Gêne …

Voltaire:

Tous les hommes sont par nature libre; vous avez donc une liberté incontestable de partir chaque fois que vous s’il vous plaît, mais aurez beaucoup et de grandes difficultés à rencontrer en passant les frontières ….

Ieder mens is van nature vrij; Je bezit daarom een onbetwijfelbare vrijheid om te vertrekken wanneer je maar wilt, maar je zal vele en grote problemen tegenkomen bij het passeren van de grenzen.

Dan sta je bij de kassa van de Hema en vraagt de filiaalhouder “wat een mooie ketting draagt u, staat hij ergens voor?”. Verschrikt kijk ik om mij heen … nee, er staat verder niemand maar geneer me lichtelijk. Wat nu? De waarheid of draai ik er om heen. Heb me er nog nooit voor geschaamd en het is inderdaad een prachtige hanger. Dan maar figuurlijk met de billen bloot 😂😂. “Het is het symbool van het naturisme … vrijheid” probeer ik uit te leggen … maar hij praat door en ik laat hem.

HET SYMBOOL VAN DE NATURIST

Het ‘Symbool van de Naturist’ is een sieraad, niet alleen mooi om te dragen, maar tevens een teken herkenning voor de Naturist. Tienduizenden naturisten dragen het inmiddels. Het Symbool is in 1973 ontworpen door Cor Uytenhaak en in de loop der jaren uitgegroeid tot een internationaal teken van herkenning.

Ik heb hem van Will gekregen toen hij me in de jaren ’90 probeerde over te halen tot het naturisme … met de filosofie had ik geen problemen … met het naaktlopen wel. Toen mijn eerste campingervaring echter werd opgeleukt met Mathilde Santing als buurvrouw was ik er meteen doorheen en heb 20 jaar lang alleen maar de voordelen er van gezien. Prachtige Franse natuurcampings, rust, beschaving, respect voor elkaar, saamhorigheid.

De laatste keer dat iemand reageert op de hanger is al weer een tijd geleden … het is altijd een herkenning … meestal volgt er ook een heel gesprek over vooral … campings! Draag hem nu eigenlijk gedachteloos … gewoon omdat ik hem mooi vind.

Na Will zijn overlijden heb ik ook bijna niets meer met het naturisme gedaan. Ik draag het uit als filosofie maar ga niet bloot. Heb inmiddels zelfs moeite met een sauna. Abonnementen en lidmaatschappen al in 2014 opgezegd en na mijn vrijwilligerswerk op een (voor mij onbekende) camping in Frankrijk (in 2017) … waar ik ineens zonder de bescherming van mijn man in mijn eentje rondliep … had ik het helemaal gehad.

Al denk ik nog vaak met heimwee aan onze eigen prachtige campings in de Provence, de Drôme Provençale, de Pyrénées-Orientales … de sfeer, de rust, het respect.

De meeste naturisten recreëren bloot omdat hen dit een gevoel van vrijheid geeft. Daarnaast waarderen veel mensen het respect op een naturistenterrein. Of ze willen geen knellende badkleding aan of willen simpelweg streeploos bruin worden.

De meesten voelen zich het prettigst wanneer de meerderheid van de aanwezigen bloot is. Bloot is ook zeker de “dress code” op een naturistenterrein. Van pubers wordt meestal wel geaccepteerd dat zij verkiezen (zwem)kleding te dragen en van anderen als er medische redenen zijn.

Velen verkiezen de collectiviteit en de gezelligheid van een naturistenterrein. Er zijn naturisten die zo vaak mogelijk bloot zijn, bijvoorbeeld thuis, anderen gaan pas uit de kleren als de temperatuur zomerse waarden bereikt. Voor zover bekend, komen naturisten uit alle lagen en leeftijdsgroepen van de bevolking, maar niet alle groepen zijn gelijk vertegenwoordigd.

Oververtegenwoordigd zijn mensen met een middelbare en hogere opleiding en mensen met een beroep in de verzorgende of sociale sector. Opvallend is ook vaak de bewuste afwezigheid van competitie als persoon tussen naturisten.

5 comments

 1. Het is een heel leuke hanger, geen wonder dat je hem graag draagt. Wij hebben nooit geen behoefte gehad om naturist te zijn, maar begrijpen wel het ‘Vrijheid’ gevoel er van. Wel gaan Kitty en ik al haast vijftig jaar naar de sauna. Kitty zelfs al langer!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Stond er helemaal blanco tegenover … voordat hij er over begon wist ik geeneens dat er zulke campings bestonden .. dat men überhaupt helemaal bloot ging. Topless was het enige dat ik kende en zelfs dat deed ik alleen aan het strand van La Grande Motte … daar lag iedereen half bloot in de jaren ’70.

   Like

   1. Dat was inderdaad zo in La Grande Motte. Wij zijn er vanaf eind jaren ’70 regelmatig geweest, door de kleine duintjes bij Copacabana, en daar zag je dat…. De laatste keer was in 2015 dat we er nog een middag op het strand hebben gelegen. Sinds ik 2 maanden geleden een pittige behandeling voor huidkanker op mijn hoofd heb gehad laat ik dat wel uit mijn hoofd.
    Tsja, La Grande Motte, das war einmal.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, en wat was het toen bijzonder hè … die gebouwen, De dagen van oeverloos op het strand liggen laat ik nu ook wel … al heb ik nog niet zo’n nare ervaring als jij meegemaakt. Probeer het te voorkomen. Kan er trouwens ook niet meer tegen … maar dat is leeftijd.😂😂

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.