4 september 1948 … 4 september 2021

Bladerend door oude fotoalbums van mijn moeder kom ik wat leuke “weetjes” tegen. Wat kostte het om mij op de wereld te zetten??? De taxi midden in de nacht van Driebergen naar Zeist, de ziekenhuisrekening, de huur van de verloskamer, de geneeskundige behandeling verricht door de huisarts die dat ook gewoon in het ziekenhuis deed. Leuk!!!

4 september 1948:
Voor nog geen 150 gulden worden mijn ouders midden in de nacht met de taxi naar het ziekenhuis in Zeist gebracht, zeg ik om 06.40 uur “hallo” tegen de wereld en mogen mijn moeder en ik voor dat bedrag ook nog eens 11 dagen in het Zeister ziekenhuis blijven.
Een koopje toch???

4 september 1948 viel op de 1e zaterdag van de maand. Deze dag was de 248e dag van het schrikkeljaar 1948.
Ben je op deze dag geboren dan is je sterrenbeeld Maagd. In de Chinese astrologie valt deze dag in het jaar van de Aarde Rat.
De zon kwam op om 6:57 en ging onder om 20:18. De maan was voor 0% zichtbaar.
Op deze dag had Nederland een bevolking van ongeveer 9.829.377, waarvan 50,18% vrouwen. De populatie groeide rondom deze datum met gemiddeld 459 per dag.

Ben je op deze dag geboren dan ben je 73 jaar, 0 maanden en 0 dagen oud. Dat zijn 26.663 dagen, ofwel 639.918 uren, oftewel 38.395.121 minuten, dan wel 2.303.707.278 seconden.

Foto’s van vroeger … altijd leuk en nu eens alle tijd om ze te bekijken. Het paard van de schillenboer, samen met mijn moeder en op foto 3 … de kamer met balkon aan de linkerkant van het huis die jarenlang mijn kamer zou zijn.(#heelveelmemories,#balkonontsnappingsroutebijhuisarrest)

4 september 2021:
Mijn verjaardag verplaatst naar zondag want ik ben door dochterlief uitgenodigd om als haar introducee deel te nemen aan een vervangend programma van de reguliere 74e Airborne wandeltocht. Een programma helemaal gewijd aan de operatie Market Garden met een korte openingsceremonie, een bezoek aan het “Airborne War Cemetery” , het Glidermuseum en een afsluitende lunch op de Westerbouwing.
Helaas gaat ze nu toch zonder mij want door dat gedoe met de kaak (duizelig tramadol, nog teveel pijn, moeilijk praten en eten) trek ik het niet om wél mee te gaan. Heel jammer! Maar het is zoals het is!

Maar wat gebeurde er nog meer die dag in 1948?
Op 4 september 1948 doet koningin Wilhelmina afstand van de troon. Twee dagen later wordt haar dochter Juliana ingehuldigd als nieuwe koningin van Nederland.

“Ik stel er prijs op u zelf mede te delen, dat ik zojuist mijn troonsafstand heb getekend ten behoeve van mijn dochter, Koningin Juliana. Ik dank u allen voor het vertrouwen, dat gij mij vijftig jaar lang hebt gegeven. Ik dank u voor de toegenegenheid, waarmede gij mij steeds hebt omringd. Met vertrouwen zie ik uw toekomst tegemoet onder de zorgende leiding van mijn innig geliefd kind. God zij met u en de koningin. En ik acht mij gelukkig met u allen te kunnen uitroepen: ‘Leve onze koningin! Hoera! Hoera! Hoera!’

Volgens sommige toehoorders schoot het bovengebit van de scheidend vorstin tijdens het uitroepen het ‘Hoera’ los. Na Wilhelmina’s korte toespraak nam de nieuwe koningin het woord:

“Ik dank u lieve moeder, dat gij mij op deze wijze hebt ingeleid. Ik voel het als een groot leed, dat we uw wijsheid en uw ervaring en bovenal u zelf voortaan zullen moeten missen als onze Koningin.”

Verder op 4 september:
1609 – Henry Hudson ontdekt het eiland Manhattan.
1781 – Los Angeles wordt gesticht.
1870 – Keizer Napoleon III van Frankrijk wordt afgezet. De Derde Republiek wordt uitgeroepen.
1882 – Thomas Edison schakelt ‘s werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in beneden Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
1886 – De Noord-Amerikaanse indianenleider Geronimo geeft zich over.
1888 – George Eastman registreert de naam Kodak, en krijgt een octrooi voor zijn camera, die een filmrolletje gebruikt.
1954 – Het standbeeld van Bartje wordt onthuld in Assen.
1998 – Google Inc. wordt opgericht.

15 comments

  1. Van harte gefeliciteerd met deze dag, Neeltje. En ik wens je een spoedig herstel van alle kaaknarigheid toe zodat je weer fris en fruitig aan de wandel kunt. En ook: je hebt een erg leuk ‘verjaardagsblog’ gemaakt!
    Hartelijke groet, Kees.

    Geliked door 1 persoon

  2. Jij ook al van september 🙂 Van harte gefeliciteerd! Geweldig om nog een doktersrekening te vinden van de dag dat je geboren bent, echt bijzonder. Ik wens je een mooi jaar toe, en veel gezondheid!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.