Zwolle … een dagje sightseeing

N.B. Via Routeyou kun je ook de officieel uitgezette stadspoorten-en-stadsmuurwandeling lopen waardoor je niets van de geschiedenis van Zwolle mist.

Vanaf het station lopen we via de Burgemeester van Roijensingel richting de Sassenpoortenbrug waar we in de verte de 15e eeuwse Torenpoort “De Sassenpoort” al zien opdoemen.

Vaak onderdoor gelopen om zo snel mogelijk bij de winkels te komen … vandaag gaan we voor een klein beetje geschiedenis, terrasjes en het uiteindelijke doel … het museum De Fundatie.

Deze poort (voltooid in 1409) maakte deel uit van de bewaakte stadsverdedigingswerken waartoe ook de Diezerpoort, de Kamperpoort en de Rode Toren behoorden. De laatste 3 zijn afgebroken en van sommigen zijn nog wat restanten c.q. contouren te zien.

De grote omvang van deze stadspoort stond voor de rijkdom van Zwolle in die periode. De poort moest ook zo breed zijn,zodat de karren volledig onder de poort konden staan. En … het was een binnenpoort. De buitenpoort was bij de Sassenpoorter brug.

Het is even klimmen om via de smalle wenteltrap omhoog te komen tot in de klokkentoren … maar de moeite van het uitzicht waard. Op de 1e verdieping is de Hanzezaal met een overzichtstentoonstelling van de geschiedenis van Zwolle. Daarboven de Pierre Cuyperszaal … multifuctioneel te huur voor vergaderingen, bruiloften en partijen en vandaar uit kun je de hoektorens met de gevangeniscellen, het “gemak”voor de gevangenen in de westelijke toren en de kruitkamer bezichtigen voordat je geniet van het uitzicht over Zwolle.

Al zwervend door hofjes, langs kerken, het Karel de Ve huis … wist je dat de Joodse gemeenschap tot het destijds armste deel van de inwoners van Zwolle behoorde en dat “De Librije” functioneerde als synagoge, achter elk gebouw zit wel een geschiedenis … komen we op het Grote Kerkplein. Tijd voor een bakkie. Er is kermis in de stad … het geeft een aparte charme aan deze dag hoewel mijn maag zich regelmatig omdraait als ik die enorme rondraaiende, over de kop gaande duikelaars voorbij zie schieten.

Verder met onze wandeling. De Grote- of St Michaëlskerk met z’n tweede- handsboeken … alleen het idee om de rest van de dag te zeulen met boeken redt mij en mijn portemonnee.

Na een lunch te midden van het kermisgebeuren … wat ben ik toch gek op terrasjes … lopen we verder langs de buitenkant van Zwolle-centrum waar ooit de stadsmuur heeft gestaan, langs De Librije (de bibliotheek van het Dominicaner klooster), de gedeeltelijk herstelde stadsmuur om aan te komen bij de eerste kloosterkerk waar nu boekhandel Waanders is gevestigd. Wat een plek voor een boekwinkel (met koffie/lunchcafé) … kan hier uren rondkijken.

Langzamerhand naderen we onze eindbestemming het museum De Fundatie. Ooit in een ver verleden het Geregtshof .

In 2012–2013 is het museum uitgebreid met een nieuwe expositieruimte op het dak van het bestaande gebouw door middel van een blauw ovaal bolvormig (in mijn ogen) ruimteschip. Weet niet wat ik er van moet denken maar als je boven staat is het uitzicht fantastisch. Helaas camera hier in een kluisje gestopt … geen foto’s gemaakt.

Na het bezichtigen van kunstwerken van onder andere Charlotte van Pallandt, Jan Cremer, Vincent van Gogh en enkele Oost Duitse schilders storten we ons weer in het kermisgeweld.

Het begint zachtjes te regenen … gelukkig een overdekt terras waar mijn wijntje prima smaakt.

Jarenlang is Zwolle mijn winkelstad geweest met weinig belangstelling voor oude gebouwen maar nu ik me zo in de geschiedenis verdiept heb krijg ik een hele andere kijk op deze stad. En … er blijft nog genoeg geschiedenis over om er nòg eens een dagje voor uit te trekken.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.