Schaapskooiroute op de Zuid Ginkel …

Vandaag gaan we voor de gele stippenroute vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Planken Wambuisweg (Gemeente Ede). Het pakt alleen heel anders uit.
Alles is afgesloten op dat gedeelte van de N224, ook de parkeerplaats en ik ben er niet thuis genoeg on de auto ergens neer te zetten en dan al dwalend onze weg te gaan vinden.
We rijden door naar een parkeerplaats die al langer naar mij lonkt … die van de Schaapskooi op de Ginkelse hei.
Een heel verstandig besluit met name omdat we er al vroeg (voor ons doen dan) zijn. Monique doet enorm haar best om zich een beetje te voegen naar mijn vroege acties en begint … zeker met dit weer … de voordelen er van in te zien. Niet met bloedhitte in de brandende zon en je hebt nog een dagdeel voor je nà de wandeling!
De hei ligt blakend in het zonnetje … zal er voldoende schaduw zijn om te lopen???

Het startpunt van de wandeling ligt bij de schaapskooi (recht tegenover restaurant Juffouw Tok). De rode stip die bij de route vermeld staat is een witte pijl in een rood vlak. De route is goed aangegeven op het laatste stukje na. We eindigen bij de picknickbanken, zien in de verte de schaapskooi liggen, komen eigenlijk volgens de beschrijving 1 kilometer te kort maar kunnen geen markering meer vinden. We besluiten maar direct over het fietspad terug naar de schaapskooi te lopen. Het is een gevarieerde route … eerst over de hei, daarna door het bos.

Jaarlijks vindt er op de Ginkelse Heide een herdenking plaats van de geallieerde luchtlandingen die in het kader van Operatie Market Garden op 18 september 1944 hier plaatsvonden.
Na het googelen thuis op info over dit gebied is het wel duidelijk dat het absoluut loont om nog een keer terug te gaan voor de Themawandeling “Ginkelse Heide … Een herdenkingsroute in het teken van de Slag om Arnhem”.

Het “ verhaal achter deze wandeling” is gebaseerd op de Ginkelse Heide als het decor van een bittere strijd op 17 en 18 september 1944 tussen de eerste, op zondagmiddag 17 september 1944 bij Wolfheze gelande Britse luchtlandingstroepen (‘airbornes’)en de op maandag 18 september gelande 2300 parachutisten enerzijds en de in diverse kazernes in Ede gelegerde en uit Amersfoort aangevoerde Duitse troepen anderzijds. De eerste Britse eenheid waar het hier om gaat (het 7e bataljon van de King’s Own Scottish Borderers [7 KOSB]) had als taak de Ginkelsche Heide af te schermen ten behoeve van de dropping op 18 september van de 4e Parachutistenbrigade (onderdeel van de 1st British Airborne Division).

3 comments

  1. Leuk om te lezen en je foto’s te zien, ik ben in Ede geboren en ik kwam vaak op de Ginkelse heide, met mijn ouders, met mijn opa en heb heel veel verhalen gehoord uit de oorlogstijd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.