Op zoek naar Zorro …

Soms kun je jezelf niet meer serieus nemen en moet er actie ondernomen worden. De ergste pijn in mijn voet is over … dus een voorzichtig proberen van wat kilometers met mijn aangepaste wandelschoenen is wel op zijn plaats.

Ik besluit op zoek te gaan naar Zorro … een zwaan die ik al zo vaak tegengekomen ben op diverse sites … niets lijkt me mooier dan een eigen foto. Van huis uit kan ik zo naar de uiterwaarden “De Jufferswaard” lopen maar in verband met mijn conditie toch maar nog een keer met de auto.

Foto’s: collectie Karel Noy

De foto’s spreken voor zich en beter dan onderstaande citaten kan ik het niet vertellen.


De naam Jufferswaard stamt uit de Franse tijd. ‘Juf’ en ‘juffer’ komen van het Franse ‘juif’ (Jood). Er was een kleine Joodse gemeenschap op de plaats waar nu de brug naar Heteren begint; zij waren actief in de kleinschalige keramische industrie en gebruikten de hier beschikbare komklei die van goede kwaliteit was. Vanaf 1875 herbergde het gebied een steenfabriek met een veldoven en later een ringoven. In 1944 werden de bedrijfsgebouwen bij oorlogshandelingen zwaar beschadigd. Ze zijn daarna niet weer opgebouwd. De door de natuur overwoekerde ruïnes zijn nog duidelijk aanwezig, ook zijn er nog overblijfselen van een spoorbaantje dat door de fabriek was aangelegd voor het vervoer van klei en kolen.

Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer. Het is de plaats waar de Heelsumsche Beek in de Nederrijn uitmondt, tussen tichelgaten met een weelderige begroeiing. Het vaak moerassige terrein wordt omringd door uitlopers van de Veluwe. De grote verscheidenheid aan habitats in een relatief klein gebied weerspiegelt zich in een grote soortenrijkdom van planten, insecten en vogels. De ruïne van de steenfabriek is een door vleermuizen veelgebruikt onderkomen.
Zwarte zwaanlepelaar en ijsvogel worden geregeld waargenomen. Ook de bever voelt zich er thuis.

Het is een korte wandeling (meer had het ook niet moeten zijn) … langzaam weer opbouwen. Je ruikt het voorjaar, de (Neder)Rijn … de zon schijnt en de temperatuur is heerlijk. Zorro laat zich niet zien … maar voorlopig woon ik hier nog wel even … dus ooit!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.