Nationale Toplessdag …

In de jaren zeventig is topless zonnen heel gewoon … het gaat niet over de vrouw als seksobject, maar om het gevoel van vrijheid.
We wonen destijds in Nieuwegein en samen met een groepje buren/vrienden gaan we op warme zondagochtenden … heel vroeg, vóór de files uit … richting Zandvoort en om een uur of 2 weer terug naar huis … weer vóór de files uit!
Een bolderkar met goed gevulde koelboxen, bedjes, windschermen en afdakjes … de baby’s, peuters en kleuters gaan gewoon mee. Moeders wentelen zich om en om om maar zo egaal bruin mogelijk te worden.
Blote borsten zijn de norm. Dat zijn we zo gewend en we denken er niet over na. Een uitvloeisel van de sixties, flowerpower, emancipatie … een vrouwenlichaam is gewoon een vrouwenlichaam, geen seksueel object.

Hoewel mijn kinderen dit toch ook nog bewust meegemaakt moeten hebben houden ze zich verre van dit soort activiteiten. Onze naturistische vakanties zijn iets van “dat moeten jullie weten … als wij maar niet mee hoeven”. We hebben het ook nooit geforceerd. Kinderen van deze tijd. En dan vanavond het nieuws-item …

Zondag 20 juni Nationale Toplessdag! De dag dat we stilstaan bij de gedachte dat je je vrij mag voelen om te kiezen wat je zelf wilt. Zonnen zonder topje, zonder bikini of juist in dat mooie badpak: belangrijk is dat je zélf die keuze maakt en ook niet oordeelt over andermans keuzes.

Het beeld van zo’n veertig jaar geleden is veranderd. De opkomst van smartphones en social media heeft vrouwen huiveriger gemaakt om met de borsten bloot te gaan maar ook het schoonheidsideaal speelt een rol. Zo jammer … nog altijd heb ik een hekel aan een bovenstukje.

Veel mensen weten niet dat topless zonnen gewoon mag op elk openbaar strand in Nederland en toch zie je maar weinig blote borsten op het strand. Sneu … want veel vrouwen vinden het veel fijner om zonder dat knellende bovenstukje te zonnen. De Nationale Toplessdag staat dit jaar (al weer de 4e keer) vooral stil bij de toenemende seksualisering van vrouwenlichamen en het keihard oordelen over je eigen en elkaars lichaam.

Wat opmerkingen die ik lees … jammer!

  • ‘echt lelijk, die hangende borsten’,
  • ‘dat kan alleen als je onder de dertig bent’,
  • ‘ik kijk graag naar een ander, maar ik heb niet graag dat mijn eigen vrouw dit doet’
  • ‘ik wil dat echt niet zien’
  • ‘zijn mijn borsten wel mooi genoeg om ze open en bloot te tonen?’
  • ‘ben ik niet te oud?’

Omdat ik uit ervaring weet hoe prettig het is om wat bloter te kunnen zonnen promoot ik hier de door de NFN genoemde ‘toplessvriendelijke stranden’ …

Langs de Noordzee kustBinnenland
Groede,
Vrouwenpolder,
Bergen aan Zee,
Hoek van Holland,
Kijkduin,
Zandvoort,
Heemskerk,
St. Maartenszee,
Wassenaar,
Terschelling.
Engelermeer,
Maarsseveense Plassen,
Rhederlaag,
Strand Horst,
Delftse Hout,
Rutbeek,
Kropswolde.

In mijn eentje zal ik niet meer naar een strandje toe gaan … dan zoek ik liever de bescherming van een sauna met ligweide aan het water op. Maar met een paar vrouwen of een stel vrienden? Denk het wel!

En dan nog maar een paar quotes van Blootgewoon (NFN)

Doe mee, want met hoe meer vrouwen we de topjes in de kast laten, hoe minder kwetsbaar we onszelf maken. Topless wordt dan vanzelf weer een heel gewone manier om te zonnen. We hebben het zelf in de hand! Enne… het maakt niet uit hoe jouw borsten eruitzien. Klein, groot, dik, dun, appels of peren, ze mogen allemaal het zonlicht zien!

Zelfs al ga jij misschien normaal gesproken naar het naaktstrand en vind je bloot heel gewoon… daar zien ze op het textielstrand niks van! Toon je daarom op 20 juni solidair en zon met de borsten onthuld en de billen (dit keer) verpakt! Dat kan natuurlijk ook prima in je eigen achtertuin of op je balkon!

Onderdeel van de Nationale Toplessdag is de Facebookgroep ‘Zonnen zonder topje’, exclusief voor vrouwen. Inmiddels delen in deze besloten groep bijna 450 vrouwen hun ervaringen, geven ze tips en helpen ze elkaar bij twijfels en onzekerheden en het maken van eigen keuzes. Ook maken ze afspraken om samen naar een strand te gaan om met een groepje topless te gaan zonnen.

11 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.