Landgoed Mariëndaal en Boschveld …

Vandaag een wandeling op eigen initiatief met Monique, Geert-Jan en Yvonne. We zullen vertrekken vanaf mijn flat om toch boven de 6 km uit te komen. De zon schijnt en ondanks af en toe een koude wind toch heerlijk om te lopen.
Vandaag beginnen we op de zuidelijke helling van de Veluwse stuwwal. Het landschap heeft grote hoogteverschillen … oef de bovenbeen- en bilspieren … er zijn mooie uitkijkpunten en verrassende doorkijkjes in het groene coulisselandschap.

Vanaf de akkers naast mijn flat lopen we richting Mariëndaal. Net als op de andere landgoederen in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem zijn ook de beken op Landgoed Mariëndaal gebruikt om watervallen en vijverpartijen aan te leggen. Deze waterpartijen zijn uitgevoerd in Romantische stijl. Dit is te zien aan het gebruik van grote natuurstenen om ornamenten, kades en watervallen te maken. Landschapsarchitecten gebruikten plaatselijk gevonden stenen, die hier zijn gekomen door de ijstijden.
Dus even een kleine omweg vanaf de oprijlaan om ons te laten genieten van de waterval en de onderste vijver in de Klingelbeek of Slijpbeek en
en onze weg vervolgen onder de tunnel van de Rijnspoorbrug door.
In 1845 werd de Rijnspoorweg van Utrecht naar Arnhem aangelegd als onderdeel van het traject Amsterdam Elten/Duitsland en dit is één van de weinige originele tunneltjes die zijn overgebleven. De andere originele tunneltjes zijn te vinden aan de Driepoortenstraat in Arnhem en het kleine tunneltje bij Wolfheze.

Maar we zijn hier voor de wandeling dus doorlopen tot de slagboom van het Gelders landschap richting de Groene Bedstee. Aan de zuidzijde van deze Berceau zie je pas hoe groot en oud deze al is. De bomen worden elk jaar gesnoeid om deze vorm te behouden. Vanaf het bankje in de Groene Bedstee heb je een mooi uitzicht over de laan met z’n kronkelbomen.
Dames van goede stand liepen graag onder het dichte gesloten bladerdek op zomerse dagen. Zo behielden ze hun blanke huidskleur, een teken van welstand. Immers bruin van de zon en de buitenlucht werden de arbeiders op het land.

Aan het eind zien we de Hoeve Loobergen (ca 1858) op de hoogte liggen, een bijna buitenlands gezicht. Van de oude linde voor de boerderij wordt een bijzonder verhaal verteld. De linde staat symbool voor de liefde. Linden dragen bloemen die heerlijke blanke honing geven en het blad heeft een hartvorm. Geliefden gaven elkaar vaak het jawoord onder een lindeboom.
Volgens de verhalen zou deze lindeboom voor veel Arnhemse jongelui deze functie hebben gehad.

Dan begint het zware werk … we moeten omhoog en dat gaat behoorlijk steil. Grote bewondering voor een fietser die het fietsend haalt. Bovenaan bevindt zich de picknickbank “De Stenen tafel”. Het blad is een grafsteen die afkomstig is van het oude Augustijnenklooster van Mariëndaal, behorende bij Congregatie van Windesheim. Het klooster werd gesticht in 1392. Deze grafzerk is een van drie grafzerken, die er nog zijn na de sloop van het klooster in 1586-1587.

We komen aan bij de Schelmseweg. Vermoedelijk dankt hij zijn naam door de “schelmen” die tot in de vroege negentiende eeuw werden terechtgesteld op het galgeveld aan de (Arnhemse) Schelmseweg. De doodstraf is in Nederland officieel in 1870 in tijd van vrede afgeschaft.

Oversteken en het volgende landgoed op … Boschveld. Langs de prachtige theekoepel wijken we van de (mij) bekende route af en lopen we ineens in een totaal ander soort bos van de Douglas en de Lariks. Het eindigt bij het fietspad langs de Schelmseweg, oversteken en weer terug op Mariëndaal.
Na nog wat omzwervingen met een prachtig uitzicht op De Groene Bedstee … waarschijnlijk om ons aan onze kilometers te laten komen … komen we terug op de parkeerplaats waar we verstopt in een hoekje … naast het pad de voormalige ijskelder van het Landhuis Mariëndaal aantreffen. Bij de restauratie van het park is deze ijskelder weer zichtbaar gemaakt.
Een ijskelder werd gebruikt om ijs uit de vijvers in op te slaan, zodat je ’s zomers je gasten kon verrassen met een gekoeld drankje of eigengemaakt ijs.
Tegenwoordig is de kelder in gebruik als winter verblijf voor vleermuizen.

Nog even wat heuveltjes op en af … we blijven weer trouw aan de Schelmseweg om het spoor over te steken, duiken daar de diepte in … controleren nog even of het een goed wijnjaar zal worden en zijn bijna weer thuis.
Geen 6 km gehaald … wel een prachtige wandeling.

3 gedachten over “Landgoed Mariëndaal en Boschveld …

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Schaepmanblog

Schaepmanmonument Driebergen

kletspraat.springkikker.nl/

Onder het genot van een kopje thee, genieten van het leven

GOLVEN IN ZEE

Zee, leef ik net als jij....voortdurend in beweging.