Een fietstocht(je) … 32 km!

De eigenlijke bedoeling van mijn fietstochtje is om even te kijken hoe ver het is naar het centrum van Wageningen. Ik winkel er graag … maar die parkeerellende.
Het 2e is dat ik de afgelopen 6 jaar 3 x gefietst heb maar de frequentie wil gaan opvoeren. Een modernere elektrische fiets zit dan ook in de planning … deze is nu 9 jaar oud … maar dan moet ik wel weten of ik het leuk vind. Altijd veel gefietst … naar school … later voor mijn plezier … maar voel me de laatste jaren prettiger met mijn 2 benen op de grond. Vind wandelen leuker … zwerven, kijken waar ik uitkom. Met fietsen moet ik een doel hebben merk ik … het voordeel is dat je op een saai stuk even je ondersteuning wat hoger kunt zetten.

Gespannen en verkrampt maak ik mijn eerste kilometers. Kijk ik achterom … zit ik meteen midden op straat. Maar ik heb een doel en rij manmoedig voort. Het is een oudje (9 jaar) … hij is zwaar … en dat merk ik bij de eerste stoplichten … het duurt even voordat de ondersteuning het oppakt terwijl ik de Utrechtse weg binnen een bepaald tijdsbestek over moet zijn. En dan sta ik ook nog binnen een groepje wielrenners waar ik liever niet tegenaan val door een te lage snelheid. Het gaat allemaal net!

In de verte zie ik het Renkums Beekdal met Oranje Nassau Oord … ik kom langs de Wageningse uiterwaarden om dan opeens zomaar na iets meer dan 7 km aan te komen bij het 5 Mei Plein met het beroemde Hotel De Wereld.

Hotel de Wereld kent een rijke geschiedenis. De eerste geschriften maken in 1669 al melding van het toenmalige logement ‘De Waerelt’. Het doet dan voornamelijk dienst als pleisterplaats voor reizigers die oostwaarts trekken.
Later dient ‘de Waerelt’ als stopplaats van de stoomtrein tussen Utrecht en Arnhem. Een deftig hotel waar voorname gasten van de Universiteit van Wageningen graag verbleven.
Alles verandert in 1945.
Sindsdien staat Hotel de Wereld bekend als de plaats waar de capitulatie van de Duitse bezetter een feit wordt. Hotel de Wereld geniet de voorkeur van de Canadese generaal Foulkes als onderhandelingsplek vanwege zijn ligging aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege evacuatie en het metaforische karakter van de naam ‘De Wereld’.

Te vroeg voor de koffie … ik neem de fiets in de hand en loop door het stadje (in 1263 was de plaats al zo groot geworden, dat graaf Otto II van Gelre stadsrechten gaf aan Wageningen). Winkels en terrasjes te over. Daar heb ik geen auto meer voor nodig. Aangezien ik gisteren al mijn kleedgeld heb uitgegeven kan ik vandaag maar beter doorlopen … en dat lukt.

Dezelfde weg terug zie ik niet zo zitten en ik besluit een bordje Veluwe te volgen. Op fietspaden vind ik het prima fietsen … op de landelijke wegen wat minder … veel vrachtverkeer, melkwagens, Het scheurt langs me heen en meestal word ik het zanderige gedeelte naast de weg ingeduwd. Moet eerlijk zeggen dat wandelen een stuk rustiger is.

Voor ik er erg in heb sta ik voor kasteel Hoekelum met een saai terras … nodigt niet uit! Een belletje naar vriendin Corrie … die heeft de koffie klaar en in een mum van tijd ben ik in Ede.

Even lastig om mijn weg terug naar mijn route te vinden … een nieuwbouwwijk waar ze met graafmachines bezig zijn … en dan is het alleen nog maar een rechte weg door het bos terug naar huis. Verveel me suf en dan is zo’n fiets toch weer ideaal … naar de hoogste ondersteuningsstand en ik zoef … net als vele andere bejaarden … op hoge snelheid door het bos. Alleen ik heb een excuus … ik ken het als mijn broekzak en wil naar huis!!!


Precies 32 km … ik weet nog niet of ik het nou leuk vind … de herrie om me heen terwijl ik gewend ben om in alle stilte te lopen. Vind die andere fietsers erg lastig op smalle fietspaden. Ze gaan geen cm opzij. Een voordeel is dat je zowat overal voorrang hebt maar dan heb je ook weer van die lui die voorrang nemen. Misschien moet ik maar eens op knooppunten gaan rijden.
Voorlopig 1x in de week maar een fietstochtje om te oefenen.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.