Mill Hill missionarissen en de Abdij Koningsoord

Een rondwandeling vanaf het centrum van  Oosterbeek over het terrein van De Mill Hill missionarissen en een bezoekje aan de Abdij Koningsoord. We betreden het terrein via het weggetje dat vanaf station Oosterbeek langs het spoor loopt. Ik ben blij met deze wandeling. Een paar keer eerder gelopen en op de één of andere manier krijg ik hier altijd een heel vredig gevoel over me. Een soort “verlichting”. Zal het toch nog goed met me komen!!

De geschiedenis van de Mill Hill missionarissen gaat terug naar 1866 als de Engelse priester Herbert Vaughan het missie college St. Joseph’s College te Mill Hill bij Londen sticht. In het huidige Missiehuis Vrijland kunnen 60 mensen wonen.

Als we wat doorlopen komen we bij de indrukwekkende begraafplaats.  Je loopt er vanzelf stil rond. Mannen en vrouwen die hun leven in dienst van anderen hebben gesteld.  De verhalen zijn er … ten goede en ten slechte … ik bemoei me er niet mee, ben er niet bij geweest. Eigenlijk verbazen we ons er over dat er ook “zusters” liggen maar als je  via de link de geschiedenis leest  is het begrijpelijk

.

We lopen weer verder over het licht glooiende terrein … af en toe heb ik het gevoel dat ik in zuid-Limburg ben …  naar een pad bedekt met kleurige herfstbladeren (en jammer dat de zon niet schijnt) naar een open kapelletje met Maria met kind. Als je goed kijkt zie je dat het kaarsrechte bospad achter de koepel verder loopt. Toch een volgende keer eens kijken of je ook daar kunt komen en  waar de weg heen leidt. Hier zijn we wat minder stil. De grappen en de grollen gaan over en weer van Maria’s onbevlekte ontvangenis tot aan vermoedens over ontmoetingen tussen paters en nonnen … niet netjes  … maar ja! Moet kunnen.

.

We vervolgen onze weg naar  de Abdij Koningsoord.  Ik herken ineens het gebouw. Jaren geleden is er een interessante documentaire over de verhuizing  van de enige echte trappistinnen van Berkel-Enschot die een nieuw klooster bouwen in Arnhem.  De trappistinnen moeten noodgedwongen op zoek naar een andere plek, want in Brabant is er rond hun oude abdij teveel lawaai. In ruim een jaar tijd wordt in Arnhem een geheel nieuw klooster gebouwd.

In het eerste gebouw is tevens een winkeltje, helaas nu gesloten maar dat ik daar een keer naar toe ga is wel duidelijk. Dat trappistenbier moet geproefd worden. Het grote rode gebouw op de achtergrond is het eigenlijke  klooster. Als je voor de glazen wand staat zie je  de kloostergang. Wat de bedoeling is van de in wel heel erg in “wild verband” gemetselde muur is  wordt niet vermeld.

Wij lopen weer langzaam terug. Moeten rekening houden met de parkeertijd van 1,5 uur op het Raadhuisplein maar mocht je hier ooit willen wandelen dan is er genoeg parkeerplaats rond het station. Het terrein om te wandelen is namelijk veel groter … een paar uur kun je je hier wel vermaken.

De geschiedenis van de gaat terug naar 1866 als de Engelse priester Herbert Vaughan het missie college St. Joseph’s College te Mill Hill bij Londen sticht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Schaepmanblog

Schaepmanmonument Driebergen

kletspraat.springkikker.nl/

Onder het genot van een kopje thee, genieten van het leven

GOLVEN IN ZEE

Zee, leef ik net als jij....voortdurend in beweging.