Verzwaringsdeken …

Eerst maar info vooraf. Ik heb een warmtepomp die de verwarming in mijn huis regelt. Hoe het werkt weet ik niet … wil ik ook niet weten … ken alleen de voorschriften dat de temperatuur gelijkmatig moet zijn. Dag en nacht beneden 20 of 21 graden en boven 1 graad lager. Niets geen ramen open, koele slaapkamer … het is zo als het is. Het is het systeem.

Uit luiigheid heb ik zomer en winter 1 deel van mijn dekbed in de hoes en de ander ligt er los bovenop. Sinds ik alleen ben slaap ik licht … zeg maar slecht, las veel in wakkere momenten en soms zag ik het wel 4 uur worden. Op een gegeven moment merkte ik dat ik rond 4 uur koud werd en trok dan het losse dekbed over mij heen om vervolgens pas om een uur of 9 wakker te worden. Gaandeweg kreeg ik door dat juist dat extra dekbed (voelde zwaarder aan) zorgde voor een goeie nachtrust en inmiddels trek ik het eerder over mij heen waardoor ik heerlijk slaap. Ik dacht een uitvinding te hebben gedaan.

Niets is minder waar want de aanbiedingen van verzwaringsdekens vliegen aan me voorbij. Voor mij is zo’n deken nou ook weer niet nodig maar aanleiding genoeg om eens op onderzoek uit te gaan.

Volgens onderzoek zouden mensen door het gewicht dat op hen drukt een gevoel van veiligheid, rust en comfort ervaren. Ook zou je door het gewicht stabieler liggen, daardoor minder woelen in je slaap en dus rustiger slapen.

Het gewicht heeft invloed op de hormonen die we aanmaken. Het rustgevende drukgevoel zorgt ervoor dat ons lichaam minder cortisol aanmaakt. Dit is een hormoon dat ons stress bezorgt. Daar tegenover staat dat ons lijf door het gewicht juist weer meer serotonine aanmaakt, het hormoon dat ons fijne gevoelens geeft. De ‘omarming’ van het deken zorgt er dus echt voor dat we stress kwijtraken en blijer gaan slapen.

Veel mensen houden van het gevoel van druk tegen hun lichaam en vinden deze druk heel ontspannend. Het voelt net als een knuffel.

Ik mis dus blijkbaar die knuffel. Mocht je dus slecht slapen en ook geen knuffel hebben? Probeer het eens.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.