Veilig wandelen in het verkeer …

Bron:Wandel.nl

Voetgangers lopen ’s winters meer kans om aangereden te worden, kopten de kranten de afgelopen week. Daarom geeft Wandel.nl een paar adviezen om veilig te wandelen in het verkeer.

Met een reflectiehesje ben je in het donker beter zichtbaar,wp926

1. Met stip op nummer één: zorg dat je zichtbaar bent.
Vooral in het donker is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Zorg ervoor dat je goede verlichting en een reflecterend hesje draagt. In dit artikel geven we je tips over verlichting. Overdag ben je in slecht weer beter zichtbaar als je felgekleurde kleding draagt. Houd er rekening mee dat in de regen het zicht voor automobilisten een stuk minder kan zijn dan voor jou als wandelaar.

2. Loop zoveel mogelijk op de stoep.
Loop, indien mogelijk, altijd op de stoep. Is er geen stoep, wandel dan op het fietspad. Pas als er én geen stoep én geen fietspad is, loop je op de weg.

3. Loop aan de juiste kant van de weg.
Er zijn geen officiële verkeersregels die aangeven aan welke kant van de weg voetgangers moeten lopen. Het is buiten de bebouwde kom het verstandigst om aan de linker kant van de weg te lopen, dus tegen het verkeer in. Je ziet dan het tegemoetkomende verkeer aankomen. Mocht een fietser of automobilist je niet zien, dan kun je nog snel in de berm stappen. Let altijd extra op in bochten. Als je in een onoverzichtelijke binnenbocht loopt, zien automobilisten (en ook fietsers) je soms pas op het laatste moment. Dan kan het verstandiger zijn om rechts (in de buitenbocht) te lopen.

Loop buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk tegen het verkeer in, links_in_groep_wandelen_aktivia

4. Kijk goed vooruit.
Kijk tijdens het wandelen zoveel mogelijk voor je uit. Op die manier merk je tegemoetkomende auto’s en fietsers tijdig op. Lopen en tegelijkertijd op je smartphone kijken is geen goede combinatie. Ga even langs de kant van de weg staan (dus niet op de weg) als je op je smartphone kijkt.

5. Zet muziek niet te hard.
Zorg ervoor dat je het verkeer goed kunt horen. Wandelen op muziek kan prettig zijn, maar zet het volume van je mp3-speler of ander apparaat zodanig dat je de geluiden in je omgeving nog goed kunt horen.

6. Wees voorzichtig met oversteken.
Eigenlijk spreekt dit voor zich, maar we benadrukken het toch nog een keer: kijk altijd goed uit als je oversteekt. Steek de weg uitsluitend op overzichtelijke plaatsen over, dus niet in een bocht of op een helling. Wees ook voorzichtig op zebrapaden. Ook al heb je als voetganger voorrang, kijk altijd of een auto stopt voordat je de weg op stapt.

7. Let ook tijdens wandelevenementen op het verkeer.
Let ook tijdens georganiseerde tochten altijd goed op het verkeer. Met uitzondering van enkele grote evenementen loop je gewoon tussen het overige verkeer en moet je je aan de verkeersregels houden.

8. Neem een telefoon mee.
Neem als je op pad gaat altijd een (opgeladen) telefoon mee. Je kunt dan hulp inschakelen, mocht het nodig zijn.

9. Draag je gegevens bij je.
Zorg ervoor dat je je gegevens (een rijbewijs of ID) bij je hebt. Mocht er onderweg iets gebeuren, dan weten de hulpdiensten wie je bent.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.