“Morgenrood en avondrood” …

Vrijdagavond: Het lijkt alsof de lucht in brand staat … vlammend rood! Maar is het nu “avond- of morgenrood brengt water in de sloot”.

Het verschijnsel morgenrood en avondrood heeft te maken met lichtbreking. Wanneer de zon net is opgekomen moeten de lichtstralen van de zon een lange weg afleggen door de onderste laag van de atmosfeer. Wanneer ’s morgens deze atmosfeer tot op enige hoogte al zeer vochtig is als gevolg van fijne waterdruppels dan worden enkele kleuren van het zonlicht onderschept en dringt de kleur rood het meest door. In dat geval wordt dan ook gesproken van “Morgenrood, water in de sloot” die dag is er een kans van 80% dat het gaat regenen.
Avondrood blijkt zich voornamelijk voor te doen na zonnige, rustige, droge dagen. Overdag is er door warme opstijgende lucht een fikse hoeveelheid stof in de atmosfeer gekomen. Deze stofdeeltjes dalen tegen zonsondergang, omdat dan ook vaak de wind afneemt. De zonnestralen worden nu niet door een vochtige atmosfeer in de ochtend, maar door de fijne stofdeeltjes gebroken. Ook hier domineert de kleur rood weer en is de kans groot dat het de volgende dag opnieuw een mooie dag zal gaan worden. Vandaar die opmerking ,,avondrood – mooi weer aan boord”.

De weervrouw op tv meldt evenals mijn weerapp regen, eventueel gepaard gaand met bliksem. De buienradar laat zien dat het ook over mijn gebiedje komt. Dus voorzorgsmaatregelen. Spiegel buiten van de muur af, lichte tuinstoelen naar binnen, planten op de grond.

Zaterdagochtend: 08.00 uur … de zon schijnt en een blik op mijn app leert me dat het pas om 10.00 uur zal gaan regenen. Naar beneden … het is vredig in de tuin … geen enkel teken dat er vannacht iets wilds heeft plaats gevonden. Alsof er een groeizaam regentje gevallen … alles bloeit.

Inmiddels heeft de weerapp zich helemaal hersteld en schijnen we een prachtige zonnige dag voor de boeg te hebben. Het schopt mijn hele tijdsindeling in de war. Als ik verder kijk naar de aankomende dagen verandert er meer. Had ik door het voorspelde onweer en regen op zondag het plan opgevat om het klompenpad Uddelermeer op maandag te gaan lopen … het weer voor zondag ziet er nu ook ineens prima uit. En wat is er nu heerlijker dan op een mooie zondagochtend al vroeg op pad te gaan.

Inmiddels de tuin weer in op orde gebracht …. het regenbuitje van 13.00 uur met 30% regenkans neem ik voor lief. Ga mijn wandelspullen na lopen, alles opladen wat er opgeladen kan worden, naar de winkel voor iets lekkers onderweg en dan is de dag al weer voorbij.

Fijn weekend.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.