Kröller-Müller Museum …

Vandaag staat een bezoekje aan het Kröller-Müller Museum op het program. Zoonlief heeft me uitgenodigd en alles geregeld … als ik mijn museumkaart nou maar meeneem komt alles goed. Heb er zin in. Was er voor het laatst met Will … is dus al weer even geleden.

Onze familiefoto’s kun je in de link bekijken … alleen staat dat onder wachtwoord.

Familiedagje

Ik ben gek op Van Gogh … heb in de Provence al eens een rondtoer gemaakt. Bij het Kröller-Müller sta je oog in oog met de mooiste Van Gogh-collectie ter wereld maar er hangen ook topstukken van Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.
Onderstaand de eerste 4 door Helene Müller aangeschafte schilderijen …

Bosrand en Vier uitgebloeide zonnebloemen, een jaar later volgen De Zaaier (naar Millet) en Mand met citroenen en fles.

Nieuwsgierig als altijd wil ik eerst naar de geschiedenis van het Kröller-Müller Museum. Maar daar ben ik gauw klaar mee … een uittreksel is niet te doen … het is zoveel. Zoveel invloeden, ideeën, architecten en kunstenaars … maar ook bezittingen waaronder de halve Veluwe en huizen in Den Haag en Wassenaar … spelen een grote rol in het leven van deze vrouw om te komen wat het nu is.

Wil je het toch weten … dan verwijs ik graag naar de uitgebreid gedocumenteerde site “een tijdlijn vol verhalen” … beginnend bij haar geboorte in 1869 … “Een duik in de unieke geschiedenis van het Kröller-Müller Museum. Ontdek de verhalen over onze directeuren, hun belangrijkste aanwinsten en de samenwerking met kunstenaars en architecten“.
Helene overlijdt op 14 december 1939 en wordt op haar eigen verzoek, opgebaard tussen haar geliefde schilderijen van Van Gogh. Haar kist staat onder de Vier uitgebloeide zonnebloemen. Ze wordt begraven op het landgoed Hoge Veluwe waar 2 jaar later haar man Anton Kröller naast haar begraven zal worden

Je mag foto’s maken … camera mee en ik ga genieten.

Het was zo fijn om weer eens iets te kunnen ondernemen met de kinderen. Het museum was fantastisch … de beeldentuin deed er niet voor onder en als toetje … Martine van Os van de 5 uur show die een programma met oudere mensen aan het opnemen was. Misschien in plaats van “we zijn er bijna” of zo. Zag later pas dat ze op een foto met Lotte staat.

Familiedagje

One comment

  1. Hij heeft enkele knappe werkjes gemaakt Van Gogh, maar verder niet een al te grote fan van hem. Tenslotte was hij een leerling van vele leermeesters waarbij hij veel had opgestoken, die mij wel heel erg aanspreken. Toch mooi dat je er een mooe dag aan hebt beleeft met zoonlief!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.