Malta – dag 2

MARSAXLOKK. Een pittoresk vissersdorpje met een lange fascinerende geschiedenis.

  • In de 9e eeuw v. Chr. komen de eerste Feniciërs die hier hun handelsposten oprichten. Feniciërs koloniseren de eilanden in het begin van de 8e eeuw voor Christus als een buitenpost van waaruit ze verkenningen op zee en de handel in de Middellandse Zee uitbreiden.
  • In de grote oorlog (The Great Siege) om Malta, in het jaar 1565, veroveren de Turken deze baai om het als ankerplaats te gebruiken. De Ottomaanse grondtroepen kunnen er landen om van daaruit te pogen de rest van het eiland te veroveren. De Ottomaanse aanval op de hospitaalridders (medisch geschoolde ridders die zich daadwerkelijk met de verzorging van zieken bezighouden – Orde van Malta en de Orde van Sint-Lazarus) mislukt. Het beleg eindigde op 11 september van hetzelfde jaar wanneer de Turken de aanval afbreken. De overwinning van de Maltezer ridders heeft geen gevolgen voor de verdeling van de macht in het Middellandse Zeegebied. Wel is het de eerste keer in een eeuw tijd dat de Ottomanen een nederlaag wordt toegebracht.
  • Ter voorkoming van een nieuwe landing in de baai wordt tussen 1610 en 1611 de Saint Lucian Tower gebouwd. De originele toren wordt gebouwd door de Orde van Sint Jan tussen 1610 en 1611 en is de tweede van zes Wignacourt-torens. Dit is een zwaar bewapende toren die echter dusdanig in verval raakte dat de Fransen troepen onder leiding van Napoleon in 1798 zonder al te veel weerstand op exact dezelfde plek aan land kunnen gaan. Tussen 1874 en 1878 wordt het fort Saint Lucian er omheen gebouwd. Tegenwoordig is het in gebruik als instituut voor aquacultuur.

Maar we zijn voor de markt gekomen. De vislucht komt je al tegemoet … toch is het eerste dat we tegenkomen een kerstkraampje. Nu ben ik net al mijn kerstpullen aan het verdelen onder de (klein)kinderen … ruimte om iets nieuws aan te schaffen. Helaas zit ik qua vliegbagagekilo’s aan mijn max. Wie bedenkt ook van te voren dat ie kerstspullen wil gaan inslaan op een zonnig eiland als Malta.

Slenterend langs de kraampjes komen we uit bij de vis. Echt eng ziet het er niet uit … heb wel eens erger gezien. Ook al is het nog geen half 11 … het water loopt me al uit de mond. Makreel, zwaardvis, kleine haaien, inktvis, murenen, inktvissen, octopussen, garnalen en tonijn. De specialiteit in het grote aantal gezellige restaurantjes rondom de markt is uiteraard … verse vis!

De baai van Marsaxlokk is gevuld met traditionele en kleurrijk beschilderde vissersbootjes vaak vergezeld van de ogen van Osiris die de vissers bescherming moeten bieden tijdens hun gevaarlijke werk op zee. Op de kade repareren en drogen de vissers hun netten. Halverwege de markt probeert een man trips te verkopen naar St Peters Pool. Een uurtje buitengaats is altijd leuk toch! Ons bootje komt er snel aan … ietwat wiebelig maar dat kunnen we wel hebben. Onze gids is onverstaanbaar door het geluid van de boot, het klotsende water en de wind … veel heb ik terug kunnen vinden van wat we nu eigenlijk gezien hebben.

We varen de baai uit. Rechts het al eerder genoemde Fort Lucian, direct links een enorme olietanker “de Armada LNG Mediterrana” … a Chemical/Oil tanker built in 1985 by MITSUI ICHIHARA ENGINEERING & SHIPBUILDING – ICHIHARA, JAPAN. Currently sailing under the flag of Malta. Formerly also known as WAKABA MARU. It’s gross tonnage is 102671 tons … je vraagt je af of dat ding ooit nog zal varen met al die kabels en steigers om hem heen. Net voorbij de tanker doemt het Fort Delimare op … gebouwd tussen 1876 en 1888 door de Britten als onderdeel van een reeks versterkingen die de haven van Marsaxlokk moesten beschermen. Tegenwoordig is het fort nog steeds intact maar moet het worden gerestaureerd en dreigt het in te storten als gevolg van kusterosie.

Dan links de bocht om langs Il Kalanka Beach en Peter’s Pool … beiden een zwemparadijs met kristal helder water en niet koud. Er wordt daar op 21 november gewoon in zee gezwommen. Voorbij Peter’s Pool nog even de volgende baai in om een blik te werpen op een uitgesleten doorgang en dan gaan we weer terug. Heerlijk om even zo uit te waaien.

Inmiddels is het op de markt een stuk drukker. Lunchtijd … alle terrasjes zitten vol én/óf alle tafeltjes zijn gereserveerd … we gaan maar verder.

Het is net half 1 als we terug bij de auto zijn … tijd genoeg voor de prehistorische megalithische tempels. De eigenlijk reden van mijn bezoek. Malta … het begint met een webinar.

In Malta bestaan drie organisaties die verantwoordelijkheid nemen voor het tonen van het culturele erfgoed van het land. De bekendste daarvan is Heritage Malta, die de belangrijke musea en de megalithische tempels in beheer heeft. De eerste bewoners kwamen waarschijnlijk rond 5200 jaar v chr. vanaf Sicilië en vestigden zich in grotten, zoals bij Ghar Dalam. Zij hielden zich voornamelijk bezig met de landbouw. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de bouw van de megalithische tempels op de eilanden.

Als we aan komen rijden zie ik in de verte al het enorme ovale tentdoek dat over de tempels is gespannen. Euforie, spannend … wat een ervaring … wat fantastisch om dit in het echt te kunnen zien. Als je aankomt word je eerst geleid naar het museum met vondsten uit het tempelcomplex en er draait er een film over de vermoedelijke totstandkoming.

Daarna loop je naar de kust waar je al van verre de grote tenten ziet waar de tempels onder schuil gaan. Deze twee tempels zijn gebouwd tussen 3200 en 2300 voor Christus en staan net als de andere tempels op Malta op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

HAGAR QIM

De Hagar Qim tempel dateert uit de Ġgantija periode tussen 3600 en 3200 v. Chr. en bestaat uit verschillende kamers. Deze tempel is deels zoals hij aangetroffen is, deels een herconstructie van hoe de tempel geweest is. Dat geldt met name voor sommige gedeeltes van de indrukwekkende ringmuur. Kenmerkend voor de Hagar Qim tempel zijn de stenen platen met daarin vierkante gaten. Het lijken ramen, maar feitelijk zijn het toegangspoorten tot de zijvertrekken van de tempel.

Hagar Qim is de tempel waar de “slapende vrouw” en de “Venus van Malta” gevonden zijn. Soms zie je meetapparatuur staan … alles wordt in de gaten gehouden. Opmerkelijk aan de tempel zijn de 4 uitlijningen met de zon en de maan. Tijdens het opkomen van de zon tijdens de juniwende straalt het zonlicht door een opening en verlicht deze een zijbeuk van de tempel. Diezelfde avond schijnt het zonlicht door een stenen raam en verlicht een nis.

MNAJDRA

Het iets lager gelegen Mnajdracomplex bestaat uit drie tempels, waarvan de oudste dateert uit dezelfde tijd als de Hagar Qim tempel, maar de meest indrukwekkende is de jongste van de drie die uit de vroege Tarxien periode (3150-2500 v. Chr.) stamt. Heel mooi om te zie hoe precies de rotsblokken in elkaar passen en de nog mooie, intact zijnde decoraties.

Mnajdra is gemaakt van koraalkalksteen, dat veel harder is dan de zachte globigerina- kalksteen van Ħaġar Qim. De belangrijkste structurele systemen die in de tempels worden gebruikt, zijn overkraging met kleinere stenen en de constructie van palen en lateien met grote platen kalksteen.
Het klaverblad van Mnajdra lijkt regelmatiger dan dat van Ħagar Qim. De prehistorische structuur bestaat uit drie tempels, samengevoegd, maar niet verbonden: de bovenste, middelste en onderste.

In een aantal zaken wijkt deze tempel af van de Hagar Qim tempel. Allereerst is deze tempel in twee vrijwel gelijke delen gebouwd, waarbij er een tijdsverloop van maar liefst acht eeuwen ligt tussen de bouw van de westelijke helft en de latere aanbouw van het oostelijke deel.
Uniek is het feit dat er met twee steensoorten gewerkt is. De buitenmuren zijn opgetrokken uit hard koraalkalksteen, terwijl de binnenste muren uit het zachtere globigerinekalksteen bestaan. De reden hiervan is dat de zachtere steensoort zich veel beter leende voor het aanbrengen van decoraties op de stenen.
Deze versieringen bestaan vooral uit in het steen aangebrachte puntjes. Deze gaatjes geven de binnenkant van de tempel een bijzonder interieur. In de oostelijke helft zouden in twee verticale stenen gaatjes aangebracht zijn waar een afwijkend patroon in terug te vinden is.
Men vermoed dat dit zou kunnen duiden op een soort van kalender. Wetenschappelijke onderbouwing hiervoor is echter nog niet helemaal sluitend.
Ook heeft men twijfels of de reconstructie van dit deel van de Mnajdratempel helemaal correct geschied is.

Er loopt een wandelpad naar beneden richting een monument uit de tijd van de Engelsen. Nou ja … een wandelpad ? Het is klauteren over rotsblokken maar de moeite waard. Langs de Hamrija-tower … een uit de reeks kleine kust wachttorens gebouwd in Malta door de Orde van Sint Jan tussen 1658 en 1659 en dan weer langs het hek naar boven.

Een geweldige ervaring om dit te kunnen zien. Denk je eens in! Eeuwen geleden! Ver voor chr … stonden hier dus ook mensen net zoals jij en ik … uit te kijken over de zee. Wat een groots gevoel.

Genoeg info voor vandaag. Op naar dag 3.

10 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.