Wetenswaardigheden … de reuzenbovist

Tijdens de wandeling gisteren loop ik door “de Doorbraak” en stuit ik op iets dat ik nog nooit eerder heb gezien. Het intrigeert me en ik ga op zoek naar informatie. Het is de Reuzenbovist.

Er zijn er een paar bij die zeker een doorsnede van 80 cm hebben.

Voor geïnteresseerden een beschrijving hieronder.

Leefomgeving
Deze saprofyt groeit op de grond in onder meer weilanden, tuinen, wegbermen en ruigtes. Hij vormt daar soms heksenkringen. Het is een vrij algemeen voorkomende paddenstoel, met name op zandige of verstoorde klei- en veengrond en op plaatsen waar schapen geweid zijn.Van zomer tot herfst is de soort aan te treffen.

Eigenschappen
Het bijna bolvormige witte vruchtlichaam heeft een doorsnede tot 80 cm, soms zelfs nog groter. Vaak is hij leerachtig en soms glanzend. Aan de onderzijde is hij iets gegroefd. Het inwendige is eerst wit en stevig vlezig. Als de sporen rijp zijn, verandert de kleur van de paddenstoel in olijfbruin en het geheel wordt zacht en poederig.

De bevestiging in de grond met dikke myceliumstrengen is maar losjes. Wanneer de vruchtlichamen rijp zijn en open scheuren worden miljarden sporen door de wind verspreid.[1]

Toepassingen
Als het vlees nog wit is, is de reuzenbovist eetbaar. Er kunnen bij de groei echter zware metalen in opgeslagen zijn in concentraties die voor voedingsmiddelen in België en Nederland niet zijn toegestaan. Daarbij bevat de soort niet veel voedingsstoffen en zit er weinig smaak aan.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.