Wereld toiletdag …

Hebben jullie er ooit van gehoord??? Ik nog nooit! Maar het is belangrijk en daarom sta ik er ook maar even bij stil.

Elk jaar is het op 19 november officieel Wereld Toilet Dag. Op deze dag (gesteund door de VN) wordt extra aandacht gevraagd voor 2,4 miljard mensen die niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!

We spenderen er in ons leven gemiddeld 1 tot 3 jaar (!) op.

Oorsprong!

Het toilet vindt zijn oorsprong bij de Minoërs, een neolitsiche tot bronstijdbeschaving die op Kreta leefde. We hebben het over een periode van ongeveer 3000-1200 voor Christus. Uiteraard niet de pot zoals we hem nu kennen.

De pot zoals wij hem kennen wordt uitgevonden in de 16e eeuw.

John Harington, een hoveling van koningin Elizabeth uit de 16e eeuw bedacht een kleppenspoelsysteem en gaf het de naam ‘Ajax’. Twee eeuwen later kwam George Jennings met verbeterde mechanismen in de loodgiertij. In diezelfde eeuw legde Alex Cumming patent op een doortreksysteem en deed Thomas Crapper daar nog een schepje bovenop met een combinatie van kleppen en een sifon.

Boete bij het niet doorspoelen!

Singapore, niet voor niets ‘fine city’ genoemd. Hier betaal je maar liefst 500 Singapore Dollar (omgerekend zo’n 300 euro) bij het niet doorspoelen van de wc.
Het roept vooral de vraag op hoe ze dit controleren. Ze zullen er vast hun manieren voor hebben, want in Singapore draait alles om regels, wetten en de handhaving daarvan.

43 uur per jaar op de pot!

Jaarlijks 2500 toiletbezoekjes komt uiteindelijk neer op zo’n 7 keer per 24 uur. Een sanitaire stop duurt gemiddeld tussen de 1 en 4 minuten, doorgaans zo’n 50 minuten per week. Per jaar tikken we de 43 uur aan. Dat betekent dat we in ons hele leven gemiddeld 1 tot 3 jaar op het toilet spenderen. Ons vervelen daar doen we niet; 69 procent van de Nederlanders neemt de mobiel mee.

wc-bril vs deurklink!

De meeste mensen zullen denken dat de wc-bril het vieste is aan het toilet. Nope: doordat we dit denken maken we juíst de wc-bril- en pot het beste schoon. Wel willen we nog wel eens de grootste bacteriebronnen vergeten, zoals de spoelknop, lichtschakelaar of deurklink, die maar liefst dertig keer zoveel bacteriën kunnen bevatten.

Vrouwen vochten voor publieke toiletten!

Heel lang is er geen sprake geweest van publieke toiletten voor vrouwen. In die tijd mochten vrouwen vrijwel niks en werden ze geacht thuis te blijven. Er werd ook wel gesproken over de urinegordel; doordat er enkel publieke toiletten voor mannen aanwezig waren, konden vrouwen maar voor een beperkte tijd het huis uit. Immers, als er hoge nood was konden zij nergens terecht. In de jaren ’70 vochten de Dolle Mina’s dit probleem al aan en in zelfs 2014 was dit nog steeds nodig; toen was er in Amsterdam slechts één openbaar toilet voor vrouwen te vinden. Nog steeds zijn ze zeldzaam.

Duurste toilet!

Helaas voor alle geïnteresseerden is dit toilet nog niet te koop, maar maakt het deel uit van de ‘Hall of Gold’, een showroom van de Hang Fung Gold Technology Group in Hong Kong. Het gaat om een 24-karaats massief gouden toilet met een waarde van 5 miljoen dollar. Er wordt gezegd dat het toilet is gemaakt toen de goudprijs er laag lag en dat de maker hem wellicht laat omsmelten op een gunstig moment.

Mocht je nu nog meer willen weten over Wereld toiletdag … klik dan even op de link.

One comment

  1. Nooit van gehoord totdat ik vandaag er in het plaatselijk krantje er over las. Het ging over de openbare toiletten in Oss… die zijn er niet!! Altijd ben je aangewezen op de horeca en die zijn nu dicht. Gelukkig is er een zaak die speciaal voor het winkelend publiek de deuren op heeft!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.