Limburgs plateau …

Een NS wandeling Spaubeek – Sittard. Een woest plan omdat ik eindelijk “de guts” heb om in mijn eentje wat verder van huis te gaan lopen. Ik merk dat het helpt als ik mijn plan op fb plaats waardoor ik gestimuleerd word door mijn fb-vrienden. Nu kan ik niet meer afhaken. Dank lieverds.

Deze wandeling volgt een gedeelte van het Pieterpad en het Pelgrimspad  naar Santiago de Compostella. De wandeling begint op station Spaubeek waar geen horeca aanwezig is en ook geen gelegenheid voor een sanitaire stop. En dat is lastig na een reis van bijna 3 uur. Gelukkig is er  na 1,5 km het Gasterij kasteel Terborgh.
Als de 11 km teveel is kan hij ingekort worden met 3 km door  bij station Spaubeek lijn 53 te nemen naar Puth. Òf in Windraak op buslijn 36,37 of 40 naar Sittard te stappen waarmee de route 6,5 km ingekort wordt.
De route volgt de wit-rode markering van bovenvermelde wandelpaden. Alles is duidelijk aangegeven en heel goed bijgehouden.

Vanaf het station zie je al direct de smalle doodlopende asfaltweg die ik moet hebben volgens de beschrijving. En ik ben niet de enige. Via een stenen brug de Geleenbeek over. Dit is een zijriviertje van de Maas. De oude naam “Sjlaambeek (Limburgs voor slijmerig kolenslik) is te danken aan de kolenmijnen die destijds het water erg vervuilden. Inmiddels is de kwaliteit van het water enorm verbeterd sinds de sluiting van de mijnen en heet het Geleenbeek (“Glana” – Latijn voor heldere beek).
Via prachtige (verhard en half-verharde) land- en bosweggetjes komt al snel (het uit de 17e daterende) Huis Terborgh (ook wel Huis Schinnen genoemd) in zicht. Gelukkig nog een tafeltje vrij maar ik kan me indenken dat wanneer je later op de dag komt het er een drukke bedoening zal zijn.

Na een relaxte stop en met een lege blaas vervolg ik de route. We gaan naar Puth. Vernoemd naar 2 waterputten, de Onderste en de Bovenste put!. Het is ooit ontstaan als nederzetting aan een Romeinse handelsweg tussen Duitsland en Maastricht en ligt op een plateau waarvan de grond zeer vruchtbaar is. Vroeger al een aantrekkelijke plek om je te vestigen. Het is nog steeds een boerendorp met prachtige boerderijen in de omgeving.
Dit wordt dus stijgen. Een aanslag op mijn conditie òf zullen de Veluwse beklimmingen nog in mijn benen zitten.
Lang een wegkruis tussen 4 markante bomen loopt een verharde weg die langzaam omhoog gaat en eindigt bij de Maria kapel “Ave Maria”. Dan via een zg. holle weg loop ik tegen een steile bosrand van 100 meter aan. De Wanenberg. Ontstaan door de Maas die verschillende keren haar loop heeft verlegd. Zo werd een plateau en een zuidelijker gelegen dal gevormd. Het hoogteverschil tussen de top en de voet van de helling is maar 35 meter. Een populaire berg bij wielrenners vanwege de beklimming… een hellingspercentage van 8%.
De schrik slaat me om het hart … zal ik die moeten beklimmen? Het doet me denken aan de Duivelsberg in het Rijk van Nijmegen.

Gelukkig geeft de route aan dat ik linksaf mag via een licht dalend weggetje. Een bank in de schaduw lokt me … 13.00 uur … lunchtijd!!! Ik loop vandaag op mijn wandelsandalen omdat de tocht gisteren tòch voor een blaar heeft gezorgd en met de hoge temperaturen zijn dikke leren wandelschoenen snel iets te warm.

Er komen nog wat mensen op het andere bankje zitten en al snel zijn we in gesprek . Wat dat betreft heb ik het afgelopen jaar veel geleerd van het wandelen met Ria en later Joke … gewoon aan de klets met andere wandelaars. Ik krijg tips voor andere NS- wandelingen. Iemand heeft het over het Floris V pad (een beetje uit de richting). Wat ik wel van mijzelf weet is dat ik het heerlijk vind om in Limburg te wandelen … voorlopig me maar even daartoe beperken.

De schoenen weer aan, rugzak om en verder via een dalend weggetje … maar dalen betekent ook weer stijgen. Mijn conditie valt me trouwens mee. De weg leidt langs de IVN Heemtuin. Ik laat hem naast me liggen en ja … we stijgen weer.
Via een hele steile trap, gelukkig met een touwleuning komen we weer uit op een een plateau.
Het is zulk heerlijk weer. gewoon lopen in zomerkleding, een licht windje … had geen betere dag uit kunnen zoeken. Er komt wel even een moment dat ik van het pad afwijk en door de akkers ga lopen. Kniehoge brandnetels voelt niet zo lekker aan bij blote benen.
Het blijft op en af lopen en uiteindelijk komen we aan in Windraak. Hier stopt de bus die je direct naar Sittard brengt als je de route wilt verkorten.
Langs een ijsboerderij … maar ik durf geen ijsje te nemen … dat betekent automatisch meer drinken en als ik ergens een hekel aan heb is het aan een volle blaas. In je eentje kan je niet achter een bosje gaan zitten zonder dat er iemand op de uitkijk staat.

In de verte is Sittard al te zien en er doemt een kloostercomplex op. Het is nu in gebruik door het Watersley sport & talentpark

Nog één keer omhoog en dan is het een bijna recht pad naar beneden … het Sjteinpaedje.
Bij een veldkapel rechtdoor en dan even stoppen bij de Sint Rosakapel, bovenop de Kollenberg. Hij dateert uit de 17e eeuw en wordt gebouwd op het moment dat er een pestepidemie heerst. Maar de heilige Rosa van Lima weet Sittard er van te bevrijden en ze wordt beschermheilige van de stad. Jaarlijks 4 weken na Carnaval vindt hier het “krombroodrapen” plaats. We komen nog langs 7 kruiswegstaties … eerlijk gezegd heb ik mooiere gezien en dan is Sittard binnen handbereik.

Een feestelijke bedoening.
Mijd ik vorig jaar nog terrasjes, geen zin om in mijn eentje tussen de gezinnen en echtparen te zitten … heb daar inmiddels lak aan. Ik zoek gewoon wat gezelligs uit, neem een wijntje als beloning, voer weer gezellige gesprekken en dan op de trein naar huis.


Ik heb een topdag gehad. Dit gaan we vaker doen.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.