Envelop budgetteren …

Na de paar maanden verplicht thuiszitten is het een openbaring als ik weer de straat op kan. Dat uit zich dan ook in winkelen, terrasjes, lunches … ook snoepen, snaaien, ongecontroleerde huishoudelijke uitgaven … het feest kan niet op. Het mag van mij … zeker als ik alles ook nog eens kan vergoeilijken door te zeggen dat ik het eigenlijk best wel verdien nu ik gestopt met roken. Maar dan is daar ook weer de realiteit.

Als we weer veilig op vakantie kunnen wil ik misschien wel een verre reis maken, Kerst komt er aan … er moet nog een nieuwe bank komen. Ik heb genoten van het glorieuze moment van vrijheid … nu terug naar normaal.

En dan is er maar één methode die mij altijd weer helpt … Envelop budgetteren. In 1968 ontvang ik mijn eerste salaris. Heb geen flauw idee hoe ik er mee om moet gaan …tegen welke kosten ik aanloop … dat hebben mijn ouders mij nooit geleerd. En het is een gemodder! Eind juli het eerste geld op mijn bankrekening en op 10 augustus (ik vergeet het nooit meer) heb ik nog precies 15 gulden in mijn portemonnee. Ik loop bij V&D te zoeken naar een betaalbaar en acceptabel cadeau voor mijn vriend die op 14 augustus jarig is. Na lang wikken en wegen is het enige dat ik me kan permitteren een lp van de Sound of Music voor fl. 5,99. (hij houdt helemaal niet van die muziek, maar goed … hij is nog verliefd en het wordt me vergeven!) De rest is huishoudgeld, zakgeld … leefgeld … ik leef tot het eind van die maand op gekookte worst en een pot vitamine C.

De schrik zit er goed in en mijn a.s. schoonmoeder besluit me te helpen. Er wordt een schoenendoos gepakt, een stapel enveloppen aangeschaft en voor het eerst van mijn leven zie ik uit welke uitgaven een huishouden bestaat. Elke uitgave heeft zijn eigen envelop. Nog altijd ben ik haar dankbaar voor deze les en grijp ik terug naar die methode … zeker als ik snel ergens voor wil sparen. De vaste lasten gaan uiteraard niet in de envelop … dat zijn allemaal maandelijkse afschrijvingen … maar wat ik contant kán betalen … doe ik contant! Zo ook deze keer … heb veel plannen en wil grip houden op mijn huishoudgeld, kleedgeld, verjaardagsgeld en zakgeld.

Terwijl ik eigenlijk op zoek ga naar een foto voor dit blog kom ik het artikel “envelop budgetten” tegen.

Wat is envelop budgetten eigenlijk? Dit is eigenlijk best simpel. Zodra je uitbetaald hebt gekregen, ga je naar een pinautomaat en neem je een groot bedrag op dat je vervolgens verdeelt over diverse enveloppen. Deze enveloppen hebben allemaal een eigen naam. Enkele voorbeelden zijn: Boodschappen, kleding, uitjes, cadeaus etc.

Het bestaat dus nog echt!!!

3 comments

  1. Goed voornemen!! Maar het lijkt me ook erg lastig! Neem je dan al die enveloppen mee als je gaat winkelen? Ik bedoel Blokker en een kledingwinkel zijn 2 verschillende enveloppen lijkt me. 🤯

    Geliked door 1 persoon

    1. 😂😂😂 nee joh. Tuurlijk niet. Stop het geld in mijn portemonnee, vraag een bonnetje, trek het bedrag af van dat wat er in de daar voor bestemde envelop zit, noteer dat ook in mijn (ook nieuw aangelegde) kasboek en het overgebleven geld gaat terug in de envelop.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.