Slag om de schelde …

Deze film gaat over een militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van ons land aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De slag om de Schelde was een grote operatie, alhoewel die nauwelijks behoort tot de algemene kennis van Nederlanders. De geallieerden wilden de Scheldemonding vrij maken van strijdkrachten van nazi-Duitsland, zodat het bevrijde Antwerpen de belangrijke aanvoerhaven zou worden voor geallieerde legers.

Kees schrijft er vorig jaar al uitgebreid over als hij op de filmset in Middelburg is wezen kijken. Afgelopen juni is de première en dan moeten we weer wachten. Ik ben dan ook heel verheugd als er vanmorgen een mailtje van Netflix binnenkomt dat ik hem kan bekijken.

Het is vies weer buiten, druilerig, soms buien maar vooral donker … niet de beste entourage om vanaf de bank te genieten. Het is ook geen genietfilm. Het is realiteit, drama … erg bloederig … erg veel schieten, indringend … oorlog!!! Voor mij als leek is het erg moeilijk de Duits en Engels sprekende soldaten uit elkaar te houden. Moet steeds wachten totdat ze hun mond open doen of dat de vertaling meldt “man 1: engels sprekend”. En dan flitsen er in het half schemer ook nog Nederlanders over het scherm.

Weer een stukje oorlogsgeschiedenis er bij. Vreselijk om te zien wat onze landgenoten en onze zuiderburen daar hebben meegemaakt.

5 comments

  1. Hebben hem van de week gekeken. Ook ik had ik er bijna geen weet van, dat er een Slag om de Schelde is geweest. Dit was zeker een grote en belangrijke operatie, maar er is inderdaad weinig aandacht aan besteed, althans niet in de media. Daar is met deze film voor mij een eind aan gekomen. Ook hier kent de zware strijd vele slachtoffers bij militair en burger.
    Wat is oorlog voeren toch vreselijk😥😥

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.