Van de Keutenberg naar Valkenburg …

 

Screenshot_2017-12-16-14-23-16[1079]

Iets wat ik me in het voorjaar al voorneem maar er in mijn eentje niet zoveel puf voor heb … een wandeling door het Zuid-Limburgse Heuvelland. Kan ik hem toch nog afstrepen dit jaar.

Het belooft een sombere dag te worden maar daar laten wij ons niet door weerhouden. En gelukkig maar want al snel blijkt het tegenovergestelde. De lucht begint voorzichtig blauw te kleuren en een wat waterig zonnetje biedt zich aan.
We zitten bovenop de De Keutenberg … een buurtschap bij Schin op Geul (gemeente Valkenburg aan de Geul) boven op de gelijknamige berg, die 163 meter hoog is en één van de bekendste en steilste hellingen van de Amstel Gold Race is. De klim is 1,7 km lang en direct na het begin, in de binnenbocht, is het stijgingspercentage meer dan 20%.
Vaag staat mij bij dat zoon Joost hem eens gefietst heeft in zijn jonge jaren … maar ja die fietst tegenwoordig Col’s in de Alpen … dus dit was een trainingsrondje.
In ieder geval gaat moeders hem nu afdalen met de wetenschap in haar achterhoofd dat ze op de terugweg naar boven zal moeten lopen … de bus stopt onderaan in Schin op Geul.

Het is genieten van de heuvels, het golvende landschap, het uitzicht. Voor het eerst loop ik op mijn mobiel dus of we goed terechtkomen??? Gelukkig verschijnen al snel de rood/witte aanwijzingen en lopen we Schin op Geul via de juiste weg uit. Het spoor over en het natuurgebied Genhoes op de Schaelsberg in. Al een behoorlijke klim die af en toe wat makkelijker wordt gemaakt door aangebrachte treden van boomstammetjes. Bovenop wacht ons een verrassing. De zon schijnt en we hebben een schitterend uitzicht over de vallei.

Er staat een kapelletje met aangrenzend een kluizenaarswoning “De Kluis” en een Kruisweg … een serie van veertien staties (afbeeldingen, die de lijdensweg van Jezus Christus in beeld brengen).

Vanaf hier daalt het pad door het Schaelsbergerbos met haar 3 Beeldjes en in de verte doemen de kastelen Genhoes en Schaloen al op. Vergeten is de rood/witte bewegwijzering en is het genieten van deze eeuwenoude pracht. Er duikt weer een rood/wit paaltje op naast de kasteeltuin maar na enkele honderden meters gelopen te hebben is er alleen nog modder en bouwland. Volgens de route moet er een picknickplek zijn, een speeltuin … we lopen ook van Valkenburg af dat we al in de verte zien liggen … dit is duidelijk niet goed.
Terug naar de onderkant van het pad van de Genhoes … en gelukkig weer aanwijzingen en langs de Geul de goeie kant op.
We blijven de rivier volgen en aan het eind van het pad net voorbij Kasteel Oost komt de speelplaats in zicht. Pak van mijn hart … heb het niet zo op verdwalen. Een paar honderd meter verder staan we al in de “Kerststad Valkenburg”.

Een gezellige zaterdagse Kerstdrukte!!!
Na wat rond gelopen te hebben, een lekkere lunch en een leuk hoedje dat me aankijkt niet te kunnen weerstaan …

gaan we terug met de bus.
En daar begint dan mijn laatste uitdaging … het beklimmen van de Keutenberg … 22%. Blondie kijkt me wat weemoedig aan en na! Het begint koud te worden … dus stevig doorstappen.
Uiteindelijk hebben de Veluwse heuvels mijn benen toch in een redelijke conditie gebracht want met een paar pauzes bereik ook ik de top.

Dit smaakt naar meer. Heb inmiddels een wandelkaart van de Utrechtse Heuvelrug gekocht, ga in januari met Adri in Driebergen lopen, doe weer mee aan de 1000 km in 2018.
Jongens, meisjes … wat is wandelen toch fijn!
wp202

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.