vierde en vijfde nekwervel veroorzaakt verlammingsverschijnselen aan voornamelijk de linkerkant van zijn lichaam. Op 4 juni 2015 overlijdt Albert West op 65-jarige leeftijd na een week op de intensive care te hebben gelegen als gevolg van een aanrijding in Maren-Kessel met zijn revalidatie-driewieler. Hij is in botsing gekomen met een wielrenster en heeft daarbij hersenletsel opgelopen.

8 comments

    1. Ik eerlijk gezegd bij geen van beiden. Ik had al die nummers 10 jaar eerder al uit volle borst meegezongen toen Brian Hyland met die nummers kwam. Maar toen was je zus nog wat jonger.😂😂 Met de Cats heb ik nooit iets gehad.

      Geliked door 1 persoon

  1. Wat een werk heb je er van gemaakt. Albert West kende ik al voor hij bekend werd. Hij was natuurlijk iemand uit onze regio en trad met The Shuffles in menige dansgelegenheid in de buurt op. Ook daarna ben ik hem altijd blijven volgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.