Trillende spieren …

Vannacht word ik wakker van trillende bovenbenen en billen … ben duidelijk iets te ver gegaan voor mijn conditie. Gelukkig is het aan het eind van de nacht voorbij. Toch maar weer eens op zoek via het wereldwijde web … wat kan ik doen, wat heb ik misschien nagelaten en … wat heb ik fout gedaan.

Dat laatste is makkelijk … net iets te veel belasting op je spieren gelegd …

Bovenmatige belasting verzuren je spieren, doordat het afvalproduct melkzuur geproduceerd wordt bij het verbranden van koolhydraten. Het melkzuur zorgt ervoor dat je spieren stijf worden en eventueel ook gaan trillen. Gelukkig gaat dit vanzelf over als het zuur weer door je lichaam wordt afgevoerd.

Dit heeft weer alles te maken met conditie …

Door je conditie te vergroten, zul je minder last krijgen van dit soort spiertrillingen. Ook helpt het om een goede cooling down te doen. Door te strekken en te rekken kunnen je spieren het melkzuur efficiënter afvoeren.

Maar het volgende kan ook van toepassing zijn … ik vermijd momenteel zout omdat ik zo snel vocht vasthoud …

In sommige gevallen trillen je spieren niet door belasting, maar door je voedingspatroon. Een tekort aan bepaalde mineralen kan namelijk ook tot trillende spieren leiden. Eén van die mineralen is natrium, ook wel bekend als het belangrijkste bestanddeel van zout.

Natrium speelt het een essentiële rol bij de overdracht van elektrische signalen van zenuw naar spier. Gaat er bij die overdracht iets mis, dan weet je spier niet meer goed wat hij moet doen en kan het zijn dat hij spontaan aan het trillen slaat.

Heb laatst mijn magnesiuminname teruggedraaid naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en ben van het het merk Orthica overgestapt naar het huismerk van het Kruidvat …

Een ander tekort dat spiertrillingen tot gevolg kan hebben, is een gebrek aan magnesium. Ook dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de overdracht in zenuwprikkels. Een tekort komt bovendien relatief veel voor: maar liefst 60% van de Nederlanders krijgt niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen.
Zeewier een goede bron van dit mineraal, net als de meeste noten, groene groenten en vruchten als vijgen en avocado. Rauwe cacao en hennepzaad zitten ook bomvol magnesium.

Een duidelijk verhaal. Eigenlijk weet ik het ook wel allemaal maar het is toch prettig er weer eens met je neus op gedrukt te worden. Dus regelmaat in het lopen … magnesium olie kopen om benen mee in te smeren (Permsal is perfect) … niet te hooi en te gras … en op de niet loopdagen maar even wandelend naar de super. In plaats van die geplette banaan voor onderweg wat zeewier en avocado en af en toe een lik Maggi.

Ben er weer helemaal uit.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.