Jong en onbezorgd … ouder en bezorgd

Jaren geleden …. zo’n 45 jaar (waar blijft de tijd) gaan wij met 2 kleine kinderen naar onze vaste camping Castel Rose in Anduze (Ardèche). Een streek in Zuid-Frankrijk waar ik al kom vanaf mijn 10e. Mijn vader zorgt er voor dat hij uit hoofde van zijn militaire functie elke zomer een bataljon moet overbrengen naar La Courtine waardoor wij 6 weken in Anduze vertoeven voordat we weer met een bataljon terug rijden. Een kleine Renault 4, imperiaal hoog opgestapeld op het dak, mijn moeder met de aladdin(kachel) tussen haar benen en haar eigen hoofdkussen op schoot, door slager ingeblikt vlees mee, mud aardappelen, mijn broertje Albert en ik achterin.

Gouden tijden en daar is dan ook mijn liefde voor Frankrijk al ontstaan. Er is nog geen Route de Soleil … ook niet begin jaren 70, al komt er wel steeds een stukje snelweg bij.

Om maar zo lang mogelijk van onze vakantie te kunnen genieten vertrekken wij in de jaren ’70 (mijn ex en 2 kinderen) ’s avonds om een uur of 9. Bedjes achterin voor de kinderen in de stationcar zodat ze kunnen slapen. Ook dan zijn er nog geen kisten voor op het dak zodat ook wij nog steeds gebruik maken van een imperiaal. Auto van de zaak waar ik in die tijd nog niet in het buitenland mee mag rijden dus alles komt op Rob neer. De volgende ochtend arriveren we dan om een uur of 10 op de camping waar mijn arme man tollend van de slaap ook eerst nog onze enorme bungalowtent op moeten zetten.

Mijn moeder heeft nadrukkelijk gevraagd even te bellen als we aangekomen zijn. Iets dat uiteraard vergeten wordt. Tent inrichten, boodschappen doen, kinderen meenemen om hun vader te kunnen laten slapen en ’s avonds als je de rij bij de telefooncel ziet denk je pas aan je belofte. Je niet realiserend dat er een moeder 1400 km verder de hele dag al onrustig zit te wachten.

En dan … 2019. Een vriendin naar Oostenrijk … ben blij dat ze meldt dat ze veilig terug zijn. Vrienden zijn op vakantie met de camper naar Griekenland. Ik geniet uiteraard ten volle met ze mee zeker omdat ik alles via Polarsteps kan volgen. Hun terugweg volg ik met gepaste tegenzin … drukke wegen, files, soms kilometers maken. Nog een paar vriendinnen rijden met de caravan kriskras door Frankrijk om onze Oranje Leeuwinnen aan te moedigen.

En dan ca 13 juli a.s. vertrekken allebei mijn kinderen met hun gezin naar Frankrijk. Ik moet jullie eerlijk zeggen … hoe zeer ik het hen ook gun … ik zal blij zijn als ze terug zijn. En dan nemen Joost en ((misschien) Maartje ook nog die enge fietsen met die dunne bandjes mee om de bergen te bedwingen.

Tot 2 jaar geleden heb ik geen last van dit gevoel … zal wel met de leeftijd te maken hebben want als ik er met een vriendin van ruim 70 over heb heeft zij hetzelfde gevoel. En het is niet alleen dat zij de weg op zijn … ook ik heb geen behoefte meer om van die lange reizen te maken. Ook al zal ik geen nee zeggen als de gelegenheid zich nog eens voordoet.

Begrijp nu ook waarom mijn ouders na een langdurig kamperend leven en nog jarenlange overwintering met zelfgebouwde camper en een caravan er achter hangend (voor mijn tante die mee moest) ineens halverwege hun 70e levensjaar geen behoefte meer hebben om op pad te gaan.

Dus … laat iedereen genieten maar kom allemaal alsjeblieft weer veilig thuis. En mocht je nog gaan … fijne vakantie.

2 gedachtes over “Jong en onbezorgd … ouder en bezorgd

    1. Fijn … inmiddels weer een volle tank?
      😂😂 ja … dat was een slim idee van mijn vader. Mijn tante sliep er in en overdag kon mijn vader zich daar afzonderen van de rebbelende zussen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.