The Shadows en een beetje Cliff …

De bedoeling was The Shadows in het zonnetje te zetten maar ze zijn zo verweven met Cliff … en omgedraaid … dat je niet aan hem ontkomt. Dus dan ook maar een zonnetje voor Cliff. Ik werd er nog vrolijker van dan ik al was!

Bron: Wikipedia

The Shadows … bestaande uit leadgitarist Hank B. Marvin, slaggitarist Bruce Welch, basgitarist Jet Harris en drummer Tony Meehan … is een instrumentale muziekgroep. Actief vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw tot het begin van de 21e eeuw maar ook de vaste achtergrondband van Cliff Richard.
De manager van Cliff Richard ontdekte hen in de Two I’s Coffee Bar, destijds het mekka van de Londense muziekscene, en bood hun een contract aan om Cliff, die intussen met de hit Move it uit 1958 in Engeland bekendheid kreeg, te begeleiden. Later sloten Jet Harris (basgitarist) en Tony Meehan (drummer) zich bij hen aan en vormden de de band The Drifters.
Toen de Amerikaanse groep The Drifters zich verzette tegen het gebruik van hun naam in de Verenigde Staten veranderden ze hu naam in The Shadows.

Hun carrière kwam pas echt goed van de grond toen Jerry Lordan hen Apache aanbood. Apache (1960) stond in Engeland gedurende vijf weken op de eerste plaats en werd een wereldhit. Wie kent het niet.

Een jaar later volgde hun grootste hit Wonderful Land … opgenomen in mei 1961.

De jaren die volgden werden gekenmerkt door wisselingen bij de bandleden, door incidentele optredens als het vocale experiment Marvin, Welch & Farrar (1971). Én ze vertegenwoordigden het Verenigd Koninkrijk met Let Me Be the One op het 20e Eurovisiesongfestival, op 22 maart 1975 in Stockholm, Zweden. Nederland won met het nummer Ding-a-dong maar The Shadows eindigden op de tweede plaats.
Door het experiment Marvin, Welch & Farrar kwam men de Australische countryster Olivia Newton-John tegen, hetgeen jaren later leidde tot enkele songs voor Grease en het Xanadu-project.
In 1979 werden The Shadows opnieuw erg populair dankzij hun cover van de John Williams-instrumental Cavatina, beter bekend als Theme from ‘The Deer Hunter’, hun enige nummer 1-hit in de Top 40 en de Nationale Hitparade.

Na hun Engelse hit Ghost riders in the sky (1980) werd het allengs stiller aan het hitsinglefront. Wel verscheen er elk jaar een album, dat steeds zeer hoog in de hitlijsten terechtkwam. De groep bewerkte in die tijd bekende hits. Hank Marvin vertolkte die op zijn zo karakteristieke wijze. Alan Jones is op veel van die opnamen te horen op bas en voornoemde Cliff Hall op toetsen. Eind 1990/begin 1991 viel het doek definitief. Hank Marvin ging solo toeren en bracht solo-cd’s uit. Bekend zijn zijn “tribute”-albums, gewijd aan Cliff Richard, Buddy Holly, Lloyd/Webber en filmmuziek. Zijn cd The Guitar Player, waarop hij een akoestische Favinogitaar bespeelt, stond in 2002 nog in de top tien in Engeland. Samen met zijn zoon Ben en Warren Bennett (de zoon van Brian) gaf hij in 2001 een concert in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Waarschijnlijk onder druk van de talloze fans en het naderend 45-jarig jubileum besloten de heren nog eenmaal als The Shadows een “final tour” te maken. In 2004 gingen ze op tournee door het Verenigd Koninkrijk met een reeks van 37 concerten (The Final Tour) om op die manier een 45 jaar durende carrière af te sluiten. .

Cliff Richard.
Sir Cliff Richard, geboren als Harry Rodger Webb (India,14 oktober 1940), is een Britse zanger en acteur. Sinds hij in 1995 is geridderd, gaat hij door het leven als Sir Cliff Richard en is zijn artiestennaam sindsdien ook zijn officiële naam.
Zijn carrière werd in de beginjaren geïnspireerd door Elvis Presley wat zeker op zijn eerste singles te horen is. Zijn eerste plaatje “Move It” … het b-kantje van de cover Schoolboy crush … komt uit in 1958.
In 1999 scoorde hij zijn laatste nummer 1-hit in Engeland met The Millennium Prayer. Hij heeft in de jaren 50, 60, 70, 80, 90 en 00 in de Nederlandse en Belgische hitlijsten gestaan. Meer dan 260 miljoen platen gingen van hem over de toonbank en hij speelde in de films Serious Charge (1959), The Young Ones (1961), Summer Holiday (1963), Wonderful Life (1964) en Finders Keepers (1966).

Hij vertegenwoordigde tweemaal het Verenigd Koninkrijk op het Eurovisiesongfestival met de nummers Congratulations in 1968 en Power To All Our Friends in 1973, waarmee hij respectievelijk de tweede en de derde plaats behaalde.
Hij zet zich onder andere in voor jong aanstormend tennistalent, drinkt wijn van zijn eigen wijngaarden in Portugal en heeft 4 eigen parfums … de laatste zijn genoemd naar zijn hits: Miss You Nights, Dreammaker, Devil Woman en Summer Holiday.

Wil je je nog één keer die zwijmelende “teenager” van toen voelen? Ik kreeg er kippenvel van … wat een herinneringen aan schoolfeesten, gangenfeesten … o.a. The Young Ones, Living Doll, Lucky Lips, Bachelor Boy …

Cliff & The Shadows
Naar aanleiding van het 50-jarige artiestenjubileum van beiden gingen Cliff en The Shadows gezamenlijk een tournee maken door Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Deze vond plaats van eind september 2009 tot een stuk in 2010.
Ga er maar voor zitten want alle concerten zijn in hun geheel terug te vinden bij You Tube in 8 delen “Cliff and The Shadows The Final Reunion” (hoewel deel 4 kan ik niet vinden). Het werd voor mij een Cliff & The Shadows weekendje … jeugdsentiment.

Een voorproefje … deel 1.

Naschrift:
En dan toch nog even een naschrift: Op 30 oktober 2020 brengt hij ter ere van zijn 80ste!!! verjaardag zijn nieuwe album “Music … The Air That I Breathe” uit.


Wat een stem … nog altijd.

Voor het twaalf nummers tellende album werden de twee nieuwe composities “Falling For You” en het prachtige, ontroerende nummer “PS Please” geschreven … verder staan er nieuwe versies op van klassiekers van onder anderen The Beatles en The Bee Gees.

Tekst P.S . Please

Happy birthday dear Eliza
I bet the world feels near at seventeen
I wonder if you’ll find the time to
Open all the letters I hope you read

Did you get all of my Christmas cards?
I bet you’re beautiful and breaking hearts
I hope I left bought you your first car
Well, keep your foot down on the pedal and go far

P.S. please, remember me
From your first steps to your anniversaries
Make these letters your memories
Moments of what could never be
P.S. please, remember me

Happy new year dear Eliza
I bet you’re living hard and fast at twenty-three
I hope you set aside the time to
Watch the fireworks light up the streets

You’ll find beauty in the strangest place
So don’t turn any opportunity away
And if you fall, you fall, you’ll learn from your mistakes
There’s a blessing in each scar and every break

P.S. please, remember me
From your first steps to your anniversaries
Make these letters all your memories
Moments of what could never be
P.S. please, remember me

For every word we never get to speak
There are footprints next to yours you’ll never see
They are silent but you know they’ll never leave
Never leave, they’ll never leave

P.S. please, remember me
From your first steps to your anniversaries
Make these letters your memories
Words that we’ll never get to speak
Moments that could never be
P.S. please, remember me
Oh-oh-oh-oh-oh, Eliza, remember me

4 comments

  1. Met heel veel liefde gedaan. Deze was zo leuk om te doen. Ook ik ben nog steeds een groot fan … alles gezien, alles nu ook gehoord. Was hem de laatste jaren wat uit het oog verloren maar ben weer helemaal bij.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een prachtige… Zwijmel 😏wilde ik zeggen. The Schadows en een beetje Cliff brengt mij terug naar mijn jeugd, waar ik sowieso al hun films uit de jaren 60 heb gezien. Prachtige muziek was het en is het nog steeds. Van hun tournee en concerten in Australië heb ik nog een DVD gehad, helemaal grijs gedraaid. Prachtig dank je wel voor dit prachtig begin van de dinsdag😍

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.