Menu Home

Aken in Kerstsfeer …

Het is even vreemd … van een uitbundige sinterklaassfeer naar de meer ingetogen kerstmarkt rond de Dom van Aken. Talloze kraampjes met merendeels lekkernijen … helaas word je na een tijdje(in ieder geval ik) lichtelijk beroerd van al die amandel-, chocola- en andere weeïge zoete luchtjes … maar dan hebben we ook alles wel bekeken. En druk dat het is! Verlangend kijk ik naar de meest prachtige kerstversieringen … kan me beheersen met aanschaffen … dit jaar niet. Volgend jaar met mijn boom in het nieuwe huis. Gehaakte kleedjes, prachtige kersttafellakens, sneeuwballen, kerstballen … kom ogen tekort.

We lopen het rondje tussen de Dom en het prachtige stadhuis. Ondanks de drukte besluiten we toch de Dom in te gaan. Wat een pracht en praal. Helaas kunnen we niet overal goed bij komen.

Alleen met een gids kom je achter de afgezette delen … zelfs een euro moeten betalen voor het maken van foto’s. Op de foto’s is een gouden kist/schrijn te zien. Hier liggen (zouden inliggen) de beenderen van Karel de Grote in.

De Dom is een belangrijke bedevaartkerk. De aanleiding daartoe zijn bezienswaardige relikwieën die Karel de Grote kreeg uit Jeruzalem. Om de 7 jaar worden ze gedurende een korte periode getoond aan de bedevaarders. Die periode noemt men de ‘Heiligdomsvaart. De eerstvolgende keer is in 2021.

Bijzonder is het ‘Octogoon’ of achthoekig centrale deel. Dit dateert uit de jaren 800. Het was de eerste koepelkerk in onze contreien. Het mozaïek werd, na een verwijdering, gelukkig opnieuw aangebracht in 1881 en dit volgens de ideeën van Baron de Béthune uit Gent. Opvallend is de grote Barbarossa-luchter uit de 12de eeuw. Dit zou het hemelse Jeruzalem moeten symboliseren.

De gotische koorhal (1355-1414) met zijn 32 meter hoogte is indrukwekkend zowel van buitenaf gezien als binnen. Je kan er het indrukwekkende Karelschrijn (1215) zien, een bladgouden schrijn met beenderen van Karel de Grote gemaakt n.a.v. de heiligverklaring van de Karolingische keizer. Het is meer dan twee meter lang en bijna een meter hoog. Het Mariaschrijn bevat vier bijzondere relieken: windsel en lendendoek van Christus, Mariakleed, grafdoek Johannes de Doper.

De troon van Karel de Grote, op de eerste verdieping, kan je echter alleen maar bezichtigen met een rondleiding. Van 936 tot 1531 werden in de Dom op die troon dertig koningen van het Duitse Rijk gekroond. Daarna vonden de kroningen plaats in Frankfurt. Andere niet te missen bezienswaardigheden zijn het hoofdaltaar (ca. 1020) met het Pala d’oro, een bekleding in bladgoud met voorstellingen van het Lijden ven Christus. Een preekstoel uit 1014 met edelstenen erin verwerkt.

Een topdag … vol gezelligheid en saamhorigheid … het juiste kerstgevoel! Volgend jaar wil ik terug met een goedgevulde portemonnee om weer een ouderwets gezellig kersthuis van mijn eigen huisje te maken.

Categorieën:Dagje uit Fairs-Kerstmarkten Feestdagen Kerst

Tagged as:

Neeltje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.