Pyreneeen …

Zoals eerder vermeld zitten vrienden in Frankrijk inmiddels aan de Frans-Catalaanse kust … ik zou dit blog haast willen opdragen aan Corrie en Sjaak. En dan komen de herinneringen. Foto’s en filmpjes heb ik niet meer … door mijn eigen stommiteit (onkunde klinkt wat vriendelijker) … tijdens het overzetten van de ene naar de andere computer verdwenen.

Twee foto’s van ons goddelijke plekje op de camping in Amélie les Bains waardoor we in plaats van 1 week 8 weken bleven, 1 van het maken van paella op de camping voor de gezamenlijke maaltijd en eentje van een winkel in Andorra van de paellapannen … gelukkig niet gekocht .

Het was een vakantie om nooit meer te vergeten. Alpen/Provence-mensen die naar die Pyreneeën gaan … een totaal andere ervaring. Een fantastische camping, fantastische wandelingen, fantastische mensen en … wijn van de eigen boomgaard die je per liter kocht. Dan kan het voor mij al helemaal niet meer stuk. We maakten er de Cargolade mee … een hele belevenis met zang, dans en drank.

Op de Franse nationale feestdag 14 juli en op 15 augustus wordt op Mas de La Balma een grote “Cargolade” georganiseerd. Cargolade is afgeleid van ‘Escargot’, het Franse woord voor slakken. Op een houtvuur bereide slakken zijn één van de hoogtepunten van het feest.
De Cargolade is een feestmaaltijd, waarbij vele bijzondere streekgerechten worden gegeten. Hierbij wordt natuurlijk de voortreffelijke rode wijn uit de streek geserveerd en ook de bijzondere combinatie van Muscat en Grenache.
Naast het eten en drinken wordt er meestal door de gasten spontaan muziek gemaakt, gezongen, kleine sketches opgevoerd – zelfs worden er speciaal voor de camping gemaakte liedjes, gezongen.
Het feest begint tegen de middag en duurt voort tot na middernacht.

En het traditionele feest van Saint Jean …

Tijdens de zonnewende wordt op 23 juni het traditionele feest van Saint Jean gevierd.
Vanaf het aanbreken van de dag wordt vanaf de top van de Canigou een eeuwig brandende vlam opgehaald. Daarmee worden ’s avonds, zowel op de Canigou als in Catalaanse dorpen als ook op La Balma, ceremoniële vuren ontstoken. Traditie getrouw verzorgen Monique en Rachel voor die avond een uitgebreide maaltijd.

Will die in al zijn enthousiasme warm liep voor een authentieke Finca midden in de rimboe van het “Parc naturel régional des Pyrénées catalanes” met een heuse olijvenboomgaard “El, we verkopen alles in Nederland, huren ergens iets en gaan hier wonen”. Ik blij dat ik dat heb tegengehouden.

  • Ceret … een middeleeuws stadje met op zaterdag een heerlijke markt. De gekochte rieten mand gebruik ik nog steeds.
  • Le Perthus … een belastingvrije enclave … je kijkt je ogen uit. Toen zeker want we rookten nog.
  • Le Tech … Vauban .. ik ben zo’n fan van zijn burchten
  • De stranden … in ons geval de naaktstranden (met gluurders wat niet zo prettig was)
  • Collioure met Vauban, kleurige straatje en lekkere restaurantjes
  • De watertaxi van Pont Vendres naar Collioure (bekend om ansjovis) … eerst richting Spanje en dan terug over de Middellandse zee.

Maar nog zoveel meer … een heerlijk herinnering om aan terug te denken. Teveel om op te noemen maar we bleven er niet voor niets 8 weken.

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.