Maggie Mae/Rod Stewart

Roderick David Stewart kennen wij als de Engelsman Rod Stewart. Hij staat vooral bekend om zijn rauwe en bluesy stem.
Nadat hij met verschillende bandjes een aantal jaren heeft opgetreden sluit hij zich in 1967 aan bij The Jeff Beck Group. In 1969 is dat niet meer voldoende en stapt hij samen met Ron Wood uit de groep om zich bij The Faces aan te sluiten. Ook solo timmert hij aan de wegen en zo komen er in 1969 en 1970 niet alleen albums uit van de groep maar ook van hem als soloartiest.

Zijn internationale doorbraak komt met het album Every Picture Tells A Story … voornamelijk door het nummer Maggie May dat in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gelijktijdig op nummer 1 komt. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de popmuziek.
Vanwege de vele invloeden en veranderingen die het album teweeg brengt in de 20e eeuw wordt het album ook opgenomen in Rock & Roll Hall Of Fame .

Maggie May wordt in augustus 1971 uitgebracht op de B-kant van de single Reason to believe. Het slaat zó aan bij dj’s dat ze vooral dit nummer draaien in plaats van de A-kant.
Stewart schrijft het lied samen met Martin Quittenton, de gitarist van de band Steamhammer. Nadat Quittenton enkele akkoorden speelt, komt Stewart op deze melodie en zingt er de tekst op van Maggie May, een Brits volkslied over een prostituee. De Beatles hebben dit al een jaar eerder uitgebracht op hun elpee “Let it be”.

Tijdens het componeren doet de tekst van het volkslied hem denken aan een voorval tijdens het Beaulieu Jazz Festival in 1961 (wat een jochie nog) … zijn eerste keer seks met een oudere vrouw in een biertent. Hij noemt haar in zijn lied niet bij haar echte naam.
Er volgt een demo waarop Stewart stukjes tekst zingt en uiteindelijk naar aanleiding van zijn ervaring in Beaulieu bedenkt hij de tekst die gaat over een jongen die op een oudere vrouw valt en verslagen en perplex raakt in die relatie.

En over dát voorval vertelt hij in onderstaande video zelf.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.