Nieuwe Zooltjes …

Al vanaf mijn 11e draag ik steunzolen voor doorgezakte voeten. Een kleine correctie is nodig … voor een tiener een drama … dikke zware stugge zooltjes die uitsluitend in een veterschoen passen. Sneakers bestaan niet. Gymschoenen zijn voor in de gymzaal. Ik ben gedoemd tot het dragen van molières … een lage schoen met veters.

De benaming Molière ontstond in de 19e eeuw. Laurillard spreekt in 1899 van Molière-schoenen en verklaart: ‘schoeisel, voor zowel mannen als vrouwen, dat tot aan de wreef komt. De schoen wordt van voren met een veter of lint gesloten.’ Deze schoen is vernoemd naar de Franse toneelschrijver Molière uit de 17e eeuw. Dit soort model schoenen werd erg veel in de 17e eeuw gedragen. Toen in de 19e eeuw de schoen zijn terugkeer vond, werd de naam Molière aan de schoen verbonden.[1] Ondanks dat het woord afgeleid is van een Franse naam, wordt het woord niet in Frankrijk gehanteerd.

Na 2 jaar voor gek gelopen te hebben (inmiddels op de middelbare school) koop ik stiekem van mijn zakgeld in de uitverkoop een paar zeer flexibele flatjes (ballerina’s) … opgevouwen passen ze in mijn schooltas. “s Morgens vertrek ik op mijn stevige doorstappers waar ik halverwege de straat een bosje induik … mijn schoenen omruil en de veterschoenen verstop onder een bosje in een plastic tas. Dit gaat een paar keer goed tot het moment dat mijn schoenen er niet meer liggen. Ga dat maar eens aan je ouders uitleggen want zo goedkoop zijn die molières niet. Wel ben ik daarna meteen van het hele probleem af … mijn moeder begrijpt dat ik er toch ook leuk uit wil zien en er komen andere zooltjes die ook passen in een wat lichtere schoen.

Wat ik hier mee wil zeggen? Ik heb ervaring met zooltjes. Alleen is het dit keer een heel ander verhaal. Geen zooltjes meer voor een correctie maar voor het corrigeren van het afrollen van je voet. Wat een gedoe! Ze passen weliswaar naadloos in mijn wandelschoen (meestal 1 maat groter dan je eigenlijke maat en een breder voorvoet) … maar veroorzaken zo’n spierpijn in voeten, kuiten, hamstring en onderrug dat ik snap dat ik de richtlijnen van het opbouwen in 2 weken moet opvolgen wil dit werken. Helaas verder geen schoen waar ze goed in passen, meeste elegante schoenen zijn te kort … kleinere maat hé!

Wat nu!! Tegengewerkt door de covid-maatregelen … click en collect werkt pas nadat ik een paar leuke schoenen heb gezien en de plaatselijke schoenwinkel heeft bij collectie de volgende tekst staan …”Omdat onze collectie zo vaak veranderd, kunt u het beste even binnen komen lopen om te kijken wat er op dat moment in de winkel staat“.  Hoe kom ik dan aan een paar nieuwe schoenen waar mijn zooltjes goed inpassen. Online 4 paar bestellen? Uitproberen en 3 paar terugsturen? Eerlijk gezegd heb ik geen zin om me dat heen en weer gestuur op de hals te halen. Ik red me even met een paar wandelsandalen waar het zooltje inpast … praktisch voor binnen maar geen optie om mee naar buiten te lopen, boodschappen te doen of mee op bezoek te gaan.

Toch maar weer met mijn zooltjes naar mijn kleedhok om nu eens alle schoenen af te gaan en daar zie ik … helemaal achterin de in november door de orthopeed afgekeurde sneakers … een te slappe zool voor net na de operatie … maar nu???

Ze passen!!!!!! En ik ben helemaal happy … het opbouwen kan beginnen en ik loop binnenkort weer als een kievit zonder belemmering van spierpijn. En eigenlijk vind ik ze ook nog wel leuk staan.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.