Malta – dag 6

Noodweer afgelopen nacht … regen, donder, bliksem. Het knálde rond het hotel.
Vandaag gaan we ondergronds. Naar de catacomben van Rabat. Het was al de bedoeling maar het komt nu wel heel erg mooi uit. De laatste regenbuien wachten we nog even af en om een uur of half 12 gaan we op pad.
De rit er naar toe gaat langs afgesloten wegen, over geel/beige modderige weggetjes waar gaten in geslagen zijn en waar hele stukken versperd worden door rotsblokken die losgeslagen zijn van uit de omheinende muurtjes tijdens het noodweer.
Later horen we dat dit weer zelfs voor Malta een uitzondering is.

We komen aan in Rabat, vinden al snel de kerk waarvan wij denken dat het de ingang naar de catacomben is … nu nog een parkeerplaats. In het straatje rechts van de kerk vinden we er eentje. Het ligt op een steenworp afstand van de Stiftskerk (de hoofdkerk van een kloostergemeenschap) St Paul. Parkeren op Malta schijnt lastig te zijn volgens kenners … wij hebben er nog geen enkele keer problemen mee gehad.

De Cataldus church is de enige tempel op het eiland die aan deze heilige is gewijd. Voor een kleine donatie kan je naar het hypogeum (ondergrondse tempel of graf) … naar de goed onderhouden catacomben waar je de zeldzame agape-tafels kunt bewonderen. Op de verjaardag van de begrafenis van de doden verzamelde de hele familie zich om hen heen voor een feestelijke maaltijd … dodenherdenking..
Saint Cataldus was een Ierse bisschop uit het district Momonia (Munster) die leefde in de 7e eeuw in een klooster in Lismore. Zijn wens was een leven in eenzaamheid en hij ging op pelgrimstocht naar Jerusalem. Op de terugweg leed hij schipbreuk voor de Italiaanse kust in de buurt van Taranto en de inwoners verzochten hem hun bisschop te worden. Hij zou connecties met Malta hebben maar daar zijn geen bewijzen voor. Zijn nagedachtenis in Malta werd verspreid door de Noormannen.

Buitengekomen zien we direct welke richting we op moeten en laten we de St. Pauls church links (in ons geval rechts) liggen. Misschien jammer … hij schijnt de moeite van een bezoek waard te zijn.
De kerk en de grot van Sint-Paulus vormen samen een indrukwekkend 17e-eeuws religieus complex met een boeiende geschiedenis. Naar verluidt is de kerk gebouwd op de plek van een grot waar Paulus, destijds nog niet heiligverklaard, zou hebben geschuild na een schipbreuk. Binnen in de grot krijg je een inkijkje in het intrigerende verleden van Rabat.
Wij hebben dus ook de grot niet gezien.

St Pauls Catacombs en die van St. Agatha liggen diep onder de grond. Het onderaardse netwerk bestaat uit tunnels, gangen en vertrekken en was tot de 4e eeuw in gebruik. Destijds was hier ruimte voor honderden lijken.
In de Romeinse tijd was het verboden om doden binnen de stadsmuren te begraven waardoor de eerste christenen op het eiland die hun doden niet wilden cremeren enorme ondergrondse begraafplaatsen creëerden om hun lijken te kunnen begraven. De kleine nissen in de muur zijn kinderbegraafplaatsen.
De begraafplaats is waarschijnlijk ontstaan in de Fenicisch-Punische periode en werd tot ver in de tijd van de Romeinse bezetting gebruikt. Wel werden de kamers in de loop van de tijd groter en regelmatiger van vorm. Het is waarschijnlijk dat deze uitbreiding zich bij naburige graven voegde en leidde tot de oprichting van kleine catacomben, die in de vierde eeuw na Christus de norm werden.

De entree is via het museum waar je een beeld krijgt hoe de graven gevuld waren. Dan naar buiten waar je aan weerskanten van de weg de catacomben aantreft. Er zijn er meer dan 30 in het hele St. Paul’s en St. Agatha’s complex waarvan er meer dan 20 open zijn voor het publiek. Via steile trappetjes naar beneden … gedeeltelijk lopend in het water maar we hebben onze waterdichte wandelschoenen aan en laten dan ook geen catacombe aan ons neus voorbijgaan. Maar eigenlijk zijn ze voor een leek allemaal hetzelfde.

Op naar naar de crypte, de catacomben van St. Agatha en de ondergrondse basiliek. Je vindt er Byzantijnse muurschilderingen, enkele daterend uit de 12e eeuw. Zij geven bisschoppen, heiligen en martelaars weer zoals St. Agatha. Deze catacomben waren tot de zevende, mogelijk achtste eeuw in gebruik. Sommige catacomben werden opnieuw gebruikt tijdens de herkerstening van het eiland rond de 13e eeuw. Alleen krijgen wij ze niet te zien … vandaag gesloten. Dikke pech. Het lijkt op een klooster waar we voor staan.

Coemeterium was oorspronkelijk een vrijstaand vroegchristelijk graf met meerdere kamers. Lichamen werden begraven in muurnissen en onder de vloer. Later werd coemeterium synoniem voor begraafplaats, die, net als de Franse cimetière, was afgeleid van het Latijnse woord.
De opgraving van de catacomben begon in de late jaren 1800 en, afgezien van de bouw van beschermende kamers, werd er in de twintigste eeuw geen verdere conservatie ondernomen.

Met fondsen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling voert Heritage Malta uitgebreid archeologisch en milieuonderzoek uit. De komende jaren zullen verschillende andere onderzoeken worden uitgevoerd, met als hoogtepunt de ontwikkeling van nieuwe bezoekersfaciliteiten en de openstelling voor het publiek van de meeste kleinere catacomben.

Het weer knapt op … zonde om al terug te gaan. Dan nog maar even wat sightseeing. In de verte zien we Gozo liggen … daar zijn we niet aan toe gekomen.

Aan de horizon verschijnt een rood kasteel. Ik krijg het idee van een hotel, een modern kasteel … toch maar even kijken. Een onverwachtse verrassing.
De St Agatha Tower dankt haar naam aan een kapel in de toren die gewijd is aan de heilige Agatha van Sicilië (Catania, 225 – aldaar, 5 februari 251). Een door de Katholieke Kerk heilig verklaarde martelares.
Ze stierf in de christenvervolgingen ten tijde van keizer Decius. De heilige Agatha is een van de bekendste heiligen in Europa; haar naam staat samen met, onder anderen, de heilige Agnes, de heilige Cecilia en de heilige Lucia in de oudste katholieke lijst van heiligen.

De toren van Saint Agatha … gebouwd tussen tussen november 1647 en april 1649 … staat op de kam van Marfa Ridge aan de noordwestkant van Malta, met uitzicht op de natuurlijke haven en de potentiële vijandelijke landingsplaats van Mellieħa Bay, met vrij uitzicht over Comino en Gozo . Het was het belangrijkste bolwerk van de ridders in het westen van Malta en werd bemand door een garnizoen van 30 man, met munitie en voorraden om een ​​belegering van 40 dagen te doorstaan. Ook weer een onderdeel van het uitgestrekte netwerk van wachttorens en vestingen die door de ridders van de Orde van St Johannes werd aangelegd in de 17e en 18e eeuw. De bouw duurde 2 jaar van 1648 – 1649 onder het bewind van de Franse grootmeester Jean Paul Lascaris de Castallar. Zoals veel van de vroege verdedigingswerken van de ridders, werd de St. Agatha’s Tower in het begin van de 18e eeuw versterkt.

Het bleef tijdens de Britse periode een militaire functie vervullen en was tijdens beide wereldoorlogen bemand. Vanaf de Britse periode zette het zijn militaire functie voort en werd het gebruikt als radarstation door de strijdkrachten van Malta . Tegen het einde van de 20e eeuw was St. Agatha’s Tower in slechte staat van onderhoud, met een torentje volledig ontbrekend en een ander torentje zwaar beschadigd. De toren werd geleidelijk gerestaureerd … te beginnen in 1999 en voltooid in 2001. Als onderdeel van de restauratiewerkzaamheden werden de beschadigde torentjes vervangen, de muren en het dak herbouwd, de geërodeerde stenen bekleding werd vervangen, de binnenmuren werden geschraapt en geverfd, de oorspronkelijke vloer werd blootgelegd en de binnentrap naar het dak werd herbouwd. Vanwege de extreme oneffenheden van de vloer is deze recentelijk afgedekt met een houten oppervlak met glazen openingen waardoor men de originele platen kan zien.

We ontmoeten Nederlanders die heel enthousiast vertellen over hun Gozo Tuk Tuk tour. Die informatie wil ik jullie niet onthouden. Wij hebben er geen tijd meer voor maar het is absoluut een reden om nog eens terug te komen … kan ik meteen dát bekijken waar we niet aan toe gekomen zijn.

Op naar de laatste dagen … nr 7 en 8.

6 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.